Panduan Selamat untuk Dapatkan Transfusi Darah Semasa Kehamilan

Panduan Selamat untuk Dapatkan Transfusi Darah Semasa Kehamilan

Anonim

Apabila anda hamil, anda berharap berada dalam keadaan yang sihat. Anda sentiasa menonton makanan anda dan menonton langkah anda. Walau bagaimanapun, kadang-kadang perkara yang tidak dijangka berlaku, seperti anemia yang teruk atau keadaan lain yang memerlukan pemindahan darah semasa kehamilan sebagai penyelesaian.

BACA JUGA: Derma Darah: 8 Perkara yang Harus Anda Ketahui

Transfusi darah adalah aktiviti pemberian darah dari satu orang ke orang lain, juga dikenali sebagai penderma darah. Biasanya prosedur ini dilakukan untuk menyelamatkan nyawa seseorang yang kehilangan banyak darah. Di samping itu, derma darah boleh digunakan sebagai alternatif untuk merawat anemia teruk. Anemia adalah perkara biasa yang berlaku semasa kehamilan. Gejala anemia boleh merangkumi kesukaran bernafas, keletihan, pengsan, sakit kepala dan degupan jantung yang cepat. Dalam kes-kes yang teruk, hemoglobin boleh berkurangan melebihi had biasa. Apabila itu berlaku, anda akan berasa sangat tidak sihat, pening, sukar bernafas, dan sakit dada.

BACA JUGA: Kesan Kekurangan Besi dan Anemia pada Kehamilan

Pelbagai penyebab pemindahan darah diperlukan semasa kehamilan

Transfusi darah boleh berlaku pada awal kehamilan, ketika hamil, hingga proses kelahiran. Terdapat beberapa syarat yang memerlukan wanita hamil untuk mendapatkan pemindahan darah, iaitu:

Keadaan tidak kecemasan

Anda mempunyai anemia akut, walaupun sebelum bayi dilahirkan. Keadaan ini pasti berisiko, bahkan ada kemungkinan bahawa jika anda cedera ringan semasa melahirkan anak, anda mungkin terjejas oleh anemia yang teruk

Anda akan mengalami pendarahan semasa bersalin, tetapi pendarahan akhirnya akan berhenti. Sekiranya anda berasa lemah dan tidak dapat menjaga bayi anda, anda mungkin akan diberi pemindahan darah. Gejala yang muncul boleh dikenali dengan cepat selepas anda melahirkan, seperti pening atau sesak nafas apabila anda bangun.

Dalam keadaan kecemasan

Transfusi darah kecemasan semasa kehamilan diperlukan apabila anda mengalami pendarahan berat. Jika anda tidak mendapat penderma darah, anda boleh mengalami penyakit yang serius, walaupun kesan yang teruk boleh menyebabkan kematian. Pendarahan yang teruk boleh berlaku apabila:

  • Keguguran semasa kehamilan awal atau keadaan kehamilan ektopik - janin tumbuh di luar rahim
  • Selepas 24 minggu kehamilan, pendarahan ini biasanya dipanggil antepartum
  • Semasa bersalin atau tidak lama selepas melahirkan, juga dikenali sebagai pendarahan selepas bersalin

BACA JUGA: Persiapan untuk Dilakukan Sebelum Derma Darah

Soalan mengenai pemindahan darah ketika wanita hamil

Apabila doktor memutuskan untuk memberikan pemindahan darah, anda mungkin mempunyai beberapa soalan tentang penderma darah. Anda mungkin bimbang bahawa darah yang anda dapatkan akan menjejaskan perkembangan janin anda semasa hamil. Berikut adalah beberapa soalan yang anda boleh tanya kepada doktor tentang prosedur pemindahan darah:

1. Seberapa selamat darah saya dapatkan?

Anda tidak perlu terlalu risau. Setiap darah yang disumbangkan akan dikumpulkan oleh PMI, keselamatannya dijamin oleh kerajaan. Setiap hospital mempunyai dasar tertentu untuk mengatur bekalan darah penderma yang mereka miliki adalah selamat.

2. Bagaimanakah darah yang saya dapatkan patut?

Anda pasti sudah tahu pelbagai jenis jenis darah. Malah dari usia muda anda mungkin sudah tahu kumpulan darah apa yang anda ada. Doktor mungkin menyemak semula, untuk menjadikannya lebih sah. Di samping itu, anda juga akan diuji sama ada ia mempunyai rhesus positif atau negatif.

3. Adakah saya perlu mendapatkan transfusi darah?

Sebelum anda membuat keputusan untuk melakukan pemindahan darah, pastikan anda mempunyai semua maklumat yang anda perlukan. Sekiranya anda masih ragu-ragu, cuba dapatkan pakar obstetrik anda sekali lagi.

4. Bolehkah saya enggan melakukan pemindahan darah?

Pilihan sentiasa di tangan anda. Semasa mengandung, anda mungkin ditanya sama ada anda membantah dengan pemindahan darah. Jika memang ia adalah untuk sebab dan kepercayaan peribadi anda, anda harus memberitahu pakar obstetrik anda. Doktor anda boleh mengatur rancangan jangkaan semasa kehamilan, melahirkan anak, dan kelahiran itu sendiri.

Apakah proses transfusi darah semasa kehamilan?

Proses itu sendiri hampir seperti penderma darah biasa, perbezaannya adalah anda melakukannya semasa mengandung. Darah yang diterima adalah penyelesaian untuk menyokong anda dan janin. Berikut adalah ilustrasi:

Semasa pemindahan darah

Cannula atau tiub kecil dimasukkan ke dalam vena di tangan. Kemudian, darah penderma bergerak dan mengalir ke dalam saluran darah yang menerima penderma. Satu bekalan darah biasanya mengambil masa tiga jam untuk didermakan. Walau bagaimanapun, untuk kecemasan, pemindahan dapat dilakukan dengan cepat. Anda juga akan dipantau semasa transfusi darah.

Walaupun selamat untuk dilakukan, tidak ada jaminan bahawa anda tidak akan mendapat kesan sampingan. Anda mungkin mengalami kesan sampingan yang teruk, walaupun ini hampir tidak biasa. Gejala ini boleh merangkumi kesukaran bernafas, sakit kepala yang teruk, dan menurunkan tahap tekanan darah. Sekiranya anda mengalami gejala sedemikian, transfusi mungkin dihentikan, keadaan akan dikaji semula.

Selepas pemindahan darah

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

Transfusi darah semasa kehamilan dan kelahiran. http://www.royalberkshire.nhs.uk/patient-information-leaflets/Maternity/Maternity-blood-transfusion-during-pregnancy-an-birth.htm Accessed 5 Disember 2016.

Transfusi darah, kehamilan dan kelahiran. https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/patients/patient-information-leaflets/pregnancy/blood-transfusion-pregnancy-and-birth.pdf Diakses pada 5 Disember 2016.

Transfusi Darah dan Pilihan Lain untuk Wanita Hamil https://www.cmft.nhs.uk/media/1396296/blood%20transfusions%20and%20other%20options%20for%20pregnant%20women.pdf Diakses pada 5 Disember 2016.

Pilihan Editor