Pelepasan Nerve Ulnar

Pelepasan Nerve Ulnar

Anonim

Definisi

Apakah mampatan saraf ulnar?

Saraf ulnar adalah saraf yang berjalan sepanjang pusingan belakang siku, melalui jurang sempit antara otot lengan bawah. Mampatan saraf Ulnar berlaku apabila terdapat peningkatan tekanan pada saraf ulnar. Ini biasanya menyebabkan jari cincin dan jari kecil menjadi kebas.

Bilakah saya perlu menjalani mampatan saraf ulnar?

Tujuan pembedahan ini adalah untuk mencegah kerosakan saraf yang teruk. Sekiranya operasi dilakukan lebih awal, kebas di tangan mungkin akan menjadi lebih baik tidak lama lagi. Bagi kebanyakan orang, operasi ini adalah cara terbaik untuk membebaskan saraf untuk mengelakkan kerosakan saraf yang kekal.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pemampatan saraf ulnar?

Gejala ringan yang biasanya muncul pada waktu malam boleh dirawat buat sementara waktu dengan menggunakan splints yang menjaga siku anda lurus ketika anda tidur.

Proses

Apa yang perlu saya lakukan sebelum menjalani pemampatan saraf ulnar?

Dalam peringkat penyediaan operasi, pastikan anda memberitahu doktor tentang keadaan kesihatan anda, ubat-ubatan yang anda ambil, dan apa-apa alergi yang anda ada. Ahli bius anestesi akan menerangkan prosedur anestesia dan memberikan arahan lanjut. Pastikan anda mengikuti semua arahan doktor termasuk larangan makan dan minum sebelum pembedahan. Secara umum, anda dikehendaki berpuasa selama enam jam sebelum pembedahan dilakukan. Walau bagaimanapun, anda boleh dibenarkan minuman seperti kopi beberapa jam sebelum operasi.

Apakah proses pemampatan saraf ulnar?

Pelbagai teknik anestetik boleh digunakan dalam prosedur ini. Operasi biasanya mengambil masa 30 hingga 45 minit. Pakar bedah akan membuat kepak kecil di belakang bahagian siku, kemudian memotong sebarang tisu ketat yang memampatkan saraf. Sekiranya diperlukan, pakar bedah akan mengeluarkan sekeping tulang atau memindahkan saraf.

Apakah yang perlu dilakukan selepas menjalani pemampatan saraf ulnar?

Selepas menjalani pembedahan, anda dibenarkan pulang ke rumah pada hari yang sama. Tahanlah tangan anda dalam satu sling selama beberapa hari. Latihan ringan untuk jari-jari, siku dan bahu untuk mencegah kekejangan. Latihan tetap juga terbukti mempercepat proses penyembuhan. Tetapi sebelum membuat keputusan, anda harus meminta nasihat doktor anda. Pesakit biasanya memerlukan masa pemulihan sehingga 18 bulan.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Setiap prosedur pembedahan tentu mempunyai risiko tersendiri, termasuk pembebasan saraf ulnar. Pakar bedah akan menjelaskan segala jenis risiko yang mungkin berlaku selepas operasi. Komplikasi yang boleh berlaku selepas pembedahan adalah kesan post anesthesia, pendarahan yang berlebihan, atau pembekuan darah dalam trombosis vena mendalam (DVT).

Pesakit yang menjalani pembebasan saraf ulnar menghadapi risiko komplikasi:

● jari cincin dan merah jambu masih kebas

● kebas pada kulit di bawah hujung siku

● bekas luka itu terasa menyakitkan

Kesakitan yang hebat, kekakuan dan kehilangan keupayaan untuk menggerakkan tangan dan tangan anda (sindrom kesakitan serantau yang kompleks) Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti petunjuk doktor sebelum pembedahan, seperti berpuasa dan menghentikan mengambil ubat tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor