Ambil nota yang baik, Tanda-tanda dan Gejala-gejala DHF Anda Perlu Mengawasi

Ambil nota yang baik, Tanda-tanda dan Gejala-gejala DHF Anda Perlu Mengawasi

Anonim

Memasuki musim hujan, ia bukan hanya selesema biasa atau selesema. Penyakit lain yang agak serius, seperti demam denggi, juga mula menjadi wabak. Anda mungkin melihat banyak berita mengenai siaran televisyen, tentang jumlah pesakit DHF yang memenuhi hospital. Di samping itu, kerajaan juga secara agresif merayu kepada komuniti untuk mencegah penularan dan memerhatikan gejala demam denggi lebih awal. Sebenarnya, apakah tanda-tanda demam denggi? Datang, lihat kajian berikut.

Demam denggi dan penghantarannya

Demam denggi, yang juga dikenali sebagai DHF, adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh gigitan nyamuk yang membawa virus denggi. Terdapat dua jenis nyamuk yang menjadi pembawa penyebaran virus denggi, iaitu Aedes aegypty dan Aedes albocpictus. Walau bagaimanapun, jenis nyamuk yang paling sering menyebarkan penyakit ini di Indonesia adalah perempuan Aedes aegypty.

Walaupun dipanggil penyakit berjangkit, DHF tidak disebarkan dari orang ke orang, seperti selesema atau selsema. Virus denggi memerlukan perantara, iaitu nyamuk untuk meremajakan virus. Kemudian, apabila nyamuk yang membawa virus menggigit kulit manusia, virus itu akan bergerak dari gigitan.

Orang yang telah dijangkiti virus denggi boleh menghantar jangkitan selama 4 hingga 5 hari selepas gejala DHF yang pertama muncul. Malah, ia boleh terus menyebarkan jangkitan virus sehingga 12 hari.

Bagaimana untuk menyebarkan virus, yang merupakan orang yang dijangkiti digigit nyamuk. Kemudian, virus bergerak ke badan nyamuk dan diinkubasi selama 4 hingga 10 hari. Tambahan pula, jika nyamuk menggigit orang yang sihat, virus akan bergerak dan menyebabkan jangkitan.

Ini adalah tanda-tanda dan gejala demam denggi

Demam denggi adalah penyakit yang gejala awal menyerupai selesema. Bagaimanapun, lebih teruk dan menyebabkan gejala lain yang "melumpuhkan" aktiviti orang yang mengalaminya.

Pada kanak-kanak yang tidak pernah dijangkiti virus denggi, gejala DHF disebabkan lebih cenderung lebih besar daripada orang tua. Dalam kes-kes yang teruk, komplikasi boleh berlaku dan berpotensi menyebabkan kematian.

Untuk mengelakkan komplikasi DHF, anda tidak boleh mengabaikan tanda-tanda dan gejala. Virus denggi menjejaskan beberapa sistem badan, mulai dari sistem imun, sistem hati, hingga saluran darah. Itulah sebabnya, jika seseorang dijangkiti virus ini, pesakit akan mengalami beberapa fasa demam denggi, iaitu fasa demam, fasa kritis, dan fasa penyembuhan.

Sekarang, setiap fasa menunjukkan gejala yang berbeza. Berikut adalah panduan untuk anda dan keluarga anda untuk mengetahui gejala demam denggi sebelum ini berdasarkan fasa.

Gejala demam denggi dalam fasa demam

1. Demam tinggi yang mendadak

Demam adalah keadaan biasa. Sama ada kanak-kanak, remaja, orang dewasa, orang tua. Hampir semua penyakit yang menyebabkan jangkitan di dalam badan akan menyebabkan gejala demam, termasuk demam denggi. Demam ini menunjukkan bahawa tubuh sedang cuba melawan jangkitan virus denggi. Malangnya, ramai yang tidak dapat membezakan demam biasa daripada demam daripada gejala DHF.

Apabila demam adalah biasa, anda biasanya tahu pencetus. Sebagai contoh, demam yang disebabkan oleh virus selesema biasanya berlaku selepas anda mendapat hujan. Manakala demam denggi berlaku secara tiba-tiba tanpa anda mengetahui pencetus.

Kemudian, demam akibat selesema juga diikuti oleh gejala lain seperti bersin, batuk, dan hidung berair semasa demam denggi tidak. Demam biasa akan meningkat dalam masa satu atau dua hari. Ia berbeza dengan demam disebabkan oleh virus denggi yang biasanya berlaku selama 2 hingga 7 hari.

