Mengapa Orang Mempunyai demam Denggi dan Tipes pada masa yang sama?

Mengapa Orang Mempunyai demam Denggi dan Tipes pada masa yang sama?

Anonim

Sehingga kini, demam denggi masih menjadi penyakit berjangkit yang agak kerap dan berlaku di banyak bahagian Indonesia. Penyakit berjangkit ini pastinya mesti dirawat dan dirawat dengan cepat, kerana jika ia tidak dapat mengancam nyawa.

Tidak ramai yang tahu bahawa penyakit berjangkit ini boleh 'bekerjasama' dengan penyakit berjangkit lain dan menjadikan keadaan badan lebih teruk. Ya, satu kes yang kadang-kadang dijumpai ialah apabila seseorang mengalami demam denggi dan tifus (demam tipus) pada masa yang sama. Kenapa ini berlaku?

Penyebab serangan denggi dan kepialu bersama

Sebenarnya, kedua-dua penyakit berjangkit mempunyai perbezaan yang sangat menarik, dari cara penyebaran kepada sebab yang berbeza. Demam denggi disebabkan oleh virus yang ditularkan melalui gigitan nyamuk, sementara tifus timbul akibat pencemaran makanan bakteria akibat kebersihan alam sekitar yang buruk.

Walau bagaimanapun, kedua-duanya boleh berlaku bersama dan sering dijumpai apabila musim hujan atau perubahan cuaca yang melampau berlaku, seperti ketika kedatangan monsun yang sering melanda Indonesia.

Walaupun belum diketahui dengan kepastian dan penyelidikan lanjut perlu dilakukan, berikut adalah kesimpulan dari para pakar mengenai sebab mengapa orang dapat demam denggi dan kepialu pada masa yang sama:

1. Mempunyai denggi menjadikan sistem kekebalan tubuh lemah

Apabila seseorang mengalami demam denggi, sistem imun secara automatik akan berkurangan secara automatik. Oleh itu, apabila virus yang dibawa oleh nyamuk masuk ke dalam badan, maka secara automatik sel darah putih yang menjadi 'tentera' utama sistem imun akan sibuk menyerang virus.

Jika sel darah putih hilang dan virus itu menang, maka anda akan mengalami demam denggi. Oleh itu, salah satu keadaan yang timbul apabila seseorang mengalami demam denggi adalah leukopenia, yang merupakan keadaan di mana sel darah putih menurun dari paras normal.

Nah, kekalahan ini juga menjadikan sistem kekebalan tubuh secara umumnya menurun, menjadikannya sangat mudah terdedah kepada penyakit berjangkit lain, sama ada disebabkan oleh virus, bakteria, atau parasit lain.

2. Kerosakan pada dinding usus akibat demam denggi boleh meningkatkan risiko jangkitan bakteria

Jangkitan demam denggi juga boleh menyebabkan kerosakan pada dinding usus. Apabila ini berlaku, perlindungan diri usus terhadap bakteria buruk yang terdapat dalam makanan berkurangan. Akibatnya, tubuh akan terdedah kepada jangkitan bakteria yang berasal dari makanan. Nah, salah satu bakteria yang mungkin dijangkiti ialah Salmonella typhi.

Sekiranya makanan yang dimakan tidak bersih, alam sekitar tidak bersih dan tidak menjaga kebersihan diri, tidak mustahil anda akan membina penyakit berjangkit seperti typhus atau kepialu. Juga ingat, jangkitan ini paling sering berlaku pada musim hujan seperti demam denggi. Walaupun jarang berlaku, tidak mustahil jika seseorang boleh dijangkiti demam denggi dan demam kepialu pada masa yang sama.

Juga Baca:

  • Sekiranya Saya Dapat Terapi Di Rumah Apabila Anda Mempunyai Demam Denggi, Atau Dapatkah Anda Diobati Di Rumah?
  • 5 Minuman Super Yang Boleh Mengatasi Gejala Demam Berdarah Denggi (DHF)
  • 6 Fakta yang Anda Perlu Tahu Mengenai Demam Denggi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 18 Mac, 2019 | Terakhir Edited: 18 Mac, 2019

Sumber

Seshan RV, V., S, G. dan Srikanth, P. (2016). Penyakit bersama demam denggi dan jangkitan: Laporan kes dari hospital penjagaan tertiari di India Selatan. Jurnal Antarabangsa Laporan Kes dan Imej, 7 (9), p.563.

Sharma, Y., Arya, V., Jain, S., Kumar, M., Deka, L., & Mathur, A. (2014). Penyakit Denggi dan Tifoid - Kajian dari Hospital Kerajaan di Delhi Utara. Jurnal Penyelidikan Klinikal dan Diagnostik: JCDR, 8 (12), DC09 - DC11. http://doi.org/10.7860/JCDR/2014/9936.5270

Bansal, Rohit & Bansal, Priya & Tomar, Laxmikant. (2014). Kawalan demam tipus dan denggi: Laporan kes. Doktor tropika. 45. 10.1177 / 0049475514552835

Nature.com. (2018). Respons Hos kepada Virus Denggi | Belajar Sains di Scitable. [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.nature.com/scitable/topicpage/host-response-to-the-dengue-virus-22402106 [Diakses pada 3 Jan 2018]

Jagadishkumar K, Shareef M, Hosur D, Sowmya GS. Penyakit demam denggi dan demam kepialu pada kanak-kanak. J Pediatr Inf. 2016; 10: 36-8.

Vejchapipat P, Theamboonlers A, Chongsrisawat V, Poovaravan Y. Bukti kecederaan mucosal intenstinal dalam jangkitan denggi. Kesihatan Awam J Trop Med Asia Tenggara. 2006; 37 (1): 79-82.

Pilihan Editor