7 Cara Berkesan dan Cepat untuk Mengubati Anemia

7 Cara Berkesan dan Cepat untuk Mengubati Anemia

Anonim

Salah satu punca anemia adalah kekurangan zat besi dalam tubuh kita, menyebabkan gejala seperti keletihan, pening, dan juga kekejangan kaki. Oleh itu, anemia sering timbul dan mengganggu aktiviti yang berterusan. Berikut adalah beberapa cara untuk menangani anemia dengan cepat

Cara merawat anemia dalam masa yang singkat

Rawatan untuk anemia mesti dilakukan secepat mungkin kerana ia boleh menyebabkan masalah kesihatan lain, seperti jantung berlumba lebih cepat untuk mendapatkan oksigen di seluruh badan. Ini boleh menebalkan otot dinding jantung anda, keadaan yang dikenali sebagai gangguan jantung. Oleh itu, sangat penting bagi anda untuk merawat anemia dengan mudah kerana dikhuatiri dapat menyebabkan penyakit lain. Lihat cara berikut!

1. Ambil suplemen besi

Sebaik sahaja anda tahu apa jenis anemia yang anda alami, mengambil makanan tambahan zat besi adalah salah satu langkah pertolongan pertama untuk mengatasi anemia anda. Tambahan ini lebih baik diambil satu jam sebelum makan kerana ia akan diserap dengan baik dalam badan.

2. Buka untuk makan sumber-sumber besi

Selain dapat mengatasi anemia, kandungan besi dalam makanan juga dapat meningkatkan kesihatan anda. Contoh makanan dengan besi tinggi adalah:

 • Daging merah
 • Kuning telur
 • Ikan
 • Brokoli
 • Sayuran hijau gelap

3. Penggunaan vitamin C

Fungsi vitamin C juga boleh meningkatkan penyerapan zat besi dan membantu tubuh mengeluarkan hemoglobin supaya dapat merawat anemia anda. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk bertanya kepada doktor terlebih dahulu sebelum membuat vitamin C.

4. Tambah vitamin B12

Anemia yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12 boleh diatasi dengan menyuntik cecair vitamin B12 atau pil asid folik. Di samping itu, makan makanan kaya vitamin B12 seperti susu mentah atau keju mentah.

5. Gunakan cuka apel

Mula memakan cuka sari apel dengan cepat meningkatkan asid perut. Campurkan 1 sudu cuka apel dengan 100-150 ml air kosong. Ini akan menyokong tahap keasidan supaya makanan dapat dicerna dengan betul agar dapat merawat anemia anda.

6. Sentiasa mempunyai coklat

Tidak suka sayur-sayuran? Pengambilan coklat boleh menjadi penyelesaian untuk mengatasi anemia. Kedua-dua coklat biasa dan coklat gelap mengandungi banyak besi. Penyelidikan telah mendedahkan bahawa terdapat lebih banyak antioksidan dalam coklat daripada buah beri. Walau bagaimanapun, lebih baik dengan sekurang-kurangnya 70% biji koko.

7. Makan tauhu jika anda vegan

Tauhu adalah makanan berasaskan soya yang sangat popular di rantau Asia. Kandungan besi dalam bentuk 3.6 mg membuat tauhu sebagai sumber tiin dan beberapa mineral, seperti kalsium, magnesium, dan selenium supaya anda dapat mengatasi anemia anda. Di samping itu, terdapat juga isoflavon dalam tauhu yang boleh meningkatkan kepekaan insulin, mengurangkan risiko jantung dan melegakan gejala menopaus.

Juga Baca:

 • Berhati-hati, Kekurangan Besi Boleh Memaksa Tekanan Darah Tinggi!
 • Kupas sepenuhnya Punca, Jenis, dan Gejala Thalasemia
 • Kenapa Kita Tidak Boleh Makan Cuka Apple Berlebihan?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 31 Mac, 2019 | Terakhir Edited: 31 Mac, 2019

Sumber

Anemia Kekurangan Besi. https://intermountainhealthcare.org/ext/Dcmnt?ncid=520843231 Diakses pada 20 Mac, 2019.

Memahami Anemia - Diagnosis dan Rawatan. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-treatment#1. Diakses pada 20 Mac, 2019

13 Cara Penyembuhan Anemia Secara Semulajadi. https://drjockers.com/13-ways-heal-anemia-naturally/Accessed 20 Mac, 2019

Anemia Kekurangan Vitamin B12. https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/hematology_and_blood_disorders/anemia_of_b12_deficiency_pernicious_anemia_85, p00080 Diakses pada 20 Mac, 2019.

11 Makanan Kaya Besi Sihat. https://www.healthline.com/nutrition/11-healthy-iron-rich-foods#section12 Diakses pada 20 Mac, 2019.

Pilihan Editor