4 Fakta Asas Mengenai Autisme Anda Harus Tahu

4 Fakta Asas Mengenai Autisme Anda Harus Tahu

Anonim

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), semakin banyak jumlah kes autisme di dunia semakin meningkat. Walaupun peningkatan ini, semakin ramai orang tidak mengetahui perkembangan, pengetahuan atau fakta tentang autisme. Terdapat beberapa fakta mengenai autisme yang mesti diketahui, supaya ramai orang tidak salah fahami. Apa itu? Mari kita lihat 5 fakta yang paling asas dan penting untuk diketahui.

Fakta mengenai autisme adalah yang paling asas dan mesti diketahui

1. Kanak-kanak dengan autisme boleh didiagnosis lebih awal

Fakta pertama tentang autisme mungkin agak mengagumkan. Sebenarnya, banyak kanak-kanak di bawah umur 18 bulan telah didiagnosis dengan gangguan spektrum autisme (ASD). Tetapi kebanyakan keadaan autisme juga boleh didiagnosis pada kanak-kanak yang berusia lebih dari 24 bulan atau 2 tahun.

Alycia Halladay, PhD, ketua saintis sains Autisme Sains Foundation di New York City, mengatakan bahawa jika kanak-kanak berusia dua tahun mempunyai masalah dengan interaksi sosial mereka, ini boleh menjadi faktor penentu dalam diagnosis autisme pada kanak-kanak.

Tidak ada ujian perubatan yang dapat mengetahui sama ada seseorang mempunyai autisme atau tidak. Pediatrik biasanya memeriksa perilaku kanak-kanak melalui perkembangan mereka dan semasa memeriksa pendengaran, penglihatan dan ujian neurologi untuk mengetahui sama ada terdapat autisme atau tidak pada kanak-kanak.

2. Gejala autisme berbeza-beza

Gejala gangguan spektrum autisme pada setiap orang adalah berbeza, sesetengahnya adalah gejala yang teruk dan sesetengahnya tidak. Gejala autisme umumnya menyerang keupayaan untuk berkomunikasi dan berinteraksi secara sosial.

Tidak jarang, dia lebih kerap bersendirian daripada bermain dengan rakan-rakannya. Kanak-kanak yang mengalami gangguan spektrum autisme juga mempunyai simptom yang ingin mengulangi pergerakan dan perilaku, mengelakkan perbincangan alwan mata, atau bahkan terobsesi dengan mainan tertentu.

Gejala fakta mengenai autisme boleh diambil perhatian oleh ibu bapa. Antara perkara lain jika anak anda mengalami tingkah laku sensitif bunyi, tidak menjawab kata-kata anda, atau tidak berminat dengan objek yang memang menarik.

3. Lebih banyak kanak-kanak lelaki dengan autisme

Fakta ketiga mengenai autisme mendapati bahawa lebih ramai kanak-kanak lelaki mempunyai gangguan spektrum autisme daripada perempuan. Kemudian, terdapat mitos bahawa anak lelaki dari bangsa putih yang lebih kerap mengalami autisme. Tetapi itu belum terbukti betul. Semua bangsa, etnik dan umur boleh mengalami gangguan spektrum autisme.

4. Vaksin atau imunisasi tidak akan menyebabkan autisme

Banyak lagi mitos yang mengedarkan bahawa autisme disebabkan oleh suntikan vaksin atau imunisasi. Tetapi malangnya, itu tidak benar. Thimerosal adalah satu lagi ramuan vaksin yang telah meningkatkan risiko autisme.

Juga Baca:

  • Mengapa Pesakit Autisme Biasanya Genius?
  • Adakah Herpes Genital dalam Wanita Hamil Menyebabkan Autisme pada Kanak-kanak?
  • Bagaimana Efektif Terapi Terapi Terapi Terapung (ABA) untuk Kanak-kanak dengan Autisme?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh semakan: 28 Mei 2018 | Edited Terakhir: 28 Mei 2018

Sumber

http://www.health.com/autism/autism-facts#fact-autism-feature-toddler Diakses pada 23 Mei 2018.

https://www.parents.com/health/autism/facts/6-facts-you-need-to-know-about-autism/ Diakses pada 23 Mei 2018.

https://www.verywellhealth.com/top-autism-facts-to-share-260617 Diakses pada 23 Mei 2018.

Pilihan Editor