7 Perkara Yang Menyebabkan Tekanan Darah Rendah

7 Perkara Yang Menyebabkan Tekanan Darah Rendah

Anonim

Ramai orang lebih menumpukan perhatian kepada sebab tekanan darah tinggi kerana ia boleh mengakibatkan kematian. Walau bagaimanapun, terdapat juga kurang berbahaya, iaitu tekanan darah rendah. Apakah penyebab tekanan darah rendah boleh berlaku? Sebelum ini, pertimbangkan penjelasan awal berikut.

Apakah yang dimaksudkan dengan tekanan darah?

Tekanan darah dihasilkan apabila jantung mengepam darah ke seluruh arteri di dalam badan. Apabila darah mengalir melalui arteri, darah meletakkan tekanan pada dinding arteri. Tekanan itu dianggap sebagai ukuran kekuatan aliran darah atau tekanan darah yang dipanggil. Sekiranya tekanan darah dalam arteri lebih rendah daripada biasa, ia biasanya dirujuk sebagai tekanan darah rendah.

Tekanan darah biasa, saiznya adalah 120/88 mm Hg, tetapi tekanan darah seseorang tidak selalu sama setiap kali, sentiasa berubah. Sesetengah pakar mengatakan bahawa tekanan darah rendah adalah pada saiz sistolik 90 (nombor pertama) dan saiz diastolik 60 (nombor kedua). Perubahan tekanan darah ke rendah secara tiba-tiba juga berbahaya kerana ia boleh menyebabkan pening kepala yang teruk, kerana otak gagal menerima aliran darah yang mencukupi.

Punca tekanan darah rendah

1. Kehamilan

Semasa mengandung, peredaran darah seorang wanita berkembang dengan cepat, berbeza dengan normal. Ini berlaku kerana semasa mengandung terdapat perubahan hormon yang menyebabkan pembuluh darah melebar, dan tekanan darah menurun. Tekanan darah mula jatuh ke peringkat awal kehamilan dan biasanya berlaku pada usia trimester kehamilan kedua.

2. Penyakit jantung

Pada pesakit dengan penyakit jantung, mudah untuk mendapatkan tekanan darah rendah juga. Keadaan ini juga boleh didapati dalam kegagalan jantung dan serangan jantung. Ini disebabkan oleh darah yang tidak boleh dipam dengan betul oleh jantung yang mempunyai masalah, mengakibatkan pengurangan tekanan darah.

3. Menukar hormon

Keadaan kesihatan sering dipengaruhi oleh hormon badan kita. Salah satunya adalah tekanan darah rendah yang dikaitkan dengan penyakit Addison. Penyakit Addison adalah penyakit di mana sistem imun badan menyerang dan merosakkan kelenjar adrenal. Penyakit Addison menyerang dua buah kelenjar kecil di atas buah pinggang. Kelenjar ini adalah kelenjar yang menghasilkan hormon yang mengendalikan tekanan darah dan mengekalkan keseimbangan garam dan air dalam tubuh. Tekanan darah rendah juga berlaku apabila kelenjar adrenal rosak, contohnya jika jangkitan atau tumor berlaku di dalam kelenjar.

4. Dehidrasi

Dehidrasi berlaku apabila badan anda tidak mempunyai cecair. Semasa dehidrasi, darah yang bergantung kepada air tidak dapat membekalkan darah ke seluruh tubuh. Oleh itu, keadaan ini mengurangkan jumlah darah dalam arteri dan urat dan menyebabkan darah rendah berlaku.

5. Mengambil dadah

Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, anda juga boleh mendapat tekanan darah rendah. Biasanya jika anda mengalami sakit tertentu, anda jarang menyedari keadaan ini. Sesetengah ubat yang boleh menjejaskan penyekat alpha (ubat tekanan darah tinggi), beta blockers, dan ubat antidepresan.

6. Keadaan neurologi

Keadaan ini melibatkan penyakit Parkinson sebagai penyebab tekanan darah rendah. Parkinson adalah penyakit yang menyebabkan keadaan yang mempengaruhi sistem saraf. Walaupun tekanan darah rendah itu sendiri berlaku jika sebahagian daripada sistem saraf yang dipanggil sistem saraf autonomi telah terganggu.

Sistem saraf autonomi adalah sebahagian daripada sistem saraf yang mengawal fungsi badan seperti berpeluh dan sistem pencernaan. Sistem saraf ini juga mempunyai fungsi lain yang meluaskan dan menghalang pembuluh darah di dalam badan. Oleh itu, jika ada masalah atau gangguan dalam sistem saraf autonomi, saluran darah dapat terus berada dalam keadaan yang dilatasi dan tidak boleh sempit lagi. Inilah yang menyebabkan tekanan darah rendah.

7. Anemia

Apabila seseorang itu anemia, apa yang akan berlaku adalah kekurangan darah badan, di mana hemoglobin dalam badan berada dalam jumlah di bawah bilangan normal. Dan dalam kes ini kita dapat memastikan tekanan darah di dalam badan juga menjadi sangat rendah

Bagaimana untuk mencegah tekanan darah rendah

Mencegah tekanan darah rendah daripada berlaku boleh dilakukan dengan mengambil mineral yang cukup, kerana dehidrasi akan menyebabkan tekanan darah tidak seimbang dan cenderung rendah. Di samping itu, makan pada masa yang sesuai. Organ-organ tubuh akan membekalkan nutrien dari makanan yang kita makan melalui darah, yang tentunya memerlukan banyak darah juga. Akhirnya, elakkan menggunakan sedatif yang boleh menyebabkan tekanan darah anda berada di bawah purata.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 7, 2017 | Terakhir Edited: September 7, 2017

Sumber

Memahami Tekanan Darah Rendah Asas http://www.webmd.com/heart/understanding-low-blood-pressure-basics#1 Diakses pada 17 Januari 2017

Tekanan Darah Rendah http://www.healthline.com/symptom/low-blood-pressure Diakses pada 17 Januari 2017

Sebabkan Tekanan Darah Rendah Selama http://www.livestrong.com/article/123250-causes-low-blood-pressure-during/ Diakses pada 17 Januari 2017

Mengenai Tekanan Darah Rendah http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/AboutHighBloodPressure/Low-Blood-Pressure_UCM_301785_Article.jsp#.WH2TTPl97IU Diakses pada 17 Januari 2017

Tekanan Darah Rendah http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Yourbody/Lowbloodpressure Diakses pada 17 Januari 2017

Pilihan Editor