Tonsillectomy

Tonsillectomy

Anonim

Definisi

Apa itu tonsillectomy?

Tonsillectomy ialah pembedahan tonsil / tonsil, sebahagian daripada sekumpulan tisu limfoid (seperti kelenjar di leher) yang berperanan dalam memerangi jangkitan bakteria yang dihirup atau ditelan. Tonsilitis berlaku jika tonsil telah dijangkiti. Ini menyebabkan kesakitan, demam dan kesukaran menelan dan boleh menyebabkan pesakit merasa tidak sihat.

Bilakah saya perlu menjalani tonsilektomi?

Pembedahan ini disyorkan kerana ia adalah satu-satunya cara berkesan untuk menghentikan tonsilitis yang terus mengancam. Tekak sakit yang berlaku secara berterusan akan hilang selepas operasi penyingkiran tonsilektomi ini.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani tonsilektomi?

Pada kanak-kanak, kitaran jangkitan yang kerap boleh dipecahkan dengan rawatan antibiotik. Bagi orang dewasa, rawatan ini cenderung kurang berkesan. Keradangan dan sakit tekak yang dicegah oleh pembedahan mungkin disebabkan oleh virus dan bukan bakteria. Pembedahan menyebabkan beberapa risiko dan memerlukan masa untuk pulih.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani tonsilektomi?

Dalam peringkat penyediaan operasi, pastikan anda memberitahu doktor tentang keadaan kesihatan anda, ubat-ubatan yang anda ambil, dan apa-apa alergi yang anda ada. Ahli bius anestesi akan menerangkan prosedur anestesia dan memberikan arahan lanjut. Pastikan anda mengikuti semua arahan doktor termasuk larangan makan dan minum sebelum pembedahan. Secara umum, anda dikehendaki berpuasa selama enam jam sebelum pembedahan dilakukan. Walau bagaimanapun, anda dibenarkan memakan minuman seperti kopi beberapa jam sebelum operasi.

Bagaimana proses tonsillectomy?

Operasi ini dilakukan di bawah anestesia am dan biasanya mengambil masa kira-kira 30 minit. Pakar bedah akan melakukan tonsillectomy melalui mulut pesakit. Mereka akan mengetatkan tonsil dari lapisan otot di bawah, menggunakan haba untuk mengeluarkan tonsil dan mensterilkan kawasan tersebut, atau menggunakan tenaga frekuensi radio untuk mengeluarkan tonsil. Pakar bedah juga akan menghentikan pendarahan yang berlebihan.

Apa yang perlu dilakukan selepas mengalami tonsillectomy?

Setelah menjalani pembedahan, anda dibenarkan pulang keesokan harinya. Kesakitan selepas operasi akan terus muncul sehingga dua minggu dan cenderung berasa lebih teruk pada waktu pagi. Biasanya pesakit memerlukan masa pemulihan selama dua minggu sebelum kembali ke tempat kerja, sekolah, dan bertemu dengan ramai orang. Latihan tetap juga terbukti mempercepat proses penyembuhan. Tetapi sebelum membuat keputusan, anda harus meminta nasihat doktor anda.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Setiap prosedur pembedahan mesti mempunyai risiko tersendiri, dan juga tonsillectomy. Pakar bedah akan menjelaskan segala jenis risiko yang mungkin berlaku selepas operasi. Komplikasi yang boleh berlaku selepas pembedahan adalah kesan post anesthesia, pendarahan yang berlebihan, atau pembekuan darah dalam trombosis vena mendalam (DVT).

Untuk tonsillectomy, komplikasi yang boleh berlaku ialah:

● Tompok kecil tonsil masih boleh ditinggalkan

● tonsilitis lisan

● perubahan dalam rasa

● merasa canggung di tekak

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti puasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor