Punca dan Faktor Risiko untuk Penyakit Demam Denggi (DHF)

Punca dan Faktor Risiko untuk Penyakit Demam Denggi (DHF)

Anonim

Demam berdarah denggi (DHF) boleh menjejaskan sesiapa sahaja, tua atau muda. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa kira-kira separuh daripada populasi manusia di dunia berisiko untuk membangunkan penyakit ini. Indonesia sendiri adalah salah satu negara yang terdedah kepada denggi dengan rekod kes yang agak tinggi. Data terkini dari Kementerian Kesihatan Republik Indonesia pada Februari 2019 melaporkan bahawa jumlah kes denggi pada skala nasional mencapai 13, 683 orang dan 133 daripadanya meninggal dunia. Apa yang menyebabkan demam denggi (DHF)?

Punca demam berdarah denggi (DHF)

Demam berdarah denggi (DHF) adalah penyakit yang disebabkan oleh gigitan wanita Aedes aegepti dan wanita Aedes albopictus yang membawa virus denggi. Terdapat 4 jenis virus denggi sendiri, iaitu virus DEN-1, DEN-2, DEN-3, dan DEN-4. Walau bagaimanapun, perlu difahami bahawa tidak semua nyamuk Aedes akan membawa virus denggi.

Menurut Kementerian Kesihatan Republik Indonesia, nyamuk Aedes betina dapat dijangkiti virus denggi jika nyamuk itu pernah menyedot darah manusia yang mengalami viremia. Viremia adalah keadaan yang disebabkan oleh tahap tinggi virus dalam badan. Viremia boleh bermula dari 2 hari sebelum demam muncul sehingga 5 hari selepas dirasakan. Ini juga dikenali sebagai demam akut.

Virus yang masuk ke dalam badan nyamuk yang sihat akan berkembang biak selama 8-12 hari selepas itu. Selepas tempoh inkubasi selesai, ia bermakna virus itu aktif dan nyamuk boleh mula menjangkiti manusia melalui gigitan mereka.

Selepas nyamuk yang membawa virus menggigit manusia, virus itu akan masuk dan mengalir dalam darah manusia untuk mula menjangkiti sel-sel badan yang sihat.

Untuk mengatasinya, sistem imun akan menghasilkan antibodi khas yang berfungsi bersama sel darah putih untuk melawan virus. Respon imun juga termasuk pembebasan sel T sitotoksik (limfosit) untuk mengenali dan membunuh sel-sel badan yang dijangkiti.

Seluruh proses adalah apa yang kemudian menimbulkan pelbagai gejala DHF. Gejala DHF biasanya muncul sekitar empat hingga 15 hari selepas gigitan nyamuk.

Nyamuk yang pernah terdedah kepada virus denggi selalunya akan membawa virus. Nyamuk denggi boleh terus menjangkiti orang lain semasa dia masih hidup. Adalah mungkin bahawa semua ahli keluarga boleh dijangkiti dengan virus denggi yang sama dalam masa 2 hingga 3 hari.

Faktor yang menyebabkan demam dengue atau denggi

Terdapat beberapa sebab mengapa negara-negara tropika seperti Indonesia terdedah kepada wabak denggi. Kedua-duanya dari lokasi geografi negara sendiri, dan tabiat tertentu penduduk. Hanya apa?

1. Musim hujan yang panjang

Musim hujan merupakan salah satu faktor yang menyebabkan wabak demam denggi (DHF) di Indonesia. Musim hujan di Indonesia agak lama, antara Oktober dan Februari.

Semasa musim hujan, kes demam denggi umumnya meningkat disebabkan oleh jumlah air yang banyak. Tudung hujan atau bahkan arus banjir adalah cara yang paling ideal untuk nyamuk Aedes untuk bertelur. Nyamuk akan lebih mudah dan cepat membiak dalam persekitaran lembap.

Begitu juga semasa musim peralihan (peralihan dari musim kering hingga musim hujan, atau sebaliknya). Dalam musim peralihan, kadang-kadang suhu alam sekitar juga akan berasa lebih lembap. Ini menjadikan tempoh inkubasi virus dalam badan nyamuk berlaku lebih cepat. Ini bermakna nyamuk akan mempunyai banyak peluang untuk menjangkiti ramai orang sekaligus dalam masa yang singkat.

Secara umum, iklim adalah faktor utama yang mengendalikan spesies nyamuk boleh hidup. Apabila perubahan iklim, nyamuk akan bergerak untuk mencari habitat yang sesuai supaya mereka dapat terus membiak.

2. Daya tahan yang lemah

Virus denggi sebenarnya boleh terus ditentang dan dibunuh oleh sistem kekebalan tubuh sebelum ia boleh menyebabkan gejala.

Tetapi jika sistem imun anda lemah, terutamanya dalam musim peralihan, anda mungkin akan dijangkiti dengan virus denggi yang menyebabkan denggi.

Oleh itu, anda mesti mengambil makanan dan suplemen yang sihat atau vitamin untuk menguatkan sistem imun.

3. Littering

Nyamuk yang menyebabkan DHF cenderung membiak di tempat yang gelap, kotor, dan lembap. Contohnya dalam timbunan sampah yang mempunyai tong sampah, baldi, atau botol yang dipenuhi dengan air genit air.

