Uretrotomy

Uretrotomy

Anonim

Definisi

Apakah uretrotomy?

Uretrotomy adalah prosedur perubatan untuk menangani penyempitan saluran uretra (saluran kencing yang membawa air kencing dan air mani ke hujung zakar anda). Mengetuk biasanya disebabkan oleh tisu parut yang terbentuk akibat kerengsaan, jangkitan, atau kecederaan. Ini boleh menyebabkan keinginan untuk buang air kencing lebih kerap, keinginan mendadak untuk membuang air kencing, kadar air kencing perlahan, dan perasaan kencing masih terasa.

Bilakah saya perlu menjalani uretrotomy?

Anda memerlukan prosedur uretrotomy untuk melancarkan aliran air kencing dan meningkatkan pengosongan pundi kencing, dan mengurangkan keinginan untuk buang air kecil lebih kerap pada waktu malam. Anda akan lebih kebal terhadap jangkitan setelah menerima prosedur ini.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani uretrotomy?

Mengendalikan penyempitan uretra dengan menggunakan dilabel balon dan dilator (bar logam yang diletakkan di dalam uretra) adalah mungkin. Dilatasi belon adalah satu cara untuk mengepam belon dalam uretra anda. Beberapa penyempitan yang lebih kompleks kadang-kadang memerlukan pembedahan menggunakan teknik pembedahan plastik. Penghalusan boleh diulang.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani uretrotomy?

Bincang dengan doktor anda mengenai ubat terbaru anda, alergi anda, atau keadaan kesihatan anda. Sebelum melakukan pembedahan, anda akan berjumpa dengan ahli anestesi dan membincangkan kaedah sedatif yang akan anda gunakan. Adalah penting untuk sentiasa mengikuti arahan doktor tentang bila anda perlu berpuasa sebelum pembedahan.

Anda akan diberikan garis panduan yang jelas untuk pra-pembedahan, termasuk sama ada anda boleh mengambil makanan / minuman sebelum prosedur. Pada amnya, anda dikehendaki berpuasa 6 jam sebelum operasi bermula.

Bagaimana proses uretrotomy?

Prosedur uretrotomy dilakukan di bawah anestesia am atau pentadbiran anestetik hanya di kawasan tulang belakang. Prosedur ini biasanya mengambil masa kurang dari 30 minit.

Pakar bedah itu akan memasukkan stetoskop tegar (sitoskopi) ke dalam uretra anda untuk memeriksa penyempitan.

Kemudian, doktor akan mengetatkan tisu parut untuk meluaskan laluan uretra anda.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani uretrotomy?

Selepas prosedur, anda boleh:

 • pulang ke rumah sebaik sahaja beroperasi, atau bermalam di hospital
 • kembali bekerja selepas beberapa hari pemulihan
 • lakukan senaman ringan untuk membantu anda kembali ke aktiviti harian anda. Sebelum bersenam, dapatkan nasihat daripada doktor atau pasukan kakitangan perubatan yang mengendalikan anda.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Uretrotomy adalah prosedur yang selamat. Walau bagaimanapun, terdapat risiko komplikasi kecil yang mungkin berlaku. Rujuk pakar bedah anda mengenai risiko yang mungkin anda dapatkan.

Komplikasi dari beberapa prosedur perubatan umumnya merangkumi reaksi kepada anestesia yang tidak dijangka, pendarahan atau pembekuan darah (vena trombosis DVT yang mendalam). Komplikasi lain yang lebih spesifik, iaitu:

 • kesukaran membuang air kecil
 • bengkak zakar
 • menyempitkan uretra yang lain

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan berhati-hati dan sentiasa mengikuti peraturan doktor anda sekitar bersedia untuk menerima endoskopi, seperti berpuasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor