Wanita Hamil Mempunyai Anemia, Adakah Anda Perlu Segera Terima Transfusi Darah?

Wanita Hamil Mempunyai Anemia, Adakah Anda Perlu Segera Terima Transfusi Darah?

Anonim

Anemia adalah masalah kesihatan yang sering dialami oleh wanita hamil. Walaupun agak biasa, anemia tidak boleh dipandang rendah. Anemia pada wanita hamil trimester pertama boleh meningkatkan risiko kelahiran preterm, bayi berat lahir rendah (LBW), rendah skor APGAR.

Kemudian, mempunyai anemia semasa kehamilan maka anda pasti perlu mendapatkan penderma darah supaya tidak menyebabkan risiko di atas?

Wanita hamil terdedah kepada kekurangan zat besi

Anemia pada wanita hamil cenderung disebabkan oleh masalah kekurangan zat besi daripada pengambilan makanan. Anemia ini dipanggil anemia kekurangan zat besi.

Malah, keperluan untuk besi akan meningkat secara beransur-ansur semasa kehamilan. Pada mulanya, anda hanya memerlukan tambahan 0.8 mg besi setiap hari pada trimester pertama, sehingga 7.5 mg sehari pada trimester ketiga.

Walau bagaimanapun, besi dari makanan sahaja tidak dapat memenuhi keperluan anda semasa kehamilan. Itulah sebabnya wanita mengandung memerlukan tambahan zat besi tambahan.

Semasa kehamilan, ibu memerlukan pengambilan besi tambahan untuk memastikan proses pertumbuhan janin berjalan dengan baik, dan mengekalkan keadaan plasenta yang optimum. Pengambilan besi yang tidak mencukupi dari makanan dan darah yang menaikkan dadah serta untuk mengelakkan risiko kehilangan banyak darah semasa buruh kemudian.

Tanda dan gejala anemia pada wanita hamil

Tidak seperti anemia biasa, anemia pada wanita hamil cenderung dipengaruhi oleh perubahan dalam hormon badan yang mempengaruhi proses menghasilkan sel darah.

Wanita hamil umumnya mengalami peningkatan jumlah plasma darah sehingga kira-kira 50% pada akhir trimester kedua, sementara sel darah merah hanya meningkat sekitar 25-30 peratus. Ini akan menyebabkan penurunan kadar hemoglobin (Hb). Anemia itu sendiri berlaku apabila jumlah hemoglobin dalam darah berkurangan secara dramatik.

Satu lagi perubahan yang berkaitan dengan pengeluaran darah yang juga terdapat di hampir 10% wanita hamil yang sihat adalah penurunan kadar platelet (platelet) yang berada di bawah normal - sehingga sekitar 150, 000-400, 000 / uL. Keadaan ini dipanggil thrombocytopenia.

Adalah penting untuk mengetahui untuk mengelakkan risiko mendapat pemindahan darah yang tidak perlu kerana salah menafsirkan hasil ujian darah semasa kehamilan.

Wanita hamil perlu menyemak tahap hemoglobin mereka dengan kerap

Menurut Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) di Amerika Syarikat, anemia pada wanita hamil ditakrifkan mengikut usia kehamilan, iaitu tahap Hb 11 gr / dL atau Hkt <33% pada trimester pertama dan ketiga, dan tahap Hb <10.5 g / dL atau Hct <32% pada trimester kedua.

Sementara itu menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), secara amnya, wanita hamil dikatakan mempunyai anemia jika paras hemoglobinnya (Hb) kurang daripada 11 g / dL atau hematokrit (Hct) adalah kurang daripada 33 peratus.

Memandangkan risiko komplikasi anemia pada ibu dan bayi, itulah sebabnya Kementerian Kesihatan Republik Indonesia mengesyorkan supaya setiap wanita hamil menjalani ujian darah rutin (termasuk memeriksa tahap Hb). Idealnya, sekali semasa pemeriksaan antenatal pertama dan sekali lagi pada trimester ketiga.

Jadi, bilakah wanita hamil memerlukan pemindahan darah?

