Berbagai Fakta Penting Mengenai Anemia

Berbagai Fakta Penting Mengenai Anemia

Anonim

Anemia adalah satu keadaan di mana darah anda mempunyai bilangan sel darah merah yang lebih rendah

Anemia juga boleh berlaku jika sel darah merah tidak mengandungi hemoglobin yang mencukupi. Hemoglobin adalah sejenis protein kaya besi yang memberikan warna merah darah. Protein ini membantu sel darah merah membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh badan.

Sekiranya anda mempunyai anemia, badan anda tidak mendapat darah kaya oksigen. Akibatnya, anda mungkin berasa letih atau lemah. Anda juga mungkin mengalami gejala lain, seperti sesak nafas, pening, atau sakit kepala.

Anemia yang teruk atau berterusan boleh merosakkan jantung, otak, dan organ lain di dalam badan anda. Anemia sangat teruk dan boleh menyebabkan kematian.

Pengenalan darah

Darah terdiri daripada banyak bahagian, termasuk sel darah merah, sel darah putih, platelet (platelet), dan plasma (bahagian cecair darah).

Sel darah merah dibentuk seperti cakera dan kelihatan seperti donat tanpa lubang di tengah. Mereka membawa oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida (produk sisa) dari badan anda. Sel-sel ini dibuat dalam tisu sumsum tulang seperti spons di tulang.

Sel darah putih dan platelet (platelet) juga dibuat dalam sumsum tulang. Sel darah putih membantu melawan jangkitan. Platelet kekal bersama untuk menutup luka-luka kecil atau terletak di dinding saluran darah dan menghentikan pendarahan. Dengan beberapa jenis anemia, anda mungkin mempunyai nombor rendah ketiga-tiga jenis sel darah.

Anemia mempunyai tiga sebab utama: kehilangan darah, kekurangan pengeluaran sel darah merah, atau tahap kerosakan sel darah merah yang tinggi. Punca ini mungkin disebabkan oleh penyakit, keadaan, atau faktor lain.

Bolehkah anemia dirawat?

Banyak jenis anemia boleh ringan, berlaku dalam jangka pendek, dan mudah dirawat. Anda juga boleh mencegah jenis anemia tertentu dengan diet yang sihat. Jenis lain boleh dirawat dengan makanan tambahan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

http://www.who.int/vmnis/anaemia/prevalence/summary/anaemia_data_status_t2/en/

http://www.who.int/nutrition/topics/ida/en/http://www.cdc.gov/nchs/fastats/anemia.htm

http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/anemia/

Pilihan Editor