Kunci untuk Mengatasi Masalah Tidur Sulit pada Kanak-kanak dengan Autisme

Kunci untuk Mengatasi Masalah Tidur Sulit pada Kanak-kanak dengan Autisme

Anonim

Kanak-kanak dengan autisme lebih sukar untuk tidur dengan lebih baik daripada kanak-kanak lain. Malah, insomnia dialami oleh 40-80 peratus kanak-kanak yang mempunyai autisme. Apa yang menyebabkan kanak-kanak autistik mengalami kesukaran tidur, dan apa yang perlu dilakukan ibu bapa untuk membantu kanak-kanak supaya mereka dapat tidur dengan nyenyak? Lihat maklumat lengkap dalam artikel ini.

Apa yang menyebabkan insomnia kanak-kanak autistik?

Terdapat banyak faktor yang memainkan peranan dalam menyebabkan kanak-kanak autisme mengalami kesukaran tidur dengan nyenyak. Yang paling biasa adalah gangguan pengeluaran hormon melatonin yang mencetuskan rasa mengantuk.

Biasanya, tahap hormon melatonin meningkat pada waktu malam dan jatuh pada siang hari. Tetapi pada kanak-kanak dengan autisme yang berlaku sebaliknya. Pengeluaran hormon melatonin dipengaruhi oleh asid amino tertentu dalam tubuh. Pada kanak-kanak dengan autisme, tahap asid amino tidak seimbang sehingga penghasilan melatonin menjadi lebih tinggi pada siang hari dan turun secara dramatik pada waktu malam. Akibatnya, kitaran tidur mereka berbeza daripada kebanyakan kanak-kanak.

Kekacauan jam biologi kanak-kanak ini juga boleh disebabkan oleh kesan sampingan dadah yang digunakannya semasa terapi autismenya. Sesetengah ubat untuk merawat autisme, ADHD, antidepresan, kortikosteroid, dan anticonvulsan boleh menyebabkan insomnia pada kanak-kanak.

Atau, ini juga boleh datang dari rangsangan yang berlebihan yang diterima oleh kanak-kanak sebelum tidur. Contohnya bermain terlalu lama, atau gejala sindrom kaki gelisah atau apnea tidur yang boleh dialami oleh beberapa kanak-kanak dengan autisme. Selain itu, kanak-kanak dengan autisme juga lebih sensitif kepada rangsangan dari persekitaran sekitar, seperti bunyi atau sentuhan. Kemudian bunyi atau sentuhan yang sedikit seperti cahaya yang mudah untuk membuat kanak-kanak bangun semasa tidur dan sukar untuk kembali tidur.

Di samping itu, kanak-kanak dengan autisme juga lebih mudah merasa stres dan bimbang daripada anak-anak lain. Tekanan boleh meningkatkan kortisol hormon dalam badan yang menjadikan kanak-kanak lebih waspada dan gelisah. Rangsangan yang berlebihan ini membuatkan kanak-kanak merasa tidak mahu tidur.

Apa yang boleh dilakukan ibu bapa untuk membantu kanak-kanak dengan autisme tidur lebih nyenyak?

Setiap kanak-kanak memerlukan jumlah tidur yang berbeza. Kanak-kanak berumur 1-3 tahun biasanya perlu tidur selama sekurang-kurangnya 12-14 jam setiap hari. Kanak-kanak berumur 4-6 tahun biasanya perlu tidur selama 10-12 jam setiap hari. Kanak-kanak berumur 7-12 tahun biasanya perlu tidur selama 10-11 jam setiap hari.

Bagi seorang kanak-kanak untuk dapat memenuhi waktu tidur ini setiap malam, anda mesti menubuhkan rutin tidur yang disiplin untuk kanak-kanak. Kanak-kanak dengan autisme cenderung menyukai perkara yang sudah diatur, mereka suka perintah, dan tidak suka apabila rutin mereka berubah secara tiba-tiba.

Oleh itu, buat tidur berdisiplin dan waktu bangun untuk kanak-kanak setiap malam, sebagai contoh, pergi tidur pada jam 8 malam dan bangun pukul 6 pagi. Terus menerapkan masa ini walaupun pada hujung minggu dan cuti sekolah. Rutin ini membantu tubuh dan minda kanak-kanak terbiasa tidur dan bangun pada masa yang ditetapkan. Kanak-kanak harus bersedia tidur 30-60 minit sebelum tidur . Maksudnya, jika waktu tidur kanak-kanak pada jam 8 malam, dia mesti selesai makan malam, mandi dan menyikat gigi, minum susu, membaca kisah dongeng, atau rutin tidur lain sekurang-kurangnya pukul 7.45 petang.

Buat suasana bilik sejuk, gelap dan kesepian yang bebas dari gangguan dan kekacauan (termasuk mainan, tv dan alat elektronik). Pastikan anda menutup tingkap dengan ketat, serta langsir, supaya ia tidak bangun apabila cahaya datang dari tingkap atau sesuatu yang lain yang dapat mengganggunya untuk tidur. Anda juga boleh memasang permaidani di lantai bilik tidur untuk meminimumkan bunyi jejak kaki apabila anda masuk. Juga pastikan pintu bilik tidak berderit apabila dibuka atau ditutup.

Akhirnya, jangan beri minuman manis anak anda, yang mengandungi kafein, atau makanan yang mengandung gula sebelum tidur. Juga pastikan kanak-kanak mendapat cukup aktiviti fizikal pada siang hari supaya mereka tidak mempunyai tenaga yang berlebihan pada waktu malam.

Kanak-kanak masih menghadapi masalah tidur, juga apa yang perlu dilakukan?

Pil tidur sangat, sangat jarang, dan sebenarnya tidak digalakkan, untuk digunakan sebagai penyelesaian pertama jika kanak-kanak dengan autisme mempunyai masalah tidur. Anda perlu segera berjumpa dengan doktor jika anak anda masih mengalami masalah tidur dengan nyenyak.

Juga Baca:

 • Memahami Pemansuhan, Apabila Kanak-kanak Dengan Autisme Ulangi Pergerakan Tertentu
 • Ketahui Gangguan Spektrum Autisme (GSA) dan Perbezaan dengan Autisme
 • 6 Pemakanan Semulajadi yang Boleh Meningkatkan Kepekatan Kanak-kanak dengan Autisme
 • Garis Panduan Meningkatkan Kanak-kanak dengan Autisme

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 29 Disember, 2017 | Terakhir Edited: 29 Disember 2017

Sumber

Membantu Anak Anda Dengan Autisme Dapatkan Tidur Malam yang Baik. https://www.webmd.com/brain/autism/helping-your-child-with-autism-get-a-good-nights-sleep#1. Diakses pada 12/21/2017.

Cara Dapatkan Kanak-kanak dengan Autisme Tidur. https://www.scientificamerican.com/article/how-to-get-children-with-autism-to-sleep/. Diakses pada 12/21/2017.

Pilihan Editor