Vasektomi dua hala

Vasektomi dua hala

Anonim

Definisi

Apakah vasektomi dua hala?

Vasektomi adalah kaedah kontraseptif yang tetap untuk lelaki. Prosedur vasektomi dua hala melibatkan pemotongan dua saluran ejakulasi, yang membawa sperma dari testis ke zakar anda. Pemotongan dilakukan supaya sperma tidak dicampur dengan air mani. Sperma yang tidak mengandungi sperma tidak boleh menyuburkan ovum, oleh itu vasektomi boleh digunakan sebagai kaedah kontrasepsi.

Bilakah saya perlu menjalani vasektomi dua hala?

Apabila anda dan pasangan anda tidak mahu menggunakan kaedah kontrasepsi lain, anda boleh mempertimbangkan prosedur vasektomi dua hala.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum melakukan vasektomi dua hala?

Pembuangan saluran ejakulasi tidak akan menjejaskan keupayaan seksual anda, atau fungsi dan sensasi ereksi. Jumlah air mani semasa orgasme juga tidak akan berkurangan selepas anda mempunyai vasektomi. Ia hanya semen anda tidak lagi mengandungi sperma. Vectectomy biasanya selamat dan cara yang berkesan, tetapi anda juga perlu memahami kemungkinan komplikasi sebelum memutuskan menjalani vasektomi.

Adalah penting bagi anda untuk mengetahui amaran dan langkah berjaga-jaga sebelum menjalankan ujian ini. Sekiranya anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor untuk mendapatkan maklumat dan arahan lanjut.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum vasektomi dua hala?

Prosedur ini dilakukan selepas anda diberikan anestesia, setempat atau keseluruhan. Sebelum prosedur, anda diminta untuk mencukur rambut kemaluan anda di bawah pengawasan seorang doktor. Kemudian basuh dan bilas sepenuhnya bahagian alat kelamin anda. Anda dibenarkan untuk sarapan pagi terlebih dahulu sebelum memulakan prosedur. Anda akan diminta untuk membawa kompres yang mengandungi ais kiub untuk menyokong testis anda (scrotum) apabila anda pergi ke klinik. Adalah dinasihatkan untuk meminta seseorang, ahli keluarga atau saudara mara, untuk menemani anda ke hospital.

Apakah proses vasektomi dua hala?

Prosedur vasektomi dua hala berlangsung sekitar 15-20 minit.

Pakar bedah akan membuat sayatan kecil di setiap bahagian skrotum anda. Dalam sesetengah kes, doktor akan hanya membuat percikan tepat di tengah-tengah skrotum. Kemudian, doktor akan memotong saluran ejakulasi dari asas testis ke ujung zakar dan menjahit kedua-dua hujung supaya mereka tidak lagi saling berhubung.

Apakah yang perlu dilakukan selepas vasektomi dua hala?

Anda boleh pulang ke rumah pada hari yang sama selepas menjalankan prosedur ini. Mungkin anda akan merasa sakit di buah zakar selama beberapa hari.

Anda boleh kembali ke rutin harian anda (kerja / sekolah) dua hari kemudian, atau seminggu selepas itu jika kerja anda termasuk kerja menial dan menggunakan banyak tenaga.

Senaman yang kerap akan membantu anda memulihkan kekuatan anda untuk menjalankan aktiviti harian. Sebelum anda memulakan, tanya doktor anda mengenai sukan yang sesuai untuk anda.

Doktor anda akan meminta 1-2 sampel air mani anda selepas anda melancarkan ejakulasi sebanyak 20 kali, selepas pembedahan. Sampel ini akan diuji untuk memeriksa sama ada terdapat sperma yang terkandung di dalamnya.

Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan proses ujian ini, dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik.

Komplikasi

Komplikasi?

Komplikasi Umum

 • kesakitan
 • pendarahan
 • jangkitan pada laman pembedahan (luka)

Komplikasi Khusus

 • Anda mungkin masih mempunyai peluang untuk mempunyai anak
 • Kesakitan testicular berpanjangan
 • Epididymitis Congestive
 • granuloma sperma

Sekiranya anda mempunyai soalan yang berkaitan dengan risiko komplikasi, dapatkan nasihat doktor untuk pemahaman yang lebih baik.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.ppdocs4.com/bilateral-vasectomy.html

Pilihan Editor