2 Jenis Pantang Makanan Yang Autisme Harus Dihindari

2 Jenis Pantang Makanan Yang Autisme Harus Dihindari

Anonim

Memberi perhatian kepada pengambilan makanan menjadi lebih penting apabila anak anda mempunyai autisme. Makanan tertentu boleh memburukkan keadaan, anda tahu. Jadi, janganlah memberi makan kepada kanak-kanak. Sudah tiba masanya untuk anda berfikir tentang sekatan berikut mengenai makanan autisme.

Makanan yang mengandungi gluten dan kasein

Autisme (atau gangguan spektrum autisme - GSA) adalah gangguan perkembangan otak. Kanak-kanak atau orang dewasa dengan autisme mengalami kesukaran berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang lain. Untuk mengurangkan tanda-tanda autisme, corak makan istimewa yang perlu anda pertimbangkan.

Dalam banyak kes, ternyata kanak-kanak dan orang dewasa dengan autisme mengalami alahan atau sangat sensitif terhadap makanan yang mengandungi protein khas yang dipanggil gluten dan kasein. Sebabnya, badan mereka memproses kedua-dua kandungan protein ini dengan cara yang berbeza dari orang secara umum.

Otak dengan autisme adalah salah dalam berfikir bahawa protein ini adalah bahan kimia palsu yang menyerupai opium, tumbuhan yang sering digunakan sebagai bahan mentah untuk narkotik. Tindak balas badan terhadap bahan kimia ini dapat mengubah tingkah laku seseorang. Nah, pakar telah menemui paras protein yang luar biasa dalam cecair badan orang yang hidup dengan autisme.

Gluten sebenarnya adalah protein khas yang boleh didapati dalam bijirin seperti gandum dan barli (jenis beras). Roti gandum, kek, dan pasta biasanya mengandungi gluten. Mungkin sukar untuk mengelakkan gluten, tetapi anda boleh menyemak label produk untuk memastikan ia gluten percuma.

Casein boleh didapati dalam makanan yang mengandungi laktosa. Bermakna produk tenusu dan persediaan seperti mentega dan keju yang paling mungkin mengandungi kasein. Malah makanan yang dilabelkan sebagai "bebas susu" atau "bebas laktosa" masih boleh mengandungi kasein dan menjadi tabu untuk autisme.

Ini adalah malang kerana produk tenusu yang mengandungi laktosa adalah sumber vitamin D dan kalsium yang baik. Oleh itu, anda harus mencari makanan lain untuk memastikan anak anda mendapat pengambilan kalsium dan vitamin D yang mencukupi. Contohnya dari penggunaan sayur-sayuran hijau dan ikan laut.

Produk kedelai dan kedelai

Hari ini banyak produk soya dan soya telah direkayasa secara genetik dan menyebabkan alahan makanan. Ini boleh memburukkan gejala autisme pada anak anda.

Di samping itu, terdapat kaitan antara penggunaan susu formula berasaskan soya dengan sawan pada kanak-kanak dengan autisme. Ini bermakna jika anda diberi produk bayi yang mengandung protein soya, maka anak anda yang mempunyai autisme lebih berisiko untuk sawan. Kejang adalah perubahan tingkah laku yang disebabkan oleh episod aktiviti elektrik yang tidak normal di dalam otak.

Kacang kedelai boleh ditemui dalam kicap, minyak kacang soya, tahu, tempe, edamame, dan susu soya.

Walaupun anda mungkin berfikir bahawa autisme adalah masalah otak, hakikatnya makanan tertentu dapat memperburuk gejala autisme. Oleh itu, pastikan anda mengelakkan pantang daripada makanan autisme, iaitu gluten, kasein, dan soya.

Juga Baca:

  • Kanak-kanak dengan autisme berubah menjadi tahap rendah lemak yang baik
  • Adakah Diabetes Gestasional Berkaitan dengan Autisme?
  • Garis Panduan Meningkatkan Kanak-kanak dengan Autisme

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

1
Free-Gluten / Free Casein
untuk autisme. http://www.webmd.com/brain/autism/gluten-free-casein-free-diets-for-autism#1. Diakses pada 24 Jun,
2017.

2
Makanan untuk Dihindari untuk Autisme. http://www.livestrong.com/article/323790-foods-to-avoid-for-autism/. Diakses pada 24 Jun,
2017.

3
Kajian mencadangkan potensi
persatuan antara formula soya dan sawan pada kanak-kanak dengan autisme.
http://news.wisc.edu/study-suggests-potential-association-between-soy-formula-and-seizures-in-children-with-autism/. Diakses pada 24 Jun,
2017.

4
Buie T. Hubungan autisme dan gluten. Klinik
Ther 2013 Mei; 35 (5): 578-83. doi:
10.1016 / j.clinthera.2013.04.011.

5
Whiteley P, Shattock P,
Knivsberg AM, et al. Campuran gluten dan bebas kardin untuk autisme
keadaan spektrum. Hadapan di
Neurosains Manusia . 2012; 6: 344.
doi: 10.3389 / fnhum.2012.00344.

Pilihan Editor