Thyroidectomy subtotal

Thyroidectomy subtotal

Anonim

Definisi

Apakah kelenjar tiroid?

Kelenjar tiroid adalah kelenjar di leher yang menghasilkan hormon tiroksin yang memainkan peranan dalam mengatur metabolisme tubuh. Aktiviti kelenjar ini boleh menjadi terlalu aktif, menyebabkan beberapa gejala, seperti kehilangan berat badan, berpeluh, dan masalah mata. Keadaan ini dipanggil thyrotoxicosis.

Bilakah saya perlu menjalani tiroidektomi subtotal?

Thyroidectomy subtotal adalah satu operasi yang menghilangkan kelenjar tiroid tetapi meninggalkan sejumlah kecil tisu tiroid. Ini dilakukan untuk mengekalkan beberapa fungsi tiroid supaya tahap hormon tiroid yang dihasilkan oleh kelenjar dapat berkurangan ke paras normal atau rendah.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani tiroidektomi subtotal?

Selepas menjalani lobectomy atau subtotal thyroidectomy, anda mungkin mempunyai hypothyroidism dan perlu mengambil ubat tiroid untuk hidup.

Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

Ubat-ubatan, seperti karbimazole atau propylthiouracil, boleh digunakan untuk mengawal aktiviti tiroid. Di samping itu, sesetengah orang juga boleh menggunakan iodin radioaktif.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum menjalani tiroidektomi subtotal?

Pembedahan tiroid dilakukan di hospital. Anda mesti berpuasa selama beberapa jam selepas pembedahan sehingga tengah malam. Selepas tiba di hospital, anda akan bersedia untuk bilik operasi. Sebelum pembedahan, pakar bedah akan menjalankan pemeriksaan singkat dan menjawab sebarang pertanyaan yang mungkin anda minta. Selain pakar bedah, anda juga akan berjumpa dengan ahli bius anestesi yang akan menyediakan anestesia seperti yang diperlukan.

Apakah tiroidektomi subtotal?

Operasi ini dijalankan di bawah anestesia umum dan biasanya mengambil masa 90 minit hingga dua jam. Pakar bedah akan membuat hirisan di leher di salah satu lipatan kulit, maka keluarkan bahagian atau semua kelenjar tiroid.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani tiroidektomi subtotal?

Selepas menjalani pembedahan, anda dibenarkan pulang ke rumah selepas satu hingga dua hari. Luka boleh sembuh selepas dua minggu dan anda boleh kembali ke tempat kerja dan aktiviti. Latihan tetap juga terbukti dapat mempercepat proses penyembuhan. Tetapi sebelum membuat keputusan, anda harus meminta nasihat doktor anda. Biasanya, anda akan menerima jadual lawatan ke klinik seterusnya. Pakar bedah akan membincangkan rawatan atau rawatan lanjut yang mungkin anda perlukan.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Setiap prosedur pembedahan mesti mempunyai risiko sendiri, serta tiroidektomi subtotal. Pakar bedah akan menjelaskan segala jenis risiko yang mungkin berlaku selepas operasi. Komplikasi biasa yang boleh berlaku selepas pembedahan adalah kesan post anestesia, pendarahan yang berlebihan, dan jangkitan.

Risiko tiroidektomi tertentu jarang berlaku, tetapi risiko yang paling biasa adalah:

● kerosakan saraf laryngeal yang berulang (saraf ini disambungkan kepada tali vokal)

● kerosakan pada kelenjar paratiroid (kelenjar yang mengawal tahap kalsium dalam badan)
Tahap rendah kalsium boleh dirawat dengan mudah dengan pengambilan makanan tambahan, tetapi rawatan mesti dimulakan secepat mungkin. Pastikan anda memberitahu doktor anda setiap kali anda merasa gugup atau cemas atau jika otot anda mula berkeringat. Gejala-gejala ini adalah tanda kalsium yang rendah dalam tubuh.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.healthline.com/health/thyroid-gland-removal

Pilihan Editor