Anda perlu ambil perhatian dengan berhati-hati, demam denggi boleh mencapai 40ยบ Celcius. Suhu badan lebih tinggi berbanding demam biasa. Di samping itu, gejala ini juga menyebabkan badan anda berkeringat dan menggigil. Pada kanak-kanak atau bayi, tahap faraj ini sering menyebabkan mereka menjadi dehidrasi.

2. sakit kepala yang teruk

Beberapa jam selepas mengalami demam, gejala seterusnya ialah DHF adalah sakit kepala. Walau bagaimanapun, sakit kepala yang disebabkan oleh DHF sekali lagi berbeza daripada sakit kepala biasa.

Sakit kepala biasanya menyebabkan berdenyut di sebelah kanan, kiri, atau kedua-dua belah kepala. Walaupun sakit kepala yang berlaku akibat demam denggi, biasanya menyebabkan sakit di sekitar dahi. Malah, untuk menembusi ke belakang mata.

3. Sakit badan, loya, dan muntah

Selain sakit kepala, gejala denggi yang berlaku selepas demam adalah sakit pada otot dan sendi. Keadaan ini sememangnya menjadikan anda tidak dapat bergerak dengan bebas dan hanya ingin berbaring di atas tilam.

Di sesetengah orang, masalah pencernaan juga mungkin berlaku, contohnya mual dan muntah. Ketidakselesaan di bahagian perut juga merebak ke kawasan belakang. Biasanya gejala ini akan berlaku selama 2 hingga 4 hari.

4. Keletihan

Kebanyakan penyakit membuat badan tidak berdaya lemah, termasuk demam denggi. Semua gejala seperti demam selama beberapa hari, diikuti dengan sakit badan pasti akan menjadikan tubuh pesakit lemah.

Di samping itu, gejala demam denggi, seperti mual dan muntah juga boleh mengurangkan selera makan anda. Akibatnya, pengambilan nutrien dikurangkan, tenaga dalam tubuh akan menurun, dan sistem imun akan lemah.

Gejala demam denggi dalam fasa kritis

1. Ruam merah pada kulit

Satu gejala khas demam denggi di samping demam tinggi secara tiba-tiba, adalah rupa ruam pada kulit. Kemunculan ruam menunjukkan bahawa pesakit telah memasuki fasa kritis. Pada peringkat ini, lebih baik jika pesakit segera mendapat rawatan perubatan.

Ruam denggi biasanya muncul di kawasan muka, kemudian tersebar ke leher dan dada. Walau bagaimanapun, ia juga boleh muncul di kawasan sawit, di bawah kaki, dan bahagian badan yang lain.

Sekiranya diperhatikan dengan jelas, ruam denggi kelihatan seperti gigitan nyamuk. Tempat merah tidak berair atau menonjol, seperti cacar air dan akan berkurangan pada hari ke-4 dan ke-5 sehingga akhirnya hilang pada hari ke-6.

2. Perdarahan dan plasma bocor

Apabila virus denggi memasuki badan, sistem imun secara automatik akan memusnahkan virus. Malangnya, sistem imun tidak dapat melawan virus denggi. Ini menyebabkan sistem imun mengaktifkan sel endothelial - satu lapisan yang melekatkan saluran darah.

Pada mulanya, jurang sel endothelial sangat kecil. Walau bagaimanapun, kerana sistem kekebalan tubuh terus diaktifkan, jurang akan diperbesarkan. Akibatnya, plasma darah, glukosa, dan nutrien lain keluar dari jurang. Keadaan ini juga dikenali sebagai kebocoran plasma atau kebocoran plasma.

Kebocoran plasma boleh menyebabkan aliran darah menjadi lebih perlahan. Sel-sel di dalam badan juga tidak mendapat cukup nutrisi dan oksigen. Sekiranya tidak dirawat, keadaan akan bertambah buruk. Bermula dari hati yang diperbesar, kegagalan sistem peredaran darah, pendarahan berat, kejutan, sehingga kematian boleh berlaku.

Beberapa tanda dan gejala DHF dalam fasa kritis yang benar-benar memerlukan bantuan doktor, termasuk:

 • Sakit perut
 • Muntah berterusan
 • Pendarahan dari hidung atau gusi
 • Darah muntah
 • Bangku hitam
 • Kulit pucat dan terasa sejuk
 • Mempunyai kesukaran bernafas
 • Mengurangkan platelet

Jika dirawat, pesakit akan mengalami fasa penyembuhan

Dalam fasa demam dan fasa kritis yang ditangani serta-merta dengan baik, akan menjadikan keadaan pesakit lebih baik. Ini dikenali sebagai fasa penyembuhan, yang bermakna pesakit membuatnya melalui fasa kritis. Pada fasa ini, pesakit biasanya akan mengalami demam lagi. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu bimbang kerana platelet perlahan akan meningkat dan kembali normal.

