Fakta Mengenai Obesiti di Indonesia

Fakta Mengenai Obesiti di Indonesia

Anonim

Adakah anda tahu, ternyata lebih daripada 40 juta orang dewasa di Indonesia adalah gemuk atau berat badan berlebihan. Ini bersamaan dengan populasi Jawa Barat, wilayah yang mempunyai populasi terbesar, tetapi semuanya berisiko mengalami pelbagai penyakit degeneratif, dari diabetes, serangan jantung, strok, kepada kanser.

Oleh kerana kebajikan rakyat meningkat dan penduduk usia produktif meningkat akibat bonus demografi, jumlah orang dewasa gemuk pasti akan terus meningkat. Mereka terdiri daripada orang yang hanya berlebihan berat badan berbanding dengan berat badan mengikut ketinggian dan yang telah memasuki kategori obesiti.

Mengutip data dari Penyelidikan Kesihatan Asas Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2013, secara nasional masalah obesitas pada kanak-kanak berumur 5-12 tahun masih tinggi, iaitu 18.8 peratus. Angka ini terdiri daripada lemak 10.8 peratus dan sangat lemak (obes) 8.8 peratus. Sedangkan kelaziman lemak di kalangan remaja berumur 13-15 tahun dengan 10.8 peratus. Angka ini terdiri daripada 8.3 peratus lemak dan 2.5 peratus sangat lemak (obes).

Fakta Mengenai Obesiti di Indonesia dibungkus dalam bentuk maklumat grafik dengan data dan fakta yang dikumpulkan oleh pasukan HelloSehat berikut.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

http://www.depkes.go.id/article/view/15012300021/25-januari-hari-gizi-nasional.htmlhttps://m.tempo.co/read/news/2014/04/19/060571763/ wilayah-di-indonesia-dengan-prevalensi-obesitihttp: //gizi.depkes.go.id/gawat-217-percent-penduduk-indonesia-alami-obesitas

http://nationalgeographic.co.id/berita/2014/06/jotal-orang-obesitas-di-indonesia-terus-meningkat

Pilihan Editor