Thoracoscopy

Thoracoscopy

Anonim

Definisi

Apakah thacacoscopy?

Thoracoscopy adalah prosedur untuk mendiagnosis masalah dalam rongga pleura (ruang di antara lapisan luar paru-paru dan lapisan dalaman ruas tulang rusuk). Prosedur pleurodesis boleh dilakukan pada masa yang sama untuk merawat cairan pleura (keadaan ketika terlalu banyak cairan dalam rongga pleura), atau pneumotoraks (keadaan apabila udara melarikan diri ke dalam rongga pleura) yang boleh menyebabkan kerosakan paru-paru.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani thoracoscopy?

Thoracoscopy tidak disyorkan untuk pesakit yang pernah menjalani operasi paru-paru terdahulu, mengalami gangguan pendarahan yang teruk, atau pesakit yang tidak dapat bernafas dengan hanya satu paru-paru (kerana satu paru-paru mesti sebahagian atau sepenuhnya terkeluar semasa prosedur). Arahan atau imbasan boleh memberi maklumat mengenai keadaan paru-paru. Kadangkala, biopsi juga boleh dilakukan dengan memasukkan jarum melalui dada pesakit.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani thoracoscopy?

Biarkan doktor anda mengetahui jika anda mengambil ubat antikoagulan, ubat anti-radang nonsteroid (seperti aspirin, ibuprofen, atau naproxen), atau ubat-ubatan lain seperti ubat-ubatan dan suplemen herba. Anda boleh diberi arahan untuk menghentikan ubat-ubatan tertentu sebelum menjalani prosedur ini. Elakkan makan atau minum selama 12 jam sebelum pembedahan. Tidak lama sebelum memulakan, jarum intravena (IV) atau kateter akan dimasukkan ke dalam vena di bahagian lengan, dan anda akan diberi anesthesia umum (anestesia am).

Apakah proses thoracoscopy?

Doktor akan memberi sedatif untuk membantu pesakit tenang dan berehat. Dalam sesetengah kes, thoracoscopy dilakukan di bawah anestesia umum dan biasanya mengambil masa kira-kira 45 minit. Doktor akan membuat lubang di dinding dada pesakit, kemudian masukkan teleskop ke dalam lubang. Secara hati-hati, doktor akan mencari masalah dalam rongga pleura dan melakukan biopsi jika perlu.

Apakah yang perlu saya lakukan selepas menjalani thoracoscopy?

Selama beberapa hari, pesakit akan dimasukkan ke hospital sehingga pulih dari kesan anestesia dan pembedahan. Semasa tempoh pemulihan ini, organ-organ penting akan dipantau, dan sebarang tanda-tanda komplikasi akan diperhatikan. Pesakit akan diberi ubat sakit untuk melegakan ketidakselesaan pasca operasi. Pemeriksaan x-ray dada akan dijalankan untuk memastikan prestasi paru-paru sempurna.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Anestesia am yang digunakan dalam proses thoracoscopy mempunyai risiko:

● kesakitan

● pneumothorax (udara masuk ke ruang pleura)

● sesak nafas

● pendarahan

● rongga rongga pleural

● tindak balas alergi

● edema pulmonari

● emfisema pembedahan

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti puasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.healthcommunities.com/lung-surgery/thoracoscopy.shtml

Pilihan Editor