Anemia dikatakan berada dalam tahap yang teruk dan perlu dibawa ke ER apabila tahap Hb kurang daripada 7 g / dL. Walau bagaimanapun, keputusan untuk mendapatkan pemindahan darah untuk wanita hamil masih memerlukan pertimbangan yang teliti berkaitan dengan keperluan, serta risiko dan faedah.

Jika pakar obstetrik anda menilai anemia yang membuat kehamilan anda berisiko tinggi untuk hemoglobinopati atau kehilangan darah berat semasa bersalin (sama ada melalui biasa atau caesarean), doktor anda boleh membuat keputusan untuk segera mencari penderma darah yang sesuai untuk anda.

Wanita hamil dengan tahap hemoglobin sekitar 6-10 g / dL juga disyorkan mendapat pemindahan darah segera jika mereka mempunyai sejarah perdarahan postpartum atau gangguan haematologi sebelumnya.

Transfusi diperlukan jika anemia menyebabkan tahap Hb wanita hamil turun dramatik ke bawah 6 g / dL dan anda akan melahirkan dalam masa kurang dari 4 minggu.

Sasaran transfusions pada wanita hamil secara amnya adalah:

 • Hb> 8 g ​​/ dL
 • Platelet> 75, 000 / μL
 • Masa Prothrombin (PT) <1.5x kawalan
 • Kawalan Prothrombin Time (APTT) <1.5x kawalan
 • Fibrinogen> 1.0 g / l

Tetapi harus diingat, keputusan doktor untuk melakukan pemindahan darah bukan semata-mata dengan melihat tahap hemoglobin sahaja. Jika menurut doktor anda kehamilan anda adalah stabil atau tidak berisiko walaupun tahap Hb kurang dari 7 g / dL, anda tidak memerlukan pemindahan darah.

Di samping itu, pemindahan darah tidak dapat dilihat sebagai penyelesaian untuk menghapuskan punca anemia di kalangan wanita hamil atau meningkatkan kesan sampingan yang lain yang disebabkan oleh kekurangan zat besi.

Petua untuk mencegah anemia di kalangan wanita hamil

CDC mengesyorkan bahawa semua wanita hamil mengambil 30 mg tambahan besi setiap hari sejak pemeriksaan obstetrik pertama.

Sementara itu, WHO dan Kementerian Kesihatan Malaysia mengesyorkan tambahan 60 mg zat besi untuk semua wanita hamil sebaik sahaja tanda-tanda mual dan muntah (sakit pagi) berkurangan.

Jangan lupa mengambil folat sebelum mengandung!

Walaupun kebanyakan kes anemia pada wanita hamil disebabkan oleh kekurangan zat besi, beberapa wanita hamil juga terdedah kepada anemia akibat kekurangan asid folik.

Asid folik adalah sumber pemakanan yang sangat penting untuk wanita hamil. Pada masa ini, suplemen asid folik diperlukan untuk semua wanita hamil kerana fungsinya yang membantu proses sintesis DNA janin semasa kehamilan dan untuk pertumbuhan semula tisu badan ibu.

Juga Baca:

 • Panduan Selamat untuk Dapatkan Transfusi Darah Semasa Kehamilan
 • 4 Syarat Yang Membuat Wanita Hamil Perlu Dapatkan Transfusi Darah dengan serta-merta

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 26 Julai, 2019 | Terakhir diedit: 26 Julai, 2019

Sumber

1. JPAC - Garis Panduan Transfusi [Internet]. Transfusionguidelines.org. 2018 [dikutip 2 Oktober 2018]. Boleh didapati dari: https://www.transfusionguidelines.org/transfusion-handbook/9-effective-transfusion-in-obstetric-practice/9-4-major-obstetric-haemorrhage

2. Achebe M, Gafter-Gvili A. Bagaimana saya merawat anemia semasa mengandung: besi, cobalamin, dan folat. 2018.

3. Buku Panduan Perkhidmatan Kesihatan Ibu di Kemudahan Kesihatan Primer dan Rujukan. Ed ed. Jakarta: Kementerian Kesihatan Republik Indonesia; 2013.

4. Jadon A, Seperti Riwayat transfusi darah dalam anestesia obstetrik. Jurnal Anestesia India. 2014; 58 (5): 629.

Pilihan Editor