Memberi Memahami Kanak-kanak yang mempunyai Brother atau Sister Autisme

Memberi Memahami Kanak-kanak yang mempunyai Brother atau Sister Autisme

Anonim

Apabila membesarkan kanak-kanak yang mempunyai autisme, ibu bapa sering lupa bahawa keadaan anak anda mempunyai kesan yang besar kepada adik-beradik mereka. Oleh itu, ibu bapa perlu memahami bahawa anak-anak yang adik-beradiknya mempunyai autisme memerlukan pemahaman yang jelas dan arahan mengenai autisme.

Masalahnya ialah, kanak-kanak mungkin tidak faham mengapa ibu bapa begitu sibuk menjaga saudara atau saudara mereka yang mempunyai autisme. Walaupun dia sendiri dikehendaki bebas oleh ibu bapa.

Di samping itu, kanak-kanak juga akan melihat bahawa terdapat perbezaan dalam harapan dan standard yang ditetapkan oleh ibu bapa untuk diri mereka sendiri dan adik-beradik mereka yang mempunyai autisme. Sebagai contoh kanak-kanak diajar untuk makan potluck. Malah, adiknya yang mempunyai autisme sangat pemilih tentang makanan sehingga ibu bapa perlu menyediakan menu khas untuknya.

Bagaimanakah anda memberi pemahaman kepada anak-anak yang mempunyai adik-beradik dengan autisme untuk memahami keadaan? Berikut adalah penjelasan dan petua untuk menaikkan saudara dan adik-beradik supaya tetap bersama dan menjadi penyayang.

Bagaimanakah seorang kanak-kanak dengan saudara lelaki atau adik perempuan merasa dengan autisme?

Ramai ibu bapa berasa bersalah apabila mereka tidak dapat menghabiskan masa dengan anak-anak lain kerana mereka sibuk menjaga dan memberi perhatian kepada kanak-kanak dengan autisme. Ini boleh membawa kepada perasaan negatif pada kanak-kanak. Contohnya, berikut.

 • Cemburu kerana ibu bapa atau ahli keluarga lain memberi perhatian lebih kepada saudara lelaki atau saudara perempuan yang mempunyai autisme daripada dirinya sendiri.
 • Rasa kecewa kerana dia berfikir bahawa adik-adiknya sendiri tidak mahu bermain atau berinteraksi dengannya.
 • Malu dengan penilaian negatif orang lain tentang saudara lelaki atau saudara perempuan mereka (terutamanya apabila di tempat awam).

Berbagai perasaan yang disebutkan di atas bukan harga tetap. Tidak semua kanak-kanak yang mempunyai adik beradik dengan autisme mestilah mempunyai corak emosi seperti itu. Walau bagaimanapun, kanak-kanak menjadi lebih terdedah kepada emosi ini jika mereka tidak dibimbing dan diberi pemahaman tentang keadaan adik-beradik mereka.

Memberi pemahaman kepada anak-anak yang mempunyai adik beradik

1. Jelaskan tentang autisme

Pertama sekali, anda benar-benar perlu menjelaskan terlebih dahulu berkaitan dengan sindrom autisme yang salah seorang anak anda. Untuk bermula, ketahui apa yang difikirkan anak anda tentang adik lelaki atau kakaknya. Tanya perkara-perkara yang mudah seperti apa yang difikirkan oleh anak tentang abangnya dan bagaimana perasaan anak ketika saudara atau saudaranya menunjukkan gejala autisme (contohnya, mengamuk).

Selepas itu, terangkan tentang autisme, dari keperluan kepada batasan kanak-kanak dengan autisme. Pastikan anda menggunakan bahasa yang mudah tetapi jelas.

Apa yang perlu diberi penekanan ialah autisme bukanlah tanda kecacatan karakter (tidak bermakna saudara lelaki atau adiknya sengaja menjengkelkan). Autisme adalah keadaan perubatan yang mengganggu perkembangan seseorang. Juga beritahu bahawa keadaan itu tidak dapat dikendalikan sepenuhnya oleh adiknya, ibu bapa, atau doktor.

Jangan letih untuk menjelaskannya berkali-kali kerana gangguan spektrum autisme bukanlah konsep yang mudah dicerna oleh kanak-kanak.

2. Reka bentuk masa bermain bersama-sama

Pastikan semua anak anda mempunyai masa untuk bermain dan berinteraksi bersama. Sebagai contoh membaca buku bersama. Anda juga boleh mengiringi anak-anak semasa bermain bersama.

Bukan sahaja cuba untuk mendapatkan anak lebih dekat kepada saudara lelaki atau saudara perempuannya, anda juga perlu menghabiskan masa yang berkualiti dengan anak anda. Apabila anda bersendirian, pastikan anda benar-benar memberi tumpuan kepada anak anda. Jangan semasa bermain telefon bimbit atau membersihkan rumah.

3. Cuba bersikap adil

Adalah sukar untuk menyamakan peraturan keluarga atau mendisiplinkan kanak-kanak sama apabila keadaan mereka berbeza. Oleh itu, anda harus sentiasa menjelaskan kepada kanak-kanak mengapa peraturannya berbeza.

Juga Baca:

 • Garis Panduan Meningkatkan Kanak-kanak dengan Autisme
 • Mengasah Keupayaan Anak Autistik untuk Bersekutu Lancar
 • Rawatan Autisme dan Pilihan Terapi Yang Boleh Diambil

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: November 1, 2017 | Terakhir Edited: November 1, 2017

Sumber

Raisingchildren.net.au. (2017). Kanak-kanak dengan ASD: membantu adik-beradik mereka | Menaikkan Rangkaian Kanak-kanak. [dalam talian] Boleh didapati di: http://raisingchildren.net.au/articles/autism_spectrum_disorder_siblings.html [Diakses pada 30 Okt. 2017].

Autism.org.uk. (2017). Apa yang ada di laman web ini untuk adik-beradik? - NAS. [online] Boleh didapati di: http://www.autism.org.uk/about/family-life/siblings.aspx [Diakses pada 30 Oktober. 2017].

Pilihan Editor