Selain platelet yang normal kembali, fasa penyembuhan juga dicirikan oleh gejala sakit perut yang mula hilang, fungsi diuretik yang lebih baik, dan selera makan pesakit juga meningkat. Jumlah sel darah putih di dalam badan pesakit juga akan meningkat dengan peningkatan jumlah platelet.

Bagaimana untuk merawat DHF?

Sehingga sekarang tiada rawatan tertentu telah dijumpai untuk menyembuhkan demam denggi. Walau bagaimanapun, usaha yang dilakukan oleh kakitangan perubatan untuk mengurangkan gejala demam denggi sehingga tidak menjadi lebih buruk adalah keperluan untuk cairan tubuh pesakit. Mengapa?

Gejala demam denggi seperti demam tinggi tiba-tiba, menyebabkan pesakit berkeringat dengan banyak. Peningkatan suhu badan dapat mengurangkan tahap bendalir air dalam tubuh.

Digabungkan dengan gejala mual dan muntah, yang kebanyakannya membuat makanan atau minuman yang telah dicerna dari badan. Terutama jika kebocoran plasma berlaku. Plasma yang mengandungi 91% air, darah, dan glukosa boleh keluar dari saluran darah. Inilah sebabnya mengapa memenuhi keperluan bendalir adalah kunci untuk memulihkan kesihatan pesakit.

Sekarang, untuk menggantikan cecair badan yang hilang, pesakit bukan sahaja memerlukan air. Sebabnya, air tidak mengandungi nutrien lengkap yang dapat menggantikan plasma darah yang bocor. Pesakit memerlukan cecair elektrolit yang bukan sahaja mengandungi air, tetapi juga natrium, kalium, klorin, magnesium, kalsium, dan mineral penting lain untuk badan.

Cecair elektrolit yang biasanya diberikan kepada pesakit, termasuk minuman manis, minuman elektrolit, ORS, susu, jus buah-buahan, cecair intravena, atau cucian air beras.

Adakah pesakit denggi perlu dimasukkan ke hospital?

Walaupun demam denggi adalah penyakit berbahaya, tidak semua pesakit yang mengalami penyakit ini mesti dimasukkan ke hospital (dimasukkan ke hospital). Pesakit mesti terlebih dahulu menjalani ujian perubatan, seperti menilai gejala yang muncul dan ujian darah.

Apabila keputusan pemeriksaan perubatan telah muncul, maka doktor menetapkan diagnosis bahawa pesakit itu memang terpengaruh oleh DHF. Kemudian, berdasarkan penilaian ini juga, doktor dapat menentukan bahawa pesakit harus menjalani pengobatan atau tidak.

Menurut pesakit Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dengan gejala denggi yang serius mesti menjalani rawatan di hospital. Sebabnya, tempoh kritikal akan melepasi pesakit selama 24 hingga 48 jam. Ini adalah penentu sama ada pesakit boleh hidup atau tidak.

Nah, tanda-tanda pesakit DHF yang mesti mendapatkan rawatan di hospital adalah pesakit yang mengalami beberapa gejala dari fasa kritis, seperti ruam pada kulit, pendarahan, dan terus mual dan muntah. Di hospital, pesakit akan menerima cecair intravena yang mengandungi elektrolit, pemeriksaan tekanan darah berkala, kepada pemindahan darah jika pesakit memerlukan darah akibat pendarahan.

Sebaliknya, bagi pesakit yang tidak dikehendaki menjalani rawatan di hospital, itu tidak bermakna mereka bebas daripada pengawasan doktor dan bergantung kepada rawatan di rumah. Pesakit ini hanya dinasihatkan menjalani rawatan pesakit luar.

Doktor menganggap pesakit DHF dimasukkan ke hospital

Sebagai tambahan kepada keadaan kesihatan pesakit, beberapa pertimbangan bahawa doktor mencadangkan kepada keluarga pesakit sebelum membenarkan pesakit DHF dapat melakukan penjagaan pesakit luar, termasuk:

 • Bekalan cecair elektrolit di rumah
 • Keluarga dapat memeriksa suhu badan pesakit dengan termometer secara rutin
 • Kepastian bahawa makanan yang digunakan oleh pesakit boleh dicerna dengan mudah
 • Keupayaan ahli keluarga untuk menjaga pesakit sepanjang hari

Sekiranya ahli keluarga tidak memenuhi pertimbangan ini, doktor biasanya menasihati pesakit untuk melakukan kemasukan ke hospital. Termasuk jika pesakit sentiasa enggan atau sukar untuk makan atau minum apa-apa.

