Kupas sepenuhnya Punca, Gejala, dan Bagaimana Mengobati Demam Denggi di Kanak-kanak

Kupas sepenuhnya Punca, Gejala, dan Bagaimana Mengobati Demam Denggi di Kanak-kanak

Anonim

Demam berdarah denggi, atau biasa disebut DHF, adalah penyakit berjangkit yang berleluasa dalam musim peralihan. Penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja dengan sewenang-wenangnya, tetapi sesungguhnya kebanyakannya memberi kesan kepada kanak-kanak. Apa yang perlu diketahui mengenai demam denggi di kalangan kanak-kanak?

Punca demam denggi (DHF) pada kanak-kanak

Demam berdarah denggi (DHF) adalah penyakit yang disebabkan oleh gigitan nyamuk aedes aegepti yang membawa virus denggi. Terdapat 4 jenis virus denggi, iaitu virus DEN-1, DEN-2, DEN-3, dan DEN-4.

Hidup di kawasan tropika seperti Indonesia meningkatkan risiko penghantaran demam denggi pada kanak-kanak.

Pertama, kerana nyamuk lebih mudah dan cepat berkembang di kawasan tropika dengan iklim lembap. Kedua, tempoh inkubasi virus dalam badan nyamuk akan lebih cepat pada suhu ambien yang panas. Ini bermakna nyamuk mempunyai lebih banyak peluang untuk menjangkiti ramai orang sekaligus dalam masa yang singkat.

Nyamuk yang membawa virus denggi boleh terus menjangkiti orang lain semasa dia masih hidup. Adalah mungkin bahawa semua ahli keluarga boleh dijangkiti dengan virus denggi yang sama dalam masa 2 hingga 3 hari.

Selain itu, negara-negara tropika mempunyai musim hujan yang panjang. Semasa musim hujan dan selepas itu, akan terdapat banyak lopak yang boleh menjadi tempat yang ideal untuk nyamuk Aedes aegypti untuk membiak.

Apakah tanda-tanda dan gejala demam denggi pada kanak-kanak?

Apabila nyamuk yang membawa virus denggi menggigit anak anda, ia mungkin akan mengalami gejala DHF dalam tempoh 4-7 hari selepas itu. Gejala-gejala ini dikategorikan dalam tiga tahap perkembangan penyakit yang dikenali sebagai "Saddle Horse Cycle": fasa demam tinggi, fasa kritis (demam turun), dan fasa penyembuhan (demam meningkat semula).

Setiap fasa DHF mempunyai gejala dan ciri-cirinya sendiri. Pada mulanya, demam denggi mungkin tidak menunjukkan tanda-tanda atau gejala tertentu pada kanak-kanak.

Gejala demam denggi pada kanak-kanak boleh muncul pada bila-bila masa selepas digigit nyamuk, tetapi biasanya mula menyedari dalam masa 4 hari hingga 2 minggu selepas itu. Selepas gejala pertama muncul, aduan akan berlangsung selama dua hingga tujuh hari.

Tanda-tanda dan simptom-simptom umum DHF pada bayi dan kanak-kanak:

 • Colds
 • Ruam merah kecil muncul di beberapa bahagian badan
 • Batuk ringan
 • Suhu badan boleh meningkat secara tiba-tiba sehingga demam tinggi sangat cepat

Tanda-tanda dan simptom-simptom denggi adalah perkara biasa di kalangan kanak-kanak sekolah dan remaja pubertas:

 • Lemah, letih, lesu
 • Sakit di belakang mata dan di pelbagai sendi badan
 • Demam tinggi, boleh melebihi 40ÂșCsius
 • Sakit belakang
 • Sakit kepala
 • Mudah lebam
 • Tempat ruam merah muncul

Walau bagaimanapun, ia juga perlu diingat bahawa setiap kanak-kanak mungkin mengalami gejala yang berbeza. Dalam sesetengah kes DHF yang agak serius, kanak-kanak boleh mendapat hidung atau gusi berdarah. Gejala ini disebabkan oleh perdarahan dalaman akibat tahap platelet kanak-kanak yang menurun secara dramatik.

Gejala sindrom kejutan denggi (DSS) pada kanak-kanak

Kes-kes biasa DHF boleh menjadi tidak menentu apabila kanak-kanak mengalami sindrom kejutan denggi (DSS). Demam kejutan adalah keadaan yang mengancam nyawa. Kejutan berlaku kerana badan mengalami pendarahan yang berlebihan disebabkan kebocoran dalam saluran darah.

Inilah tanda-tanda di kalangan kanak-kanak:

 • Pendarahan secara tiba-tiba dan berterusan dari mana-mana bahagian badan
 • Tekanan darah jatuh secara dramatik
 • Kegagalan organ
 • Mual dan muntah
 • Gatal berterusan di tapak kaki
 • Selera dikurangkan atau hilang sepenuhnya.

Demam denggi jenis ini sering membawa maut kepada kanak-kanak. Kuncinya, jangan segera menghentikan rawatan DHF apabila demam anak turun dan suhu badannya normal. Ini menunjukkan anaknya dalam fasa kritis.

Sekiranya tidak dirawat, platelet darah kanak-kanak akan dikurangkan supaya risiko menyebabkan pendarahan dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Diagnosis demam denggi pada kanak-kanak

Jika ibu bapa mengesyaki gejala DHF pada kanak-kanak, segera bawa ke doktor. Terutamanya jika kanak-kanak baru-baru ini mengembara ke kawasan rentan DHF dan mengadu tidak sihat.

