5 Tips Selamat Mengundang Kanak-Kanak Autis Untuk Acara Keluarga Besar

5 Tips Selamat Mengundang Kanak-Kanak Autis Untuk Acara Keluarga Besar

Anonim

Mempunyai kanak-kanak dengan autisme adalah cabaran besar. Bukan sahaja memberi perhatian kepada kegiatan hariannya, anda juga perlu menontonnya apabila dia harus menghadiri acara keluarga. Anda tentu tidak mahu anak anda merosakkan acara itu dan membuat ahli keluarga lain merasa tidak selesa. Bagaimanakah seorang kanak-kanak dengan autisme menghadiri acara keluarga tanpa masalah? Semak tip berikut.

Apakah kesukaran ibu bapa akan dihadapi?

Autisme adalah gangguan perkembangan yang berlaku pada zaman kanak-kanak awal. Mereka akan mengalami masalah dalam berkomunikasi secara lisan dan tanpa kata-kata, membuat pergerakan aneh dan tegar berulang kali, atau menarik balik dari alam sekitar. Walaupun gejala autisme mengganggu, kanak-kanak dengan keadaan ini masih boleh hidup normal. Sebagai contoh, menghadiri acara keluarga.

Walau bagaimanapun, ibu bapa perlu berhati-hati jika mengundang kanak-kanak dengan autisme untuk pergi ke acara tersebut. Terutama jika keadaan ini adalah yang pertama kali dialami. Anda mungkin berasa kecemasan dan tidak selesa menghadiri acara ini kerana anda berfikir kemungkinan buruk, seperti:

 • Keluarga mematuhi pemahaman yang salah mengenai autisme. Banyak maklumat tidak benar yang beredar dalam masyarakat seperti autisme adalah menular dan agresif, jadi ia mesti dijauhi.
 • Malu dengan keadaan kanak-kanak dan perasaan ditolak. Mempunyai kanak-kanak yang mempunyai keperluan istimewa pasti akan menyebabkan kekecewaan, rasa malu, atau penolakan dari keluarga. Ini boleh membuat jarak antara anda dan anak anda dengan keluarga yang besar.

Petua untuk mendapatkan kanak-kanak autistik untuk datang ke acara keluarga

Untuk memecahkan kebimbangan, anda sebagai ibu bapa perlu mencari cara supaya ahli keluarga lain dapat mengalu-alukan anak anda dengan baik. Terdapat beberapa tip yang boleh anda gunakan apabila menjemput kanak-kanak dengan autisme kepada peristiwa keluarga, seperti:

1. Menimbang semula sama ada hendak mengajak anak-anak atau tidak

Jika anda ingin membawa anak anda kurang upaya perkembangan kepada acara keluarga, pastikan bahawa acara itu sesuai untuk kanak-kanak. Pada acara tertentu yang cenderung formal, anda tidak perlu menjemput anak anda. Jadi, walaupun dengan suasana peristiwa yang cenderung menjadi sesak. Adalah dikhuatiri bahawa anak anda akan agresif supaya ia mengganggu acara dan menjadikan anda pusat perhatian.

Sebaliknya, acara yang cukup terbuka dan bebas seperti perhimpunan sosial atau pesta ulang tahun boleh dilawati oleh kanak-kanak kerana acara itu agak seronok dan tidak menyebabkan ketegangan atau kecemasan.

2. Bantu keluarga anda memahami keadaan kanak-kanak

Misinformasi tentang autisme pada kanak-kanak boleh memburukkan lagi hubungan anak dengan ahli keluarga yang lain. Untuk itu, anda perlu meluruskan supaya keluarga lebih terbuka dan memahami keadaan anda.

Apabila anda menghadiri mesyuarat keluarga, tidak pernah menyakitkan untuk berkongsi maklumat tentang autisme yang gangguan ini tidak menular, cara mengatasinya, dan rawatan apa yang anda sedang melaksanakan.

3. Hadkan interaksi dengan keluarga yang belum menerima kehadiran anak anda

Menerima keadaan kanak-kanak dengan autisme tidak mudah. Bukan sahaja anda dan pasangan anda tetapi juga keluarga anda yang lain. Jika kehadiran anak anda tidak boleh diterima oleh ahli keluarga tertentu, maka elakkan situasi yang menimbulkan tekanan dan menyebabkan ketidakselesaan.

Bagaimana untuk menghadkan interaksi dan komunikasi anak dengan keluarga. Sebagai contoh, memilih tinggal di sebuah hotel atau keluarga lain yang lebih memahami keadaan anda. Walau bagaimanapun, ingat untuk menghadkan interaksi ini tidak bermakna melarang kanak-kanak bertemu. Sebaik sahaja anda tidak merumitkan keluarga lain yang belum sepenuhnya menerima keadaan anak anda dengan baik.

4. Tidak menghadiri acara terlalu lama

Kehadiran anda, pasangan anda, dan anak anda pada acara ini memang penting untuk mewujudkan hubungan keluarga yang rapat. Walau bagaimanapun, tidak selalu sebabnya anda membuat anda mengikuti semua peristiwa dari awal hingga akhir. Jadi, apa yang perlu dilakukan?

Kanak-kanak dengan autisme menjadi sangat penat dengan bunyi bising, cahaya, bau, dan interaksi sosial yang sengit. Oleh itu, jangan paksa diri anda untuk menghadiri acara sehingga akhir. Jika anak anda sudah letih, anda harus mengucapkan selamat tinggal untuk pulang lebih awal.

5. Dapat menangani situasi kecemasan

Juga Baca:

 • Faedah Pembelajaran Bahasa Asing untuk Kanak-Kanak Autisme
 • Inilah Cara Memperkenalkan Makanan Baru Untuk Kanak-kanak Dengan Autisme
 • Ayuh, Mainkan Air! Berenang Ramai Manfaat Untuk Kanak-kanak Dengan Autisme

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 Februari, 2019 | Terakhir Edited: 24 Februari, 2019

Sumber

7 Tips untuk Termasuk Kanak-kanak dengan Autisme dalam Acara Keluarga. https://www.verywellhealth.com/including-kids-with-autism-in-family-events-259866. Diakses pada 20 Februari, 2019.

Autisme dan Hubungan Keluarga. https://www.webmd.com/brain/autism/features/autism-and-family-relationships#1. Diakses pada 20 Februari, 2019.

Mengasuh Kanak-Kanak Dengan Autisme. https://www.webmd.com/brain/autism/children-with-autism-coping-skills-for-parents#1. Diakses pada 20 Februari, 2019.

Pilihan Editor