Mengapa Wanita Hamil Dapatkan Anemia dengan Mudah, dan Bagaimana Anda Boleh Mengatasi?

Mengapa Wanita Hamil Dapatkan Anemia dengan Mudah, dan Bagaimana Anda Boleh Mengatasi?

Anonim

Kehamilan akan membuat banyak perubahan dalam tubuh wanita. Semasa kehamilan, anda perlu membekalkan dua kali lebih banyak darah segar seperti sebelum ini. Sekiranya keperluan darah ini tidak dipenuhi, wanita hamil akan terdedah kepada anemia. Anemia pada wanita hamil tidak boleh diabaikan kerana ia boleh membahayakan diri dan janin dalam rahim.

Punca-punca anemia pada wanita hamil

Anemia adalah satu keadaan yang berlaku apabila badan tidak mempunyai sel darah merah, jauh lebih rendah daripada had normalnya. Anemia juga boleh berlaku jika sel darah merah tidak mengandungi hemoglobin yang cukup yang bertanggungjawab untuk menyampaikan oksigen ke seluruh tubuh.

Kekurangan darah merah boleh menyebabkan anda berasa letih atau lemah dengan cepat kerana organ-organ dalam tubuh anda tidak mendapat cukup oksigen dan nutrien. Anda juga mungkin mengalami gejala lain, seperti sesak nafas, pening, atau sakit kepala.

Anemia pada wanita hamil umumnya disebabkan oleh masalah kekurangan zat makanan. Anemia yang dialami oleh wanita hamil juga cenderung dipengaruhi oleh perubahan dalam hormon badan yang mengubah proses menghasilkan sel-sel darah.

Sesetengah keadaan kesihatan seperti pendarahan, penyakit buah pinggang, dan gangguan sistem ketahanan badan juga boleh menyebabkan tubuh mengalami kekurangan sel darah merah.

Jenis anemia ini adalah perkara biasa pada wanita hamil

1. Anemia kekurangan zat besi

Seperti yang dijelaskan di atas, anemia pada wanita hamil paling sering disebabkan oleh masalah kekurangan zat besi. Anemia ini dipanggil anemia kekurangan zat besi.

Besi diperlukan untuk membantu tubuh menghasilkan sel darah merah yang kaya dengan oksigen dan nutrien. Aliran darah, oksigen, dan pemakanan sangat penting untuk menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan janin dan menjaga keadaan plasen yang optimum.

Penyebab utama anemia jenis ini ialah makan makanan kurang kaya dengan zat besi, dari sebelum dan semasa kehamilan. Bagaimanapun, pengambilan besi daripada makanan sahaja tidak cukup untuk memenuhi keperluan anda sepanjang kehamilan.

Malah, ketika mengandung jumlah darah akan meningkat sehingga 50% dapat memenuhi kebutuhan diri mereka dan janin yang sedang berkembang. Itulah sebabnya keperluan besi harian tubuh juga harus dipenuhi melalui suplemen zat besi.

2. Anemia kekurangan folik

Anemia kekurangan folik berlaku apabila badan kurang mendapat pengambilan asid folik (vitamin B9) dari makanan. Jenis anemia ini juga boleh berlaku kerana malabsorpsi kerana badan tidak boleh menyerap asid folik dengan berkesan seperti yang sepatutnya. Ini biasanya disebabkan oleh gangguan pencernaan, seperti penyakit Celiac.

Asid folik adalah vitamin penting untuk mengekalkan kesihatan semasa mengandung. Fungsi asid folik adalah untuk membentuk protein baru dalam badan yang menghasilkan sel darah merah dan membentuk DNA pada janin.

Memenuhi keperluan asid folik dapat mencegah risiko bayi lahir dengan cacat tiub saraf, seperti spina bifida dan anencephaly, hingga 72 persen.

3. Vitamin B12 anemia kekurangan

Vitamin B12 diperlukan oleh badan untuk membantu pengeluaran sel darah merah. Jadi, jika ibu mengandung mengambil sedikit makanan yang tinggi dalam vitamin B12, gejala anemia dapat muncul sebagai hasilnya.

Gangguan pencernaan seperti penyakit Celiac dan Crohn juga boleh mengganggu kerja badan untuk menyerap vitamin B12 dengan betul. Di samping itu, tabiat minum alkohol semasa mengandung juga boleh menyebabkan anemia kekurangan vitamin B12.

Bahaya anemia pada wanita hamil dan janin

Anemia adalah masalah kesihatan biasa pada wanita hamil, tetapi ia tidak boleh dipandang rendah. Tekanan darah rendah bukanlah keadaan yang boleh sembuh dengan sendirinya.

