Tahap Demam Denggi di Kanak-kanak dan Orang Dewasa, Sama atau Berbeza?

Tahap Demam Denggi di Kanak-kanak dan Orang Dewasa, Sama atau Berbeza?

Anonim

Demam denggi menyerang sesiapa sahaja secara tidak sengaja. Bermula dari kanak-kanak, orang dewasa, kepada orang yang sudah tua. Penyakit ini disebarkan oleh nyamuk yang membawa virus denggi melalui gigitan pada kulit. Jadi, jangan terkejut sekiranya terdapat satu atau dua orang dalam satu keluarga atau persekitaran yang terjejas oleh demam denggi secara serentak.

Jangkitan virus denggi akan ditunjukkan dalam beberapa fasa. Bagaimanapun, fasa demam denggi pada kanak-kanak berbeza daripada orang dewasa? C'mon, rujuk jawapan dari seorang internis yang ditemui secara langsung oleh Pasukan Hello Sehat di Hospital Tentera Gatot Subroto, Senen, Jakarta Pusat, pada hari Khamis (11/29).

Fasa demam denggi pada kanak-kanak dan orang dewasa

Virus denggi menjejaskan beberapa sistem badan, iaitu sistem imun, sistem hati, dan saluran darah. Jika seseorang dijangkiti demam denggi, dia akan mengalami fasa demam, fasa kritis, dan fasa penyembuhan. Pada fasa ini, sistem badan kanak-kanak mula diserang oleh virus denggi.

Nah, fasa ketiga demam denggi dialami oleh semua peringkat umur, kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. "Ya, fasa adalah sama. Bagaimanapun, bocor plasma tidak semestinya fasa kritis. Ia bergantung kepada respons badan dan faktor risiko yang lain, "Dr. dr. Leonard Nainggolan, Sp.PD-KPTI, seorang internis dari Hospital Cipto Mangunkusumo (RSCM), Jakarta Pusat.

Fasa demam menunjukkan bahawa sistem imun berusaha untuk melawan keradangan yang disebabkan oleh jangkitan virus denggi. Demam disebabkan oleh DHF sangat tipikal, yang berlaku secara tiba-tiba dengan suhu badan lebih daripada 39 darjah Celsius.

Di samping demam tinggi tiba-tiba, pesakit akan mengalami gejala lain seperti sakit otot, sakit kepala, mual dan muntah, dan sakit di belakang mata. Biasanya demam ini akan berlaku selama 2 hingga 7 hari. Selepas melalui fasa demam, pesakit DHF akan mengalami fasa kritis.

Sama seperti namanya, fasa kritis menandakan keadaan serius yang memerlukan rawatan segera. Sebabnya, dalam sesetengah kes, pesakit sering mengalami pendarahan dan kebocoran plasma darah. Keadaan ini berlaku kerana plasma darah keluar dari urat kerana jurang dalam sel endothelial terus berkembang.

Kebocoran darah plasma ini boleh menyebabkan pesakit mengalami sakit abdomen yang teruk, hidung berdarah, muntah berterusan, dan pembesaran hati.

Sekiranya pesakit tidak mengalami kebocoran plasma atau boleh melepasi tahap ini, tubuh akan cuba pulih. Fasa ini dipanggil fasa penyembuhan dan pesakit akan mengalami demam lagi. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu risau. Kesihatan pesakit secara beransur-ansur bertambah baik dan gejala perlahan-lahan berkurangan. Pesakit akan sekali lagi dapat makan dengan nafsu dan mula menjalani aktiviti seperti biasa.

Walau bagaimanapun, fasa demam pada kanak-kanak sering menyebabkan dehidrasi

Pada fasa awal demam denggi, terdapat satu gejala tambahan yang boleh berlaku pada kanak-kanak, iaitu dehidrasi. Berbanding orang dewasa, kanak-kanak cenderung kurang cenderung kepada bendalir semasa demam tinggi.

Suhu badan panas dapat mengurangkan jumlah paras cecair di dalam badan. Selain itu, kanak-kanak tidak boleh menjaga diri mereka dengan minum air yang mencukupi atau tidak dapat memberitahu ibu bapa mereka apabila mereka perlu minum.

Juga Baca:

  • Mengapa Orang Mempunyai demam Denggi dan Tipes pada masa yang sama?
  • Vaksin Demam Denggi Tidak Secara Secara Berkesan Mencegah DHF Untuk Semua Orang
  • 5 Ciri-ciri Nyamuk Denggi Anda Perlu Tahu

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 1 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 1 Julai, 2019

Sumber

Temu bual dengan Dr. dr. Leonard Nainggolan, Sp.PD-KPTI, di Hospital Tentera Gatot Subroto, Senen, Jakarta Pusat, Khamis (11/29).

Panduan Klinikal. https://www.cdc.gov/dengue/clinicallab/clinical.html. Diakses pada 29 November 2018.

Rawatan & Pengurusan Denggi. https://emedicine.medscape.com/article/215840-treatment. Diakses pada 29 November 2018.

Pilihan Editor