Sebelum merealisasikan diagnosis demam denggi pada kanak-kanak, doktor akan terlebih dahulu melakukan pemeriksaan fizikal dan sejarah perubatan yang berkaitan dengan gejala yang dirasakan.

Doktor anda juga boleh mengambil sampel darah kanak-kanak untuk mengesahkan kehadiran virus denggi. Ujian darah juga dilakukan untuk memeriksa kehadiran antibodi yang dihasilkan oleh sistem imun kanak-kanak sebagai tindak balas terhadap jangkitan.

Kemudian doktor boleh memutuskan sama ada anak anda perlu dirawat di hospital atau boleh menjalani rawat jalan.

Umumnya, kanak-kanak tidak sakit dengan DHF jika demam berlangsung lebih daripada seminggu selepas digigit nyamuk.

Rawatan dan rawatan demam denggi pada kanak-kanak

Sehingga kini tiada ubat-ubatan yang tersedia khusus untuk merawat demam denggi. Doktor biasanya akan memberikan variasi dalam lebih daripada satu cara untuk mengatasi gejala sementara menghalang keadaan kanak-kanak menjadi semakin buruk.

Pada umumnya, rawatan denggi pada kanak-kanak termasuk:

1. Minum banyak cecair

Kanak-kanak yang demam denggi perlu minum banyak air untuk mengurangkan demam, melegakan kesakitan otot, serta mencegah risiko dehidrasi dan kejutan. Oleh itu, pastikan anak mendapat pengambilan cecair setiap beberapa minit. Jangan tunggu sehingga anak itu dahaga.

Cecair boleh dalam bentuk air mineral, susu, jus buah segar (tidak dibungkus), makanan sup panas. Berikan juga kanak-kanak cecair isotonic. Minuman isotonik berfungsi dengan lebih baik untuk memulihkan cecair badan daripada air biasa.

Cecair isotonik juga mengandungi elektrolit yang boleh mencegah kebocoran plasma darah pada kanak-kanak dengan DHF.

2. Mengambil ubat sakit

Aduan demam, sakit badan, dan sakit kepala yang dialami oleh kanak-kanak juga boleh dirawat dengan mengambil ubat sakit seperti paracetamol.

Walau bagaimanapun, jangan memberi anak anda ubat penahan sakit yang mengandungi aspirin, salisilat, atau ibuprofen. Kedua-dua ubat ini boleh meningkatkan risiko anak anda mengalami pendarahan dalaman.

3. Penyerapan cecair

Infusi pada umumnya merupakan kaedah utama merawat DHF di hospital-hospital. Infusi berfungsi untuk mengembalikan cecair badan yang hilang, pengambilan vitamin dan pengambilan ubat, serta menormalkan tekanan dan aliran darah untuk mencegah risiko dehidrasi dan kejutan.

Selepas penyusuan, keadaan kanak-kanak secara amnya mula membaik dan tahap platelet perlahan-lahan kembali normal. Ia berkemungkinan bahawa kanak-kanak tidak lagi memerlukan penjagaan khas lagi jika demikian.

Sekiranya keadaan kanak-kanak semakin teruk dan terapi infusi dirasakan tidak mencukupi, doktor mungkin mencadangkan transfusi platelet. Kaedah ini bertujuan untuk meningkatkan jumlah darah semasa menghidapi demam denggi. Walau bagaimanapun, transfusi hanya bertujuan untuk kanak-kanak yang mengalami gejala pendarahan berat seperti mimisan tidak berhenti atau membuang air besar.

4. Dapatkan rehat yang cukup

Semasa rawatan demam denggi, kanak-kanak yang sakit akan dikehendaki mempunyai rehat total, rehat tidur aka. Rehat boleh mempercepatkan tempoh penyembuhan penyakit. Rehat juga dapat membantu pemulihan tisu badan yang rosak akibat jangkitan denggi.

Oleh itu, ibu bapa mesti memastikan bahawa anak-anak mereka mendapat rehat yang cukup. Sekiranya anda dirawat di hospital, doktor boleh memberi kanak-kanak dengan ubat-ubatan DHF tertentu supaya anda dapat mengantuk dengan cepat supaya anda dapat berehat sepenuhnya.

Bagaimana untuk mencegah demam denggi di kalangan kanak-kanak

Ibu bapa boleh menghalang penghantaran demam denggi kepada kanak-kanak di rumah dengan menjaga alam sekitar bersih.

Pastikan tab mandi dan takungan air lain di rumah dikeringkan sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk membunuh larva nyamuk. Mengimbas sampah yang digunakan seperti tin dan baldi yang tidak digunakan juga sangat disyorkan untuk mengelakkan nyamuk daripada pembiakan.

Ia juga penting untuk fogging rutin, menyingkirkan buasir pakaian kotor di rumah, menggunakan penghalau serangga di seluruh badan sebelum tidur pada waktu malam, dan mendapatkan vaksin denggi.

Juga Baca:

 • Pelbagai Ujian untuk Mendiagnosis Demam Denggi
 • Mengapa Orang Mempunyai demam Denggi dan Tipes pada masa yang sama?
 • Tahap Demam Denggi di Kanak-kanak dan Orang Dewasa, Sama atau Berbeza?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Demam denggi https://kidshealth.org/en/parents/dengue.html diakses pada 14 Jun, 2019.

Demam denggi di kanak-kanak https://www.momjunction.com/articles/dengue-fever-in-children_00374298/#gref diakses pada 14 Jun, 2019.

Denggi https://www.medicalnewstoday.com/articles/179471.php diakses pada 14 Jun 2019.

Pilihan Editor