Sekiranya bilangan sel darah merah dalam tubuh terlalu kecil, ibu dan janin boleh kehilangan nutrien dan oksigen yang akan menjejaskan keselamatan mereka.

Anemia yang teruk pada trimester pertama dilaporkan meningkatkan risiko bayi yang lambat / gagal berkembang di rahim, dilahirkan dengan awal, mempunyai berat lahir rendah (LBW), hingga skor APGAR yang rendah.

Anemia yang teruk pada wanita hamil juga boleh menyebabkan kerosakan kepada organ-organ penting seperti otak dan jantung, dan juga kematian. Di samping itu, anemia juga dikaitkan dengan risiko keguguran, walaupun tidak ada penyelidikan yang benar yang dapat mengesahkannya.

Anemia yang dibenarkan untuk terus tanpa rawatan meningkatkan risiko ibu yang kehilangan banyak darah semasa bersalin. Ini boleh membawa kesan serius kepada keselamatan ibu. Kemungkinan besar ibu memerlukan pemindahan darah semasa buruh atau kemurungan postpartum.

Tanda dan gejala anemia pada wanita hamil

Gejala-gejala anemia semasa kehamilan boleh menjadi tidak kelihatan supaya mereka akhirnya diabaikan. Tetapi sebagai kehamilan bertambah, gejala boleh menjadi lebih teruk.

Oleh itu, pengiktirafan dan mengetahui gejala anemia umum seperti:

 • 3L (Tubuh merasakan lemah, letih, dan lesu berterusan)
 • Dizzy
 • Sesak nafas
 • Denyutan jantung cepat atau tidak teratur
 • Kesakitan dada
 • Warna kulit, bibir dan kuku peledak
 • Tangan sejuk dan kaki
 • Kesukaran menumpukan perhatian

Faktor risiko anemia pada wanita hamil

Anemia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi wanita hamil adalah antara orang yang paling lemah untuk mengalaminya.

Semua wanita hamil berisiko mengalami anemia. Anemia disebabkan oleh badan yang tidak dapat memenuhi keperluan bekalan darah, besi, dan asid folik daripada biasa semasa mengandung.

Anemia juga paling berisiko bagi wanita hamil yang mempunyai syarat berikut:

 • Saya mengandung kembar. Semakin banyak bayi dikandung, semakin banyak darah diperlukan.
 • Dua kali mengandung dalam masa yang singkat.
 • Muntah dan sakit pagi (morning sickness).
 • Hamil semasa remaja.
 • Makan makanan kurang kaya dengan besi dan asid folik.
 • Sudah mengalami anemia sejak sebelum kehamilan.

Bagaimana untuk mendiagnosis anemia pada wanita hamil

Risiko anemia pada wanita hamil boleh didapati melalui ujian darah ketika memeriksa rahim pada trimester pertama. Ujian ini juga sangat disyorkan untuk mana-mana wanita hamil yang berisiko atau tidak pernah menunjukkan tanda-tanda anemia pada awal kehamilannya.

Ujian darah biasanya termasuk ujian hemoglobin (mengukur jumlah hemoglobin dalam darah) dan ujian hematokrit (mengukur peratusan sel darah merah setiap sampel).

Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan CDC di Amerika Syarikat mengatakan wanita hamil diklasifikasikan sebagai mempunyai anemia jika tahap dalam trimester pertama dan ketiga, tahap hemoglobin (Hb) mereka kurang daripada 11 g / dL atau hematokrit (Hct) mereka kurang daripada 33%. Walaupun anemia pada trimester kedua berlaku apabila tahap Hb kurang daripada 10.5 g / dL atau Hct kurang daripada 32% selepas diuji.

Doktor anda mungkin perlu menjalankan ujian darah yang lain untuk menentukan sama ada anemia anda disebabkan oleh kekurangan zat besi atau kerana sebab-sebab lain.

Kementerian Kesihatan Republik Indonesia mengesyorkan supaya setiap wanita hamil menjalani ujian darah, termasuk memeriksa tahap Hb, sebaiknya sekali dalam peperiksaan rahim pertama, pada trimester kedua, dan sekali lagi pada trimester ketiga.

Pakar obstetrik boleh juga merujuk anda kepada ahli hematologi, pakar dalam masalah darah dan penyakit. Seorang pakar hematologi boleh membantu dan menguruskan anemia semasa mengandung.

Cara menangani anemia pada wanita hamil

1. Makan makanan berkhasiat khas

Doktor anda boleh mengesyorkan agar anda menambah makanan yang lebih tinggi dalam asid besi dan asid folik setiap hari.

Pada mulanya, anda hanya memerlukan tambahan 0.8 mg besi setiap hari pada trimester pertama, sehingga 7.5 mg sehari pada trimester ketiga. Walaupun peningkatan pengambilan asid folik per trimer biasanya berkisar antara 400 - 600 mcg sehari, bergantung kepada apa yang dikatakan oleh doktor.

