Orang yang Autisme Seringkali Kurang Gizi, Bagaimana Mengatasi Ia?

Orang yang Autisme Seringkali Kurang Gizi, Bagaimana Mengatasi Ia?

Anonim

Pemakanan yang betul memberikan anda atau anak anda satu badan yang lebih kuat dan minda yang lebih bahagia. Apabila ia datang kepada autisme, makan sihat boleh membantu mengurangkan gejala dan aduan mengenai gangguan perkembangan ini. Walau bagaimanapun, banyak cabaran yang perlu dihadapi oleh orang yang mempunyai autisme untuk memenuhi keperluan pemakanan harian mereka. Sebagai contoh, sukar untuk dimakan, mempunyai alahan makanan tertentu, dan sebagainya. Kemudian bagaimana anda memenuhi pengambilan pemakanan untuk orang yang mempunyai autisme? Inilah petua yang tepat.

Cuba jenis makanan baru

Biasanya seseorang yang autisme sangat sensitif terhadap rasa, bau, warna, atau tekstur makanan. Selain itu, makanan yang asing kepadanya. Orang dengan autisme mungkin merasakan mereka tidak boleh tahan warna makanan yang terlalu mencolok. Sebagai contoh, pisang yang belum dikupas. Rasa makanan yang terlalu tajam seperti cabai juga akan membuat selera orang-orang dengan autisme hilang dalam sekejap. Oleh itu, mencuba makanan baru hampir mustahil.

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh menggunakan kaedah ini. Ambil orang dengan autisme ke pasar raya atau pasaran. Kemudian, minta dia memilih makanan sendiri yang dia suka. Tiba di rumah, memerhati makanan dan cuba untuk menentukan bagaimana untuk menghidangkannya dalam diet seimbang. Apabila anda selesai memasak, anak anda mungkin tidak mahu memakannya. Ini biasa - ia mungkin mengambil masa untuk membiasakan diri dengan makanan baru.

Di samping itu, jika anda ingin memperkenalkan jenis makanan baru, cuba buat cara untuk memasak yang biasa dan telah dicuba oleh anak-anak. Katakan anda mahu memperkenalkan ayam belanda. Tidak perlu membuat hidangan yang benar-benar baru kerana ia boleh menjadikannya lebih sukar bagi mereka yang mempunyai autisme untuk dimakan. Proses daging kalkun semasa anda memproses ayam, misalnya dengan mendidihnya.

Mewujudkan rutin waktu makan

Waktu makan boleh menjadi lebih sukar bagi kanak-kanak atau orang dewasa dengan autisme. Sebabnya, orang dengan autisme mungkin berasa tidak selesa dengan cahaya, tetapan perabot, atau aroma memasak yang kuat di ruang makan.

Sekarang, menetapkan rutin waktu makan boleh membantu mereka menyesuaikan diri. Anda boleh cuba menghidangkan makanan pada masa yang sama setiap hari untuk membantu mengurangkan tekanan pada orang yang mempunyai autisme.

Anda juga harus memikirkan kebimbangan anak anda dan cuba membuat makanan lebih mudah untuknya. Pilih lampu yang redup dari lampu terang boleh menjadi idea yang baik. Biarkan anak anda makan makanan kegemarannya atau biarkan dia memilih makanan, kawan, atau kerusi kegemarannya. Anak anda mungkin berasa lebih selesa.

Diet khas

Pertimbangkan diet khas untuk kanak-kanak atau orang dewasa dengan autisme. Diet khas boleh membantu memenuhi keperluan pemakanan orang dengan autisme. Melaporkan dari laman web WebMD, jenis makanan tertentu seperti soya, gluten, atau kasein dapat memperburuk keadaan atau gejala orang yang mempunyai autisme.

Dalam keadaan ini, mengelakkan bahan-bahan ini boleh membantu. Diet bebas gluten dan bebas kencing dipercayai pilihan yang baik untuk kanak-kanak dengan autisme. Anda juga boleh cuba.

Periksa label makanan sebelum membeli

Memeriksa label makanan yang anda ingin beli dapat membantu anda mengetahui apa yang sebenarnya terdapat dalam bungkusan. Yang perlu diperiksa termasuk bahan makanan, nutrien, atau bahan kimia yang terkandung.

Anda boleh mengetahui apa produk makanan kaya dengan vitamin, mineral, protein, lemak, dan serat. Dengan cara itu, anda boleh memberi makanan yang paling berkhasiat untuk pesakit kencing manis. Anda juga boleh mengelakkan makanan yang mengandungi makanan tertentu yang boleh memburukkan autisme anak anda (contohnya gluten dan kasein).

Perundingan pemakanan untuk pesakit autisme

Doktor, pakar pemakanan, atau ahli diet boleh memberi nasihat berguna. Mereka adalah pakar yang memahami apa sebenarnya keperluan pemakanan orang dengan autisme.

Tanya pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai soalan mengenai pola makan penghidap autisme. Mereka juga boleh membantu anda membuat masa makan lebih mudah dan makan lebih menyeronokkan, kerana mereka tahu pelbagai cabaran penghidap autisme semasa makan.

Di samping itu, dapatkan nasihat doktor sebelum membuat perubahan diet. Anda juga boleh bertanya soalan lanjut tentang makanan pantang autisme dan bagaimana untuk mengelakkannya.

Pemakanan memainkan peranan penting untuk keadaan perubatan seperti autisme. Dengan beberapa petua yang berguna di atas, anda boleh membantu penghidap autisme mendapatkan pengambilan makanan yang lebih baik.

Juga Baca:

 • Garis Panduan Meningkatkan Kanak-kanak dengan Autisme
 • Bolehkah Autisme Tampil Semasa Umur Dewasa? Apakah tanda-tanda Gejala?
 • 10 Gula-Gula Resipi Gluten Percuma

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

 1. Free-Gluten-Free / Casein Free untuk Autisme. http://www.webmd.com/brain/autism/gluten-free-casein-free-diets-for-autism#2-7. Diakses pada 24 Jun,
  2017.
 2. Pemakanan untuk Kanak-kanak
  Gangguan Autisme Spektrum. http://www.eatright.org/resource/health/diseases-and-conditions/autism/nutrition-for-your-child-with-autism-spectrum-disorder-asd. Diakses pada 24 Jun,
  2017.
 3. Tips untuk Melaksanakan
  Diet Khas. https://www.autism.com/treating_diets. Diakses pada 24 Jun,
  2017.

Pilihan Editor