Sampah dibuang akan mudah dipenuhi dengan lopak hujan dan digunakan sebagai tempat nyamuk nyamuk.

Oleh itu, anda mesti membuang sampah di tempatnya. Agar tidak menumpuk, tumpukan sampah di dalam tanah supaya ia tidak dapat menampung air hujan.

4. Jarang salur tub

Tab mandi yang tidak sering disiram dan dibersihkan juga boleh menjadi sarang nyamuk yang menyebabkan demam denggi.

Nyamuk dari luar mungkin memasuki rumah anda dan akan mencari lopak, terutamanya di bilik mandi, untuk bertelur. Larva nyamuk yang menyebabkan denggi boleh kelihatan seperti bintik coklat yang tersangkut ke tepi bahagian bawah bak. Kadang-kadang juga dilihat bergerak dari bawah ke permukaan air berulang kali.

Untuk membasmi larva nyamuk, taburkan serbuk abate ke dalam tab yang masih mengandungi air dan kemudian tutup permukaannya.

Tetapi anda masih perlu rajin melatih tab mandi sekurang-kurangnya 2 kali seminggu untuk mengelakkan nyamuk yang menyebabkan demam denggi.

Selain tab mandi, anda mesti menutup bekas simpanan air yang lain di rumah anda. Bermula dari air toren, pasu bunga, tin, atau baldi di taman yang boleh menjadi tempat penampungan nyamuk DHF. Dengan menutup rapat kontena air, nyamuk tidak dapat menimbulkan larva mereka di bungkus baki yang tinggal.

5. Suka untuk menumpahkan pakaian kotor di rumah

Anda sama seperti mengamuk nyamuk denggi ke dalam rumah jika anda ingin mengumpul pakaian kotor di sudut bilik atau menggantungnya di belakang pintu.

Pakaian kotor bukanlah penyebab langsung demam denggi, tetapi keadaannya terus menjadi nyamuk menarik. Belum lagi nyamuk masih boleh mencium aroma tubuh manusia yang dilekatkan pada pakaian.

Jika anda perlu menyimpan pakaian anda, lipatnya dengan kemas dan simpannya di tempat yang bersih dan tertutup.

6. Sering tinggalkan rumah pada waktu malam

Melangkah pada waktu malam sebenarnya tidak menjadi masalah. Walau bagaimanapun, lebih baik melindungi diri anda dengan pakaian yang menutupi kulit.

Nyamuk yang menyebabkan demam denggi secara aktif mencari mangsa dan menggigit manusia pada waktu malam. Jika anda bercadang untuk keluar pada waktu malam, haus pakaian yang ditutup seperti jaket, baju lengan panjang, seluar, kasut, dan kaus kaki.

Jangan memakai pakaian yang menunjukkan kulit dan boleh menjadi sasaran gigitan nyamuk yang menyebabkan DHF.

Anda juga boleh menyembur permethrin pada pakaian sebelum meninggalkan rumah untuk mengelakkan nyamuk dari mendarat di badan. Semburkan permethrin hanya pada pakaian, bukan pada kulit secara langsung.

7. Pergi ke kawasan yang mempunyai banyak kes demam denggi

Indonesia adalah negara endemik DHF. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kawasan atau berpotensi terdedah kepada kes demam denggi.

Data dari Kementerian Kesihatan menunjukkan bahawa Jawa Timur, Jawa Barat dan Nusa Tenggara Timur diklasifikasikan sebagai kawasan dengan jumlah kes denggi tertinggi dalam tempoh tiga bulan pertama tahun 2019.

Untuk mengelakkan gigitan nyamuk yang menyebabkan DHF, anda harus terlebih dahulu mengelakkan perjalanan ke tempat-tempat yang mudah terjejas ini. Terutama semasa musim hujan.

Tetapi jika ia tidak dapat dielakkan, pastikan anda melindungi diri daripada nyamuk yang menyebabkan demam denggi. Anda boleh menggunakan losyen penghalau nyamuk setiap kali anda keluar dari rumah, atau dapatkan vaksin denggi terlebih dahulu.

Juga Baca:

  • Ambil nota yang baik, Inilah Cara Membezakan Gejala DHF dan Chikungunya
  • 7 perkara yang menjadikan seseorang lebih kerap digigit nyamuk
  • Serupa dengan gigitan nyamuk, ini adalah tanda bahawa kulit anda telah digigit oleh bug tidur

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 1 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 1 Julai, 2019

Sumber

Demam Denggi Bermula Meningkat pada bulan Januari

Denggi https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dengue-fever/symptoms-causes/syc-20353078

Bagaimana jangkitan virus denggi https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-dengue-virus-infects-cells

Denggi dan Denggi yang teruk http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs117/en/ diakses pada 14 Jun, 2019.

Pencegahan Denggi http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dengue-fever/basics/prevention/con-20032868 diakses pada 14 Jun 2019.

Pencegahan Denggi http://www.nhs.uk/Conditions/dengue/Pages/Prevention.aspx diakses 14 Jun 2019.

Bagaimana Mengurangkan Risiko Jangkitan Denggi http://www.cdc.gov/dengue/prevention/index.html yang diakses pada 14 Jun 2019.

Pilihan Editor