Makanan yang tinggi dalam besi adalah:

 • Rendah lemak (dimasak daging lembu atau ayam) dimasak.
 • Makanan laut seperti ikan, sotong, kerang, dan udang masak dimasak dengan baik.
 • Telur masak dimasak
 • Sayuran hijau, seperti bayam dan kale.
 • Peas.
 • Produk susu pasteur.
 • Kentang
 • Gandum

Walaupun makanan yang tinggi dalam folat termasuk:

 • Sayuran berdaun hijau, seperti bayam, brokoli, saderi, kacang, sayur sayuran, atau salad.
 • Keluarga oren.
 • Alpukat, betik, pisang.
 • Kacang, seperti kacang polong, kacang ginjal, kacang soya, kacang hijau.
 • Biji bunga matahari (biji tembikai)
 • Gandum
 • Kuning telur

4. Ambil lebih banyak vitamin C

Anemia pada wanita hamil boleh diatasi dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan tinggi vitamin C, seperti jeruk, strawberi, kiwi, brokoli, kembang kol, tomato, dan paprika. Vitamin C membantu badan menyerap zat besi daripada makanan dengan lebih cekap.

Keperluan vitamin C harian juga boleh dipenuhi dengan mengambil suplemen vitamin C, tetapi anda perlu berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, pemakanan yang mencukupi daripada makanan sahaja tidak mungkin cukup untuk wanita hamil. Kemudian, anda perlu mengambil langkah seterusnya, iaitu.

.

3. Ambil makanan tambahan

Sebagai langkah awal dalam rawatan, doktor akan menasihati wanita hamil untuk mula mengambil makanan tambahan besi, vitamin B12, dan asid folik sebagai tambahan kepada vitamin pranatal.

Mengambil dos tambahan pertama harus pada waktu pagi supaya tidak memburukkan sensasi mual dan muntah kerana sakit pagi.

Sekiranya anda perlu mengambilnya selepas makan, tunggu satu jam sebelum menelan vitamin anda supaya anda tidak berasa lelah. Wanita hamil juga boleh mengambil suplemen sebelum tidur, kerana ia mungkin tidak merasa lelah ketika tidur. Jangan lupa minum banyak air selepas menelan vitamin.

CDC mencadangkan wanita hamil untuk mengambil makanan tambahan besi sebanyak 30 mg sehari sejak pemeriksaan obstetrik pertama untuk mencegah anemia kekurangan zat besi.

Bagi suplemen folat, WHO dan Kementerian Kesihatan Indonesia mengesyorkan supaya mereka mengambil dos 400mcg sehari secepat mungkin supaya mereka merancang kehamilan dan berterusan sehingga 3 bulan selepas melahirkan.

Cara mencegah anemia pada wanita hamil

Tidak semua kes anemia dapat dicegah. Walau bagaimanapun, pengambilan asupan besi, asid folik dan vitamin B12 yang mencukupi sejak sebelum merancang untuk hamil boleh mengelakkan keadaan yang muncul tiba-tiba semasa kehamilan.

Berikut adalah beberapa makanan yang disyorkan dan harus dielakkan untuk mencegah anemia pada wanita hamil:

 • Makan daging lembu tanpa lemak sekurang-kurangnya 18 gram
 • Makan kacang sekurang-kurangnya setengah cawan
 • Sayuran berdaun hijau, contohnya sebanyak 1 cawan bayam
 • Makan bijirin diperkaya besi
 • Elakkan minum kopi dan alkohol yang dapat mengurangkan keupayaan tubuh untuk menyerap zat besi

Juga Baca:

 • Wanita Hamil Mempunyai Anemia, Adakah Anda Perlu Segera Terima Transfusi Darah?
 • Perkembangan Ibu dan Bayi dalam Setiap Trimester Kehamilan
 • Kenapa Wanita Lebih Keras Untuk Mempunyai Anemia?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 26 Julai, 2019

Sumber

Anemia https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/symsptoms-causes/syc-20351360 diakses pada 10 Mei 2019.

Anemia semasa kehamilan https://www.webmd.com/baby/guide/anemia-in-pregnancy#1 diakses pada 10 Mei 2019.

Anemia semasa mengandung https://americanpregnancy.org/pregnancy-concerns/anemia-during-pregnancy/ diakses pada 10 Mei 2019.

Anemia https://www.whattoexpect.com/pregnancy/anemia/ diakses pada 10 Mei 2019

Anemia semasa mengandung https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/anemia-during-pregnancy/art-20114455 diakses pada 10 Mei 2019

Pilihan Editor