Berkhatan untuk Kanak-kanak

Berkhatan untuk Kanak-kanak

Anonim

Definisi

Apakah sunat ?

Penyunatan adalah pembedahan kulit yang menutupi hujung zakar. Di sesetengah negara seperti Amerika, sunat dilakukan pada bayi bayi tidak lama selepas kelahiran. Di Indonesia, sunat lebih umum pada zaman kanak-kanak. Ini adalah prosedur yang lebih kompleks.

Beberapa kajian telah cuba untuk mengetahui sama ada terdapat manfaat perubatan untuk berkhatan pada kanak-kanak. Hasilnya berbeza-beza. Terdapat beberapa bukti bahawa sunat dalam kanak-kanak boleh mengurangkan risiko berikut:

  • jangkitan saluran kencing (UTI)
  • kanser zakar
  • penyakit kelamin, termasuk HIV / AIDS

Manfaat yang paling penting untuk berkhatan pada kanak-kanak adalah tahap rendah jangkitan saluran kencing (UTI). Semasa 3-6 bulan pertama, UTI adalah 10 kali lebih biasa pada kanak-kanak lelaki yang tidak disunat daripada mereka yang disunat. UTI semasa pertumbuhan boleh menyebabkan masalah buah pinggang di kemudian hari. Walau bagaimanapun, ini boleh dengan mudah dirawat dengan antibiotik dan mungkin tidak cukup sebagai alasan untuk menyunat kanak-kanak.

Sesetengah kajian menunjukkan terdapat kanser zakar yang sedikit lebih tinggi pada lelaki yang tidak disunat sebagai bayi. Walau bagaimanapun, kanser zakar sangat jarang berlaku di kalangan semua lelaki, sama ada disunat dan tidak disunat.

Ada beberapa bukti bahawa sunat boleh mengurangkan risiko mendapat atau memberikan penyakit menular seksual. Walau bagaimanapun, belum jelas sama ada sunat adalah faktor utama, atau jika ada faktor lain, seperti penggunaan kondom dan bilangan rakan kongsi seks yang memainkan peranan yang lebih besar.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum kanak-kanak disunat?

Bagi ramai orang, sunat adalah upacara keagamaan. Berkhasiat juga boleh menjadi tradisi keluarga, atas alasan kebersihan diri, atau penjagaan kesihatan. Tetapi bagi sesetengah orang, sunat mungkin dianggap tidak perlu. Setelah berkhatan, biasanya tidak mungkin untuk mengembalikan zakar ke bentuk aslinya sebelum disunat.

Adakah terdapat alternatif untuk berkhatan?

Jika anak anda telah dikesan BXO, sunat adalah satu-satunya cara yang boleh dipercayai untuk menyembuhkan keadaan. Untuk keadaan lain, pembedahan celah dorsal atau preputioplasty boleh disyorkan. Jika anak anda tidak mempunyai BXO, pembedahan celah dorsal boleh disyorkan. Inilah prosedur meluaskan pembukaan kulup itu.

Proses

Apa yang perlu dilakukan oleh anak-anak sebelum mereka disunat?

Sebelum disunat, doktor akan menjelaskan risiko dan manfaat prosedur. Jika anda merancang anak anda untuk disunat, anda akan memberikan tandatangan kelulusan untuk prosedur itu. Anda harus berbincang dengan doktor anda tentang ubat-ubatan yang digunakan oleh anak anda, alahan, atau apa-apa keadaan kesihatan yang dia alami, dan sebelum pembedahan anda akan melihat ahli anestesi dan merancang anestesia untuk anak anda bersama-sama. Adalah penting untuk mengikuti arahan mengenai masa untuk berhenti makan dan minum terlebih dahulu untuk pembedahan.

Bagaimana proses operasi ?

Operasi ini biasanya dijalankan di bawah anestesia umum. Operasi biasanya mengambil masa 30 minit. Pakar bedah akan membuang kulup dan menutup semua salur darah kecil. Doktor kemudian akan menjahit dua hujung kulit.

Apa yang perlu dilakukan selepas pembedahan ini?

Zakar yang disunat mesti dibersihkan dengan sabun dan air setiap hari dan setiap lampin adalah kotor (untuk bayi). Jika zakar telah dibalut dengan kain kasa, bersihkan kain kasa setiap kali lampin diubah. Jeli petroleum boleh digunakan di kepala zakar, yang mungkin menjengkelkan kerana lampin dan air kencing.

Pembengkakan dan pendarahan yang sedikit boleh berlaku dan kerak yang jelas sering membentuk sekitar kawasan tersebut. Dalam banyak kes, sunat akan sembuh dalam tempoh 5-7 hari.

Hubungi doktor jika:

  • Pendarahan tidak berhenti atau bertambah banyak
  • kanak-kanak tidak membuang air kecil 6-8 jam selepas berkhatan
  • kemerahan atau bengkak tidak hilang, atau bertambah buruk, selepas 3-5 hari
  • cecair kekuningan keluar atau lapisan kekuningan muncul selepas 7 hari
  • bayi mempunyai suhu melebihi 38 darjah Celsius atau lebih
  • Peranti Plastibell tidak keluar dalam 7-12 hari.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Komplikasi yang paling kerap berkaitan sunat ialah pendarahan dan jangkitan. Kesan sampingan yang berkaitan dengan anestesia juga boleh berlaku.

Walaupun jarang, sunat dapat menghasilkan masalah dengan kulup. Sebagai contoh:

  • khasiat boleh dipotong terlalu pendek atau terlalu lama
  • kulup boleh gagal sembuh dengan betul
  • Kulit kulup yang tersisa boleh muncul semula di hujung zakar, dengan itu memerlukan pembedahan pembetulan yang kecil

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Stanley J. Swierzewski. Manfaat Berkhutbah, Risiko Penyunatan. http://www.healthcommunities.com/urologic-surgery/children/benefits-of-circumcision.shtml

Pilihan Editor