Pelbagai Ujian untuk Mendiagnosis Demam Denggi

Pelbagai Ujian untuk Mendiagnosis Demam Denggi

Anonim

Demam turun dan turun sering dikaitkan dengan gejala demam denggi. Walaupun begitu, demam adalah gejala yang sangat biasa dan boleh berlaku dalam sebarang masalah kesihatan, termasuk demam. Biasanya, seseorang yang disyaki denggi harus menjalani ujian darah lengkap untuk memastikan kehadiran atau ketiadaan virus denggi dalam darahnya.

Kemudian, ujian darah apa yang mesti dilakukan untuk mengesahkan atau mendiagnosis demam berdarah?

Pemeriksaan demam denggi (DHF) adalah disyorkan

Biasanya pemeriksaan denggi baru akan dilakukan apabila sesungguhnya anda disyaki terdedah kepada virus denggi. Jangkitan virus ini sukar didiagnosis tanpa ujian makmal kerana gejala serupa dengan masalah kesihatan lain, seperti malaria.

Pada mulanya, doktor akan melihat gejala yang muncul dan meminta anda melakukan ujian darah lengkap. Ujian ini akan melihat tahap beberapa komponen dalam darah, iaitu hemoglobin, hematokrit, leukosit dan platelet.

Di dalam aloi WHO, seseorang akan disyaki mengalami denggi jika keputusan peperiksaan menunjukkan:

 • Hematokrit meningkat sebanyak 5-10%
 • Platelet kurang daripada 150 ribu / mikroliter
 • Leukosit kurang daripada 5, 000 / mikroliter

Walau bagaimanapun, keputusan peperiksaan itu boleh membawa kepada diagnosis penyakit-penyakit lain. Oleh itu, jika tanda-tanda dan gejala yang muncul tidak begitu tipikal, doktor akan memberi nasihat kepada pesakit untuk menjalani ujian denggi selanjutnya.

Berikut adalah ujian untuk menentukan dengan pasti sama ada anda benar-benar mengalami demam denggi.

1. Ujian NS1

Biasanya, ujian ini dilakukan untuk mengesan antigen virus denggi apabila gejala baru muncul. Jika anda mengalami gejala DHF, seperti demam yang tinggi selama 3 hari, maka anda akan diminta melakukan ujian NS1, sebagai pemeriksaan awal.

Peperiksaan NS1 agak tepat dan berkesan. Sekiranya hasilnya positif, itu bermakna anda mengalami demam denggi. Jika hasilnya negatif tetapi gejala denggi masih terus muncul, disarankan untuk melakukan ujian lanjut, seperti IgG Anti-Dengue dan IgM, serta hematologi rutin.

Ini dilakukan untuk mendapatkan rawatan awal dan mencegah komplikasi yang timbul sekiranya terlalu lama.

2. IgM ELISA

Enzim Linked Immunosorbent Assay (ELISA) adalah ujian yang biasanya dilakukan selepas 5 hari gejala denggi muncul. Ujian ini akan mengesan antibodi IgM dan IgG virus denggi.

Biasanya IgM akan muncul kira-kira 7-10 hari selepas badan terdedah kepada virus denggi. Kemudian, tahap IgM dalam darah akan terus meningkat dalam masa beberapa minggu dan menurun secara beransur-ansur. Oleh itu, jika hasil antibodi IgM virus adalah positif, anda mempunyai jangkitan akut.

3. Asim perencatan hemagglutination (HAI)

Kaedah ini digunakan untuk mengesan antibodi IgG. Antibodi IgG kelihatan lebih perlahan daripada IgM dan merupakan penanda jangkitan kronik. Pengesanan antibodi IgG boleh digunakan untuk melihat sama ada jangkitan virus denggi adalah jangkitan utama atau sekunder.

Sekiranya keputusan ujian anda menunjukkan IgG positif manakala IgM adalah rendah atau negatif, ini menunjukkan bahawa anda telah dijangkiti virus denggi sebelum ini.

Walau bagaimanapun, jika titer IgG anda meningkat 4 kali ganda atau lebih tinggi, contohnya pada pemeriksaan pertama 1: 4, maka secara berselang 2-4 minggu, titer kedua diperiksa kepada 1:64, bermakna anda mempunyai jangkitan virus denggi sejak kebelakangan ini.

Selain itu, jika keputusan IgM atau IgG adalah negatif, itu bermakna gejala yang disebabkan bukan disebabkan oleh jangkitan virus denggi, mungkin kerana sebab-sebab lain. Pemeriksaan makmal ini memang disediakan untuk mengetahui DHF. Walau begitu, biasanya makmal HAI DHF mengambil masa yang lama.

Nah, ketiga-tiga jenis ujian ini adalah ujian yang sering disyorkan oleh doktor untuk mengetahui sama ada anda mempunyai virus denggi atau tidak. Oleh itu, sangat disyorkan untuk anda jika anda mengalami gejala yang serupa dengan demam denggi, berunding dengan doktor dengan segera untuk mendapatkan kepastian itu.

Apa yang perlu disediakan sebelum melakukan ujian?

Sebenarnya, tiada apa-apa. Ujian makmal hanya memerlukan sampel darah anda untuk diperiksa, selebihnya akan dikemukakan oleh pakar dan anda hanya perlu menunggu.

Kesan sampingan ujian ujian makmal DHF

Kemungkinan kecil kesan negatif yang dialami oleh anda. Walau bagaimanapun, selepas mengambil darah, anda mungkin merasakan sakit atau lebam. Biasanya, gejala ini akan hilang dalam masa beberapa jam.

Juga Baca:

 • Ambil nota yang baik, Tanda-tanda dan Gejala-gejala DHF Anda Perlu Mengawasi
 • Senarai Ujian Makmal Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Demam Tidak Terlalu
 • Sekiranya Saya Dapat Terapi Di Rumah Apabila Anda Mempunyai Demam Denggi, Atau Dapatkah Anda Diobati Di Rumah?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh semakan: 3 Mei 2019 | Terakhir Edited: 3 Mei 2019

Sumber

Diagnosis Makmal dan Ujian Diagnostik https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK143156/ diakses 27 April 2019

Garis Panduan Klinikal dan Laboratorium Demam Dengue dan Sindrom Denggi Demam Denggi / Denggi untuk Penyedia Penjagaan Kesihatan http://www.bvsde.paho.org/bvsacd/cd56/denguide-lab.pdf diakses 27 April 2019

Ujian Demam Denggi https://medlineplus.gov/lab-tests/dengue-fever-test/ diakses 27 April 2019

Diagnostik Denggi https://livehealth.in/dengueDiagnostics/ diakses 2 Mei 2019.

Ujian definitif untuk demam denggi: kapan dan yang patut saya gunakan? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5691225/ diakses 2 Mei 2019.

Pilihan Editor