Garis Panduan untuk Memilih Jus Buahan Berkesan untuk Mengatasi DHF

Garis Panduan untuk Memilih Jus Buahan Berkesan untuk Mengatasi DHF

Anonim

DHF atau demam pendarahan demam denggi adalah salah satu penyakit biasa yang menyerang rakyat Indonesia. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan virus denggi yang biasanya disebarkan kepada manusia melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti . Salah satu cara yang biasanya dilakukan untuk mempercepatkan penyembuhan penyakit ini ialah dengan kerap minum jus jambu biji.

Pada masa ini jus jambu biji juga boleh didapati secara meluas dalam bentuk pembungkusan yang siap diminum. Kerana bentuknya yang praktikal, ramai orang lebih suka menggunakan jus biji jambu dalam pakej. Malangnya, tidak semua produk jus dibungkus sihat dan merasakan dari buah sebenar. Semak garis panduan untuk memilih jus jambu biji dalam pembungkusan yang baik untuk pesakit DHF dalam artikel ini.

Gambaran keseluruhan sifat jambu batu untuk pesakit denggi

Bagi membantu penyembuhan cepat, pesakit denggi sering digalakkan mengambil makanan yang mengandungi pelbagai jenis vitamin dan mineral. Salah satunya adalah jambu merah.

Jambu gahir mengandungi trombinol yang dapat merangsang thrombopoietin lebih aktif, sehingga dapat menghasilkan lebih banyak darah.

Di samping itu, jambu biji juga dikenali kaya dengan vitamin C. Malah, kandungan vitamin C dalam jambu biji lebih tinggi daripada jeruk. Abundant Vitamin C dapat membantu menguatkan sistem imun dengan meningkatkan antibodi dan pengeluaran sel darah putih sehingga mempercepat proses penyembuhan pesakit.

Bukan itu sahaja, kajian skala kecil yang dilakukan di Indonesia mengatakan bahawa jambu merah dapat membantu meningkatkan pembentangan nilai platelet dan hematokrit pesakit denggi yang telah menurun.

Panduan untuk memilih jus jambu batu untuk pesakit DHF

Dari jus jambu yang banyak di pasaran, anda mesti pintar sebelum anda membelinya. Sebabnya, saat ini terdapat banyak produk jambu jambu yang sebenarnya tidak dibuat dari buah yang sebenarnya, tetapi hanya menggunakan perasa buah.

Nah, agar tidak tertipu, inilah beberapa petua mengenai memilih jambu jambu biji dalam pembungkusan untuk membantu menangani DHF.

1. Terlalu dalam membaca nilai pemakanan

Nutrien dalam setiap pek jus berbeza, bergantung kepada jenis dan jenama jus. Biasanya jus dibungkus dari buah sebenar mesti mengandungi pelbagai vitamin dan mineral yang tinggi, yang hampir sama dengan kandungan buah yang asli. Oleh itu, jika anda ingin mengambil jus botol, adalah penting bagi anda untuk sentiasa memeriksa nilai pemakanan pada pembungkusan sebelum membelinya.

2. Baca tarikh tamat tempoh

Selain berhati-hati dalam membaca label nilai pemakanan, anda juga perlu berhati-hati untuk melihat tarikh tamat tempoh pek jus yang anda akan beli. Anda tidak mahu, betul, mengambil minuman yang telah berlalu tempoh tamat tempoh? Daripada mahu menjadi sihat, anda sebenarnya akan jatuh lebih banyak selepas memakan jus itu.

3. Jus jambu asal mempunyai tekstur yang lebih tebal

Juga Baca:

  • Bolehkah Demam Denggi Penyembuhan Angkak?
  • 5 Minuman Super Yang Boleh Mengatasi Gejala Demam Berdarah Denggi (DHF)
  • Sekarang terdapat vaksin DHF! Lihat maklumat lengkap di sini

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 22 Jun, 2018 | Terakhir Edited: 22 Jun, 2018

Sumber

Potensi Tumbuhan Perubatan Anti Denggi: Kajian - http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/juicing/faq-20058020 diakses pada 3 Januari 2018

Kajian hematologi jika Potensi Metablic dari Red Guava (Psidium Guajava L.) pada Pesakit Demam Berdarah Denggi (DHF) - http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/11378 diakses pada 3 Januari 2018

Apa yang Membuat Jambu Buah Jadi Sihat? - http://healthyeating.sfgate.com/guava-nutritious-2443.html yang telah diakses pada 3 Januari 2018

Bercakap Mengenai Keselamatan Jus: Apa yang Anda Perlu Tahu - http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/11378 diakses pada 3 Januari 2018

Berlian, G., Tandrasasmita, O. dan Tjandrawinata, R. (2017). Thrombinol, pecahan bioaktif Psidium guajava, merangsang ungkapan thrombopoietin dalam sel HepG2. Jurnal Asia Pacific Tropical Biomedicine, 7 (5), ms.437-442.

Pilihan Editor