4 Fakta Penting Mengenai Thrombocytes Darah Anda Perlu Tahu

4 Fakta Penting Mengenai Thrombocytes Darah Anda Perlu Tahu

Anonim

Platelet adalah sel darah penting dalam pembekuan darah normal. Perkiraan platelet boleh digunakan sebagai pengesanan awal atau mendiagnosis pelbagai penyakit atau keadaan yang boleh menyebabkan masalah dengan pembekuan darah. Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk mendapatkan kiraan platelet normal untuk menangkis penyakit yang mungkin akan berlaku.

Semak fakta berikut mengenai platelet darah.

1. Apakah jumlah platelet normal dalam badan?

Darah terdiri daripada dua unsur, iaitu plasma darah (cecair darah) dan sel darah. Sel-sel darah ini selanjutnya dibahagikan kepada sel-sel darah merah (erythrocytes), sel darah putih (leukosit), dan platelet atau platelet.

Platelet boleh didapati di dalam darah dan limpa. Sel-sel darah ini tidak berwarna dan mempunyai kitaran hidup hanya 10 hari. Badan anda akan memperbaharui bekalannya dengan menghasilkan platelet baru di sumsum tulang.

Kiraan platelet biasanya merupakan kiraan darah lengkap. Secara umumnya, kiraan platelet normal dalam darah adalah sekitar 150, 000 hingga 450, 000 platelet per mikroliter.

2. Trombosit memainkan peranan dalam proses pembekuan darah (pembekuan darah)

Platelet atau platelet akan bertindak balas jika saluran darah rosak atau cedera. Apabila luka berlaku, platelet kemudian bergegas ke tapak luka dan membentuk penyumbatan awal untuk menyusut luka. Proses ini dipanggil lekatan.

Kemudian, bentuk platelet yang pada mulanya bertukar menjadi sedikit bulat menjadi seperti tentakel, ini berfungsi untuk memfasilitasi proses agregasi (lampiran antara platelet untuk membentuk penyumbatan). Sekatan untuk menutup luka untuk menghentikan darah keluar.

Tanpa platelet, gumpalan darah akan terganggu dan boleh berbahaya kerana luka-luka kecil dapat menyebabkan bekuan di seluruh tubuh.

3. Apa yang berlaku jika kiraan platelet anda rendah

Keadaan perubatan yang berkaitan dengan tunjang platelet rendah dipanggil thrombocytopenia, suatu keadaan di mana platelet dalam badan kurang daripada 150, 000 platelet per mikroliter. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, tuduhan platelet boleh menjadi sangat rendah sehingga menyebabkan pendarahan dalaman yang membawa maut. Komplikasi ini terutama berlaku jika kiraan platelet jatuh di bawah 10, 000 platelet setiap mikroliter. Pendarahan boleh berlaku di dalam otak atau saluran pencernaan.

Tuntutan platelet yang sangat rendah boleh menjadi asimtomatik, tetapi ia juga boleh menyebabkan pendarahan yang berat dan boleh berbahaya untuk anda. Tanda-tanda dan gejala-gejala yang muncul boleh menjadi mudah lebam atau lebam, muncul ruam atau bintik ungu kemerahan pada kulit, kehadiran darah dalam air kencing atau najis, mudah letih, kulit dan mata kuning, limpa membesar, dan pendarahan dari gusi atau hidung .

Trombositopenia boleh disebabkan oleh beberapa keadaan seperti masalah kesihatan dan kesan ubat tertentu. Masalah kesihatan yang menyebabkan keadaan ini termasuk, leukemia, penyakit buah pinggang, kehamilan, gangguan sistem kekebalan tubuh, kekurangan zat besi dan asid folik, dan jangkitan seperti demam berdarah sepsis dan demam denggi.

Bilangan platelet boleh ditingkatkan dengan memakan makanan yang mengandungi pelbagai jenis vitamin dan mineral. Salah satunya adalah jambu biji. Jambu biji mengandungi thrombinol yang dapat merangsang thrombopoietin lebih aktif, sehingga tubuh dapat menghasilkan lebih banyak darah.

4. Apa yang berlaku jika kiraan platelet anda tinggi

Tuntutan platelet darah tinggi akan menyebabkan keadaan kesihatan seperti trombositemia dan trombositosis. Kedua-dua keadaan ini berlaku jika sumsum tulang anda menghasilkan banyak platelet darah.

Orang dengan trombositemia akan mempunyai jumlah platelet yang melebihi satu juta platelet per mikroliter. Punca keadaan ini tidak diketahui. Gejala boleh merangkumi pembekuan darah yang menghalang bekalan darah ke otak atau jantung.

Thrombocytosis juga merupakan keadaan di mana bilangan platelet tinggi, tetapi bilangannya tidak setinggi thrombocytemia. Penyebabnya adalah penyakit atau keadaan lain dalam tubuh yang merangsang sumsum tulang untuk menghasilkan lebih banyak platelet. Penyebabnya termasuk jangkitan, pembengkakan, beberapa jenis kanser, dan tindak balas terhadap ubat-ubatan.

Di samping itu, beberapa keadaan yang boleh menyebabkan platelet meningkat secara sementara adalah pemulihan selepas pembedahan besar atau selepas trauma fizikal, keletihan, dan pemulihan daripada penggunaan alkohol yang berlebihan.

Juga Baca:

  • Berhati-hati dengan Trombositopenia, Kesan Sampingan Penyakit Heparin untuk Penyakit Jantung
  • 5 Minuman Super Yang Boleh Mengatasi Gejala Demam Berdarah Denggi (DHF)
  • Soalan Mengenai Demam Denggi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 19 Mac, 2018 | Terakhir Edited: 19 Mac, 2018

Sumber

Apakah Platelet? https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=160&ContentID=36 yang diakses pada 3 Januari 2018.

Apa yang Membuat Jambu Buah Jadi Sihat? http://healthyeating.sfgate.com/guava-nutritious-2443.html diakses pada 3 Januari 2018 ..

Count Platelet Rendah (Thrombocytopenia) https://www.healthline.com/health/thrombocytopenia#symptoms yang diakses pada 3 Januari 2018.

Thrombocytosis https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytosis/symptoms-causes/syc-20378315 yang diakses pada 3 Januari 2018.

Thrombocythemia utama https://www.healthline.com/health/primary-thrombocythemia yang diakses pada 3 Januari 2018.

Adakah anda mempunyai kiraan platelet yang rendah? Risiko & 7 Rawatan Asli https://draxe.com/low-platelet-count/ diakses pada 3 Januari 2018.

Berlian, G., Tandrasasmita, O. dan Tjandrawinata, R. (2017). Thrombinol, pecahan bioaktif Psidium guajava, merangsang ungkapan thrombopoietin dalam sel HepG2. Jurnal Asia Pacific Tropical Biomedicine, 7 (5), ms.437-442.

Pilihan Editor