Mengapa Pesakit Autisme Biasanya Genius?

Mengapa Pesakit Autisme Biasanya Genius?

Anonim

Anda mungkin menjadi salah satu daripada banyak orang yang percaya bahawa orang yang mempunyai autisme biasanya baik dalam menghitung, menggunakan logik, atau mencipta karya seni yang hebat. Panggil ia Albert Einstein, Sir Isaac Newton, dan Mozart. Mereka adalah tokoh sejarah yang dipercayai sebagai genius.

Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa ketiga-tiga mempunyai satu perkara yang sama, iaitu penderitaan autisme? Dari banyak contoh lain, masyarakat akhirnya membina kesimpulan bahawa orang yang autisme biasanya pintar dan sangat berbakat dalam bidang tertentu.

Apa yang membezakan otak orang dengan autisme dari orang lain?

Autisme adalah spektrum yang menggambarkan pelbagai jenis gangguan dalam perkembangan otak. Kerana skop itu sangat luas, setiap orang yang mempunyai autisme akan menunjukkan gejala yang berbeza.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, gejala umum yang dapat diperhatikan adalah kesukaran berkomunikasi, berinteraksi dengan masyarakat, mengekspresikan emosi dan perasaan, dan memahami keadaan persekitaran sekitarnya. Biasanya gejala autisme telah muncul sejak zaman kanak-kanak dan sehingga kini tiada ubat yang dapat menyembuhkan autisme sepenuhnya.

Orang yang mengalami gangguan pengalaman autisme lobus frontal (sebahagian daripada forebrain) dan posterior (bahagian belakang otak). Kedua-dua bahagian otak ini harus berfungsi dengan harmoni. Walau bagaimanapun, di otak orang yang mempunyai autisme, terdapat masalah sambungan di bahagian tertentu supaya otak tidak dapat berfungsi secara serentak.

Pemikiran orang dengan autisme

Kerana masalah sambungan di bahagian otak yang berlainan, orang yang mempunyai autisme pasti mempunyai cara berfikir dan memproses maklumat yang unik. Ingatan mereka pada umumnya sangat baik dan jelas. Mereka boleh mengingati maklumat atau peristiwa masa lampau dengan terperinci. Walau bagaimanapun, mereka mengalami kesulitan menyambung kenangan ini dengan emosi tertentu seperti sedih, bahagia, atau marah.

Emosi, perasaan, tingkah laku, dan keperibadian dikawal oleh lobang depan otak. Jika bahagian ini terganggu, sudah tentu fungsinya juga akan dikurangkan. Orang yang mempunyai autisme akan mengalami kesukaran memahami dan mengawal emosi, perasaan, tingkah laku, dan personaliti diri mereka dan orang lain.

Inilah yang membuat sesetengah orang dengan autisme sukar untuk berinteraksi dan membina hubungan yang kuat dengan orang lain. Mereka akan mengalami kesulitan menafsirkan sama ada ungkapan wajah yang anda buat bermakna anda gembira atau kecewa. Mereka sendiri kadang-kadang tidak dapat menyatakan apa yang mereka rasa dan apa yang menyebabkannya. Jadi, orang yang mengalami autisme tiba-tiba boleh meronta kerana alasan tertentu. Mereka biasanya tidak suka perubahan dan perkara yang tidak boleh diramalkan.

Bagi perkara-perkara mengenai corak membaca, mengira, dan membuat kesimpulan logik, mereka yang berada dalam spektrum autisme biasanya jauh lebih mahir daripada orang biasa. Tidak beberapa kanak-kanak dengan autisme membaca fasih pada umur 3 tahun. Mereka juga dapat menyerap banyak perbendaharaan kata dan melakukan masalah matematik untuk pelajar sekolah rendah.