Di samping itu, usia pesakit juga merupakan pertimbangan untuk doktor menentukan hospitalisasi atau dimasukkan ke hospital. Terutamanya pada kanak-kanak dan bayi. Mereka cenderung mengalami gejala demam denggi yang lebih teruk berbanding orang dewasa. Selain itu, kanak-kanak dan bayi sangat mudah terdedah kepada dehidrasi.

Orang dewasa biasanya lebih mudah dirawat dan dipujuk untuk mengambil ubat, mendapatkan rehat yang cukup, minum cairan elektrolit, dan makan daripada kanak-kanak.

Cara mencegah penghantaran DHF

DHF tidak disebarkan melalui hubungan langsung dengan pesakit, tetapi gigitan nyamuk yang membawa virus. Oleh itu, kunci untuk mencegah penghantaran denggi adalah membasmi nyamuk yang membawa virus. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Lakukan pergerakan 3M

Pergerakan 3M adalah satu usaha yang dipromosikan oleh kerajaan untuk menghapuskan nyamuk yang membawa virus denggi. Pergerakan ini terdiri daripada 3 tindakan, iaitu pengaliran, penutupan, dan pengebumian.

Nyamuk yang membawa virus membiak dengan baik di kolam renang yang tenang dan bersih. Maksudnya, nyamuk boleh berada di dalam rumah dan di kawasan kejiranan anda, seperti tab mandi, pasu bunga, minuman untuk burung, atau tin dan botol yang tidak digunakan.

Agar nyamuk tidak membiak, anda mesti rajin mengalir dan membersihkan bekas. Kemudian, tutup takungan air supaya nyamuk tidak dapat memasukinya. Seterusnya, pastikan persekitaran bebas dari tin sampah atau botol yang digunakan dengan menguburkannya di halaman belakang atau kitar semula.

2. Gunakan tanaman nyamuk nyamuk

Selain pergerakan 3 M, anda juga boleh menggunakan untuk menghiasi rumah anda dengan tanaman nyamuk nyamuk, seperti lavender, kunyit (geranium) bunga kenikir, daun pudina, tanaman oren, dan serai.

Kilang itu mempunyai aroma tersendiri yang dibenci oleh nyamuk. Selain menjadikan rumah anda kelihatan lebih cantik, tumbuh-tumbuhan ini juga dapat menghalau nyamuk dari rumah anda.

3. Mengambil kesempatan daripada bekas yang terdapat sarang nyamuk

Sekiranya anda mempunyai kolam kecil yang tidak digunakan, genangan air yang ada boleh menjadi sarang nyamuk yang membawa virus denggi. Jadi nyamuk tidak tinggal di sana, mengambil kesempatan daripada kolam lagi.

Juga Baca:

 • Kenali Gejala Demam Denggi Semasa Kehamilan serta Rawatan dan Pencegahan
 • Pelbagai Ubat Semula Jadi untuk Membantu Menyembuhkan Demam Denggi
 • Adakah Vaksin Denggi Berkesan dalam Mencegah Demam Denggi?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 April, 2019 | Terakhir Edited: April 24, 2019

Sumber

Demam Denggi. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/dengue-fever-reference#1. Diakses pada 5 Ogos 2018.

Demam Denggi. https://www.emedicinehealth.com/dengue_fever/article_em.htm#what_are_symptoms_and_signs_of_dengue_fever. Diakses pada 5 Ogos 2018.

Gejala dan Apa yang Harus Dilakukan Jika Anda Pikirkan Anda Mempunyai Denggi. https://www.cdc.gov/dengue/syms/index.html. Diakses pada 26 Mac, 2019.

Denggi dan denggi yang teruk. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue. Diakses pada 26 Mac, 2019.

Denggi dan Denggi yang teruk. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/dengue-and-severe-dengue. Diakses pada 26 Mac, 2019.

Panduan Klinikal. https://www.cdc.gov/dengue/clinicallab/clinical.html. Diakses pada 26 Mac, 2019.

Kementerian Kesihatan Republik Indonesia. (2010). Buletin Epidemiologi Tingkap | Demam Hemorrhagic Denggi di Indonesia 1968-2009, vol. 02. Diakses pada 26 Mac, 2019.

Kementerian Kesihatan Republik Indonesia. (2013). Buku Pocket Kawalan DBD. Diakses pada 26 Mac, 2019.

Pilihan Editor