Vasektomi pembalikan

Vasektomi pembalikan

Anonim

Definisi

Apakah Vasektomi Pembalikan?

Prosedur vasektomi adalah satu kaedah kontraseptif tetap pada lelaki. Vasektomi pembalikan atau pembalikan vasektomi adalah satu prosedur untuk memasang semula saluran yang dipotong semasa vasektomi. Prosedur ini boleh gagal, walaupun saluran telah dikombinasikan semula.

Bilakah saya perlu menjalani pembalikan vasektomi?

Prosedur ini dilakukan apabila anda mempunyai vasektomi dan ingin kembali ke kesuburan.

Pencegahan & amaran

Apa yang perlu saya ketahui sebelum menjalani pembedahan vasektomi?

Kemungkinan kejayaan vasektomi pembalikan bergantung kepada tempoh masa antara vasektomi dan prosedur pembalikan. Dari masa ke masa, halangan antara saluran akan terbentuk, dan beberapa lelaki boleh membina antibodi ke sperma mereka sendiri.

Proses ini agak rumit dan memerlukan lebih banyak masa jika ada halangan yang terbentuk di antara vas deferen (saluran sperma dari testis ke sperma kantong) dan epididimis memerlukan perbaikan (vasoepididymostomy).

Adakah terdapat alternatif untuk pembedahan?

Anda mungkin ingin mempertimbangkan menggunakan penderma sperma, dari seseorang yang rapat dengan anda atau dari bank sperma.

Sangat mungkin doktor anda mengambil sperma dari salah satu testis anda menggunakan jarum (aspirasi sperma). Prosedur ini boleh digunakan dalam terapi IVF.

Proses

Apakah yang perlu saya lakukan sebelum menjalani Vasektomi Pembalikan?

Bincang dengan doktor anda mengenai ubat terbaru anda, alergi anda, atau keadaan kesihatan anda. Sebelum melakukan pembedahan, anda akan berjumpa dengan ahli anestesi dan membincangkan kaedah sedatif yang akan anda gunakan. Adalah penting untuk sentiasa mengikuti arahan doktor tentang bila anda perlu berpuasa sebelum pembedahan.

Anda akan diberikan garis panduan yang jelas untuk pra-pembedahan, termasuk sama ada anda boleh mengambil makanan / minuman sebelum prosedur. Pada amnya, anda dikehendaki berpuasa 6 jam sebelum operasi bermula. Anda boleh dibenarkan meminum minuman, seperti kopi, sehingga beberapa jam sebelum pembedahan.

Bagaimana pembalikan vasektomi dilakukan?

Prosedur ini dilakukan di bawah anestesia umum. Prosedur ini mengambil masa kira-kira 60 - 90 minit.

Doktor akan memotong 2 incision di setiap skrotum anda (testicular sac).

Doktor akan memeriksa kedua-dua buah zakar sebelum mencari dan memasang semula saluran, dan mengeluarkan tisu parut yang ada. Pakar bedah akan menggunakan mikroskop operasi khas untuk menjahit bahagian belakang setiap saluran.

Apakah yang perlu dilakukan selepas menjalani pembalikan vasektomi?

Selepas prosedur, anda akan:

 • pulang ke rumah pada hari yang sama, atau keesokan harinya
 • kembali bekerja sekitar seminggu selepas itu
 • senaman yang kerap akan membantu anda pulih dengan cepat. Sebelum anda memulakan, tanya doktor dan kakitangan perubatan untuk nasihat anda.
 • Doktor akan meminta sampel air mani anda selepas 6-8 minggu. Sampel akan diuji untuk sperma. Sekiranya sperma tidak muncul, pembedahan pembalikan vasektomi yang anda alami agak tidak berjaya

Sekiranya operasi diisytiharkan sebagai kegagalan dan anda dan pasangan anda masih mahu bayi, bincangkan dan pertimbangkan alternatif yang mungkin disyorkan oleh doktor anda.

Komplikasi

Apa komplikasi yang boleh berlaku?

Pembedahan vasektomi pembalikan adalah prosedur yang selamat. Walau bagaimanapun, terdapat risiko komplikasi kecil yang mungkin berlaku. Rujuk pakar bedah anda mengenai risiko yang mungkin anda dapatkan.

Komplikasi dari beberapa prosedur perubatan umumnya merangkumi reaksi kepada anestesia yang tidak dijangka, pendarahan atau pembekuan darah (vena trombosis DVT yang mendalam).

Komplikasi lain yang lebih spesifik, iaitu:

 • jangkitan di kawasan operasi
 • clumping cecair di scrotum (hydrocele) yang memerlukan penyaliran
 • kecederaan pada arteri atau saraf di skrotum

Anda boleh mengurangkan risiko komplikasi dengan berhati-hati dan sentiasa mengikuti peraturan doktor anda sekitar bersedia untuk menerima endoskopi, seperti berpuasa dan menghentikan ubat-ubatan tertentu.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

http://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/vasectomy-reversal-vasovasostomy

Pilihan Editor