Trapeziektomi

Trapeziektomi

Anonim

Definisi

Apakah trapeziektomi?

Trapezium adalah tulang berbentuk kubus di pergelangan tangan yang disambungkan ke pangkal ibu jari (sendi trapeziometacarpal). Jenis arthritis yang paling biasa adalah osteoarthritis, keadaan apabila sendi secara beransur-ansur habis dan lusuh. Artritis memakai rawan yang menutupi permukaan sendi, sehingga tulang yang mendasari menjadi rosak. Ini menyebabkan kesakitan dan kekakuan pada sendi.

Bilakah saya perlu melakukan trapeziektomi?

Trapeziektomi boleh melegakan kesakitan yang muncul. Di samping itu, prosedur ini mengembalikan fungsi ibu jari anda.

Pencegahan & amaran

Apakah yang perlu saya ketahui sebelum menjalani trapeziektomi?

Splint boleh digunakan untuk menghadkan pergerakan ibu jari. Pada kebanyakan orang, suntikan steroid ke dalam sendi dapat mengurangkan rasa sakit yang dirasakan. Sendi yang rosak boleh digantikan dengan sendi tiruan yang diperbuat daripada logam dan plastik. Bagi pesakit muda dan aktif, disarankan untuk menjalani arthrodesis (tulang janggut disambung secara kekal menggunakan skru).

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani trapeziektomi?

Dalam peringkat penyediaan operasi, pastikan anda memberitahu doktor tentang keadaan kesihatan anda, ubat-ubatan yang anda ambil, dan apa-apa alergi yang anda ada. Ahli bius anestesi akan menerangkan prosedur anestesia dan memberikan arahan lanjut. Pastikan anda mengikuti semua arahan doktor termasuk larangan makan dan minum sebelum pembedahan. Secara umum, anda dikehendaki berpuasa selama enam jam sebelum pembedahan dilakukan. Walau bagaimanapun, anda dibenarkan memakan minuman seperti kopi beberapa jam sebelum operasi.

Bagaimana proses trapeziektomi?

Pelbagai teknik anestetik boleh digunakan dalam prosedur ini. Operasi biasanya mengambil masa satu jam hingga 90 minit. Pakar bedah akan membuat pemotongan kecil di belakang tangan di pangkal ibu jari, kemudian angkat trapezium tersebut. Pakar bedah dapat mengatur ligamen untuk menyambung ibu jari ke pergelangan tangan pesakit menggunakan tendon yang berfungsi pada trapezium.

Apa yang perlu saya lakukan selepas menjalani trapeziektomi?

Selepas menjalani pembedahan, anda dibenarkan pulang ke rumah pada hari yang sama. Cuba mengangkat tangan selama dua minggu. Pembalut atau plaster akan dikeluarkan selepas empat hingga enam minggu. Latihan ringan untuk ibu jari dan jari lain untuk mempercepat proses pemulihan. Senaman ringan pada siku dan bahu juga boleh mencegah kekakuan. Latihan tetap juga terbukti mempercepat proses penyembuhan. Tetapi sebelum membuat keputusan, anda harus meminta nasihat doktor anda. Keadaan ibu jari akan terus bertambah baik sehingga tahun depan apabila pesakit menjadi biasa menggunakan ibu jari.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Setiap prosedur pembedahan mempunyai risiko tersendiri, termasuk trapeziektomi. Pakar bedah akan menjelaskan segala jenis risiko yang mungkin berlaku selepas operasi. Komplikasi yang boleh berlaku selepas pembedahan adalah kesan post anesthesia, pendarahan yang berlebihan, atau pembekuan darah dalam trombosis vena mendalam (DVT). Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan mengikuti arahan doktor sebelum pembedahan, seperti puasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Pilihan Editor