Adakah Akhir Bercakap Gejala Autisme pada Kanak-kanak?

Adakah Akhir Bercakap Gejala Autisme pada Kanak-kanak?

Anonim

Autisme dan lewat bercakap sering dikaitkan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak itu tidak boleh bercakap lagi mungkin juga menunjukkan masalah kesihatan yang lain. Diagnosis dan rawatan awal diperlukan untuk menangani kanak-kanak dengan masalah perkembangan dan keadaan yang sama supaya mereka dapat membantu kanak-kanak meningkatkan kemampuan berbicara mereka.

Sekilas autisme

Autisme adalah gangguan perkembangan yang meluas dengan gejala utama yang merupakan batasan dalam bahasa, bercakap, komunikasi, dan kemahiran sosial.

Diagnosis autisme boleh dibuat dari usia 2 tahun dan biasanya diketahui apabila kanak-kanak mula mengalami gangguan tonggak . Gejala autisme pada kanak-kanak berbeza-beza, mulai dari ringan hingga teruk. Antara gejala yang paling biasa yang dialami oleh kanak-kanak dengan autisme termasuk:

 • Ucapan terhad
 • Echolalia atau kata-kata yang berulang yang tidak disambungkan
 • Abaikan orang lain atau tidak mahu membuat hubungan mata
 • Lebih suka bermain bersendirian dan tidak berminat bermain dengan rakan-rakan
 • Tidak suka memeluk dan berasa tidak selesa ketika menyentuh
 • Mempunyai rutin yang anda pasti tidak suka jika perubahan rutin anda
 • Mengendalikan tabiat berulang, seperti mengayunkan badannya ke belakang dan sebagainya
 • Fokus terlalu banyak pada objek atau mainan tertentu untuk masa yang lama
 • Mempunyai masalah deria dan reaksi luar biasa terhadap beberapa bunyi, cahaya, sensasi fizikal, bau, atau rasa

Kanak-kanak tidak boleh bercakap, apakah tanda-tanda autisme?

Kanak-kanak dengan autisme mungkin tidak boleh bercakap apabila mereka mencapai usia dua tahun. Pada peringkat perkembangan kanak-kanak, kanak-kanak harus mula bercakap dan bercakap pada usia 12 bulan. Perkataan pertama yang sering diucapkan adalah sebutan untuk ibu bapa, seperti "mama" dan "ibu". Selepas itu, kanak-kanak akan menambah sehingga 10 perkataan sehingga berusia 18 bulan.

Tanda awal gangguan ucapan mula muncul apabila bayi tidak bercakap dengan bahasa tersendiri bayi atau membuat bunyi (seperti ingin bercakap sesuatu). Kanak-kanak yang mengalami gangguan ucapan juga cenderung menggunakan bahasa badan berbanding dengan perkataan atau ayat.

Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa sesetengah kanak-kanak yang tidak boleh bercakap tidak semestinya mempunyai masalah perubatan atau keadaan yang serius seperti autisme. Mungkin anak itu tidak terlatih dalam komunikasi, sementara perkembangan lain adalah normal.

Jadi, untuk menentukan sama ada kanak-kanak itu tidak boleh bercakap kerana mengalami autisme, memberi perhatian kepada gejala autisme lain. Sekiranya anda masih bimbang, bawa kanak-kanak tersebut kepada ahli terapi atau doktor untuk menentukan apakah halangan yang membuat kanak-kanak tidak dapat bercakap.

Keadaan perubatan lain yang mungkin menyebabkan kanak-kanak tidak dapat bercakap

Menjelang lewat tidak selalu menunjukkan anak anda mengalami gejala autisme. Masalah bahasa juga menunjukkan keadaan kesihatan yang lain. Contohnya keadaan di bawah.

Kehilangan pendengaran

Tidak dapat mendengar membuat kanak-kanak mengalami kelewatan bercakap. Ini kerana bayi mula bercakap apabila mereka digunakan untuk mendengar dan meniru bunyi. Kehilangan pendengaran boleh berlaku akibat jangkitan telinga kronik.

Gangguan lisan

Struktur lisan yang luar biasa, seperti frenulum pendek pada lidah, boleh membataskan seorang kanak-kanak dari bercakap. Ini disebabkan oleh fakta bahawa apabila bercakap, pergerakan terhad lidah boleh mengganggu pengeluaran bunyi yang betul.

Kemerosotan intelektual (kerentanan mental)

Kemerosotan intelektual, yang juga dikenali sebagai kecacatan mental, dicirikan oleh kebolehan mental atau intelektual di bawah purata. Orang yang mempunyai kecacatan intelektual mempunyai keupayaan untuk menyerap maklumat baru dengan lebih perlahan daripada orang secara umumnya.

Juga Baca:

 • Garis Panduan Meningkatkan Kanak-kanak dengan Autisme
 • Mengasah Keupayaan Anak Autistik untuk Bersekutu Lancar
 • Kanak-Kanak Dengan Autisme Boleh Meningkat Normal. Inilah yang perlu dilakukan ibu bapa!
 • Mengapa Pesakit Autisme Biasanya Genius?
 • Ciri-ciri Autisme pada Kanak-kanak Berumur sehingga 2 Tahun dan Lebih

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 18 Oktober 2017 | Terakhir Edited: 18 Oktober 2017

Sumber

 1. Harel S, Greenstein Y, Kramer U, Yifat R, Samuel E, Nevo Y, Leitner Y, Kutai M, Fattal A & Shinnar S (1996). Ciri-ciri klinikal kanak-kanak merujuk kepada pusat pembangunan anak untuk penilaian ucapan, bahasa, dan gangguan komunikasi. Neurologi kanak-kanak; 15 (4): 305-311.
 2. Apakah dan Tidak Autisme. https://health.clevelandclinic.org/2012/08/what-is-and-is-not-autism/. Diakses pada 10/09/2017.
 3. Banyak Kanak-Kanak Nonverbal dengan Autisme Mengatasi Kelewatan Bahasa Sever. https://www.autismspeaks.org/science/science-news/many-nonverbal-children-autism-overcome-severe-language-delays. Diakses pada 10/09/2017.

Pilihan Editor