Terima kasih kepada keupayaan mereka untuk memahami corak dengan baik, orang yang mempunyai autisme cenderung untuk bermain dengan alat muzik. Di samping itu, kenangan visual tajam yang disertai oleh imaginasi menjadikan mereka yang mempunyai autisme sebagai artis atau pelukis yang mampu.

Mengapa penghidap autisme biasanya pintar?

Mungkin anda tertanya-tanya, maka apa yang menyebabkan orang yang autisme biasanya pintar dan pakar dalam bidang tertentu? Setakat ini pelbagai kajian masih dijalankan untuk mengetahui sama ada orang yang mempunyai autisme pasti akan menjadi jenius jika diberi peluang untuk menunjukkan potensi mereka.

Para penyelidik bersetuju bahawa faktor-faktor berikut adalah sebab mengapa banyak orang yang mempunyai autisme mempunyai tahap kecerdasan yang luar biasa.

1. Kepekatan yang sangat tinggi

Tidak seperti kebanyakan orang, mereka yang berada dalam spektrum autisme dapat mengekalkan tumpuan dan tumpuan yang tinggi pada satu perkara tertentu. Walau bagaimanapun, mereka kadang-kadang sukar untuk berkongsi tumpuan untuk banyak perkara sekaligus.

Kerana jumlah perhatian yang dikhaskan untuk satu subjek tertentu, orang dengan autisme biasanya cepat menguasai bahan baru yang mereka pelajari. Contohnya termasuk apabila mereka dihadapkan dengan masalah Matematik atau kod dalam program komputer.

2. Memori tajam

Orang yang autisme biasanya pintar kerana mereka dapat dengan mudah mengingati perkara yang mereka temui. Apabila mereka melihat ibu bapa atau guru mereka bermain alat muzik, mereka akan merekam kejadian itu dengan baik dalam ingatan mereka.

Oleh itu, apabila giliran mereka untuk mencuba instrumen itu, mereka akan segera memainkan semula memori apabila anda memainkan instrumen itu dan menyalinnya dengan betul. Begitu juga dengan Matematik, Fizik, atau formula tatabahasa.

3. Perhatikan butiran

Salah satu sebab mereka yang mempunyai autisme mempunyai ingatan yang tajam adalah perhatian terhadap perincian. Menurut mereka, tiada butiran terlalu kecil untuk diperhatikan. Itulah sebabnya apabila orang yang mengalami masalah autisme berhadapan dengan masalah, mereka dengan cepat dapat mencari akar masalah dan mencari penyelesaian yang tepat.

4. Lebih banyak bergantung pada logik daripada emosi

Satu kajian baru-baru ini yang dijalankan oleh King's College di England mendapati bahawa orang dalam spektrum autisme cenderung lebih bergantung pada logik daripada emosi apabila membuat keputusan.

Juga Baca:

  • Ciri-ciri Autisme pada Kanak-kanak Berumur sehingga 2 Tahun dan Lebih
  • Apakah ADHD dan Bagaimana Ia Berbeza dengan Autisme?
  • 6 Cara Berkesan untuk Meningkatkan Memori Kanak-kanak

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh semakan: 12 April, 2018 | Terakhir Edited: 12 April, 2018

Sumber

Apa Genius dan Autisme Mempunyai Biasa. http://healthland.time.com/2012/07/10/what-child-prodigies-and-autistic-people-have-in-common/ Diakses pada 8 November 2016.

Kenapa Orang yang Autisme Lebih Logik. http://psychcentral.com/news/2016/10/14/why-people-with-autism-are-more-logical/111138.html?li_source=LI&li_medium=hot-topics Diakses pada 8 November 2016.

Apa yang berbeza mengenai otak orang dengan autisme? http://www.npr.org/sections/health-shots/2012/06/04/154175007/whats-different-about-the-brains-of-people-with-autism Diakses pada 8 November 2016.

Memahami Autisme - Asas-asasnya. http://www.webmd.com/brain/autism/understanding-autism-basics#1 Diakses pada 8 November 2016.

Pilihan Editor