Senarai makanan yang menaikkan darah yang paling baik

Senarai makanan yang menaikkan darah yang paling baik

Anonim

Sum-sum tulang adalah tempat utama untuk menghasilