Berapa banyak pengambilan cecair untuk pesakit DHF?

Berapa banyak pengambilan cecair untuk pesakit DHF?

Anonim

Demam denggi masih endemik di Indonesia. Selain itu, memasuki musim hujan, nyamuk Aedes aegypti boleh membiakkan subur dan lebih agresif menyebarkan virus. Sekiranya anda dijangkiti virus, rawatan yang paling sesuai adalah untuk meningkatkan pengambilan cecair. Mengapa pesakit denggi memerlukan banyak cecair dan berapa banyak disyorkan? Teruskan, ketahui jawapan berikut.

Kepentingan cecair untuk pesakit denggi

Fasa demam pada anak-anak yang dijangkiti virus denggi, sering disertai dengan dehidrasi. Peningkatan suhu badan serta gejala terus muntah dan kurang keinginan untuk minum untuk membuat paras air dalam badan akan terus berkurangan. Jika pesakit tidak minum banyak air, dehidrasi boleh berlaku.

Di samping itu, dalam fasa kritis, pesakit denggi biasanya mengalami kebocoran plasma darah. Nah, keadaan ini menyebabkan plasma darah mengandungi 91% air dan nutrien lain untuk keluar dari saluran darah. Akibatnya, darah menjadi tebal dan aliran menjadi lebih perlahan. Semua sel-sel dalam tubuh pasti sukar untuk menerima pengambilan oksigen, darah dan nutrien. Jika tidak dirawat dengan segera, pesakit boleh kehilangan nyawa mereka.

Mujurlah, tidak semua pesakit mengalami kebocoran plasma semasa fasa kritis. Ia bergantung kepada tindak balas imun dan keadaan badan setiap pesakit.

Nah, cecair dikurangkan di dalam badan kerana demam dan kebocoran plasma sebenarnya boleh dicegah dengan minum banyak air dan cecair lain. Dr. dr. Leonard Nainggolan, Sp.PD-KPTI juga mengesahkan ini apabila ditemui oleh Pasukan Hello Sehat di Hospital Tentara Gatot Subroto, Senen, Jakarta Pusat pada hari Kamis (11/29).

"Mereka kekurangan air dan ubatnya sudah tentu air dan cecair lain. Contohnya cecair elektrolit, susu, air gula, jus buah, atau air kanji. Bukan hanya air, "jelas Dr. dr. Leonard Nainggolan, Sp.PD-KPTI, seorang internis dari Hospital Cipto Mangunkusumo (RSCM), Jakarta Pusat.

Berapa pesakit denggi memerlukan pengambilan cecair?

Rawatan pesakit demam denggi disesuaikan dengan keadaan pesakit. Jika pesakit tidak mengalami kebocoran plasma, dehidrasi, atau gejala yang membimbangkan, dia boleh pergi untuk rawatan pesakit luar. Sementara itu, jika keadaan pesakit kritikal atau berisiko mengalami keadaan berbahaya, ia akan disyorkan untuk dimasukkan ke hospital.

Nah, pemenuhan keperluan cecair pesakit boleh disesuaikan oleh pesakit sendiri. Sebagai contoh, bila minum air dan apa-apa cecair yang akan diminum, boleh dikawal oleh pesakit di bawah pengawasan seorang doktor. Semasa di hospital, cecair akan ditambah dengan infusi.

Walau bagaimanapun, anda masih perlu keliru berapa banyak cecair yang boleh anda minum, bukan? Dr. dr. Leonard Nainggolan, Sp.PD-KPTI menjawab, "Berapa banyak? Ya, sebanyak mungkin pesakit. Lebih baik kerana risiko cecair berlebihan agak rendah. "

Bagi orang yang sihat, pengambilan minimum cecair dalam sehari adalah lapan gelas. Jadi, dalam pesakit DHF, tentu saja, memerlukan lebih banyak lagi. Terutamanya jika anda mengalami pendarahan atau muntah. Daripada mengganggu untuk mengira berapa banyak air, anda perlu memberi tumpuan kepada rutin minum, jangan tunggu dahaga. Setiap beberapa minit, pastikan pesakit mendapat pengambilan cecair.

Juga Baca:

  • 3 Makanan Yang Boleh Mempercepat Penyembuhan Demam Denggi
  • Berhati-hati dengan Demam Berdarah Demam Denggi (DHF) pada Kanak-kanak
  • 10 Cara Mencegah Demam Berdarah Denggi (DHF) di Rumah

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Dikaji: 2 Disember, 2018 | Terakhir Edited: 2 Disember 2018

Sumber

Temu bual dengan Dr. dr. Leonard Nainggolan, Sp.PD-KPTI, di Hospital Tentera Gatot Subroto, Senen, Jakarta Pusat, Khamis (11/29).

Perkhidmatan Kesihatan Kanak-Kanak di Hospital. http://www.searo.who.int/indonesia/documents/9789791947701-buku-saku-k Kesihatan-anak-indonesia.pdf? ua = 1. Diakses pada 30 November 2018.

Demam Denggi. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/dengue-fever-reference#1. Diakses pada 30 November 2018.

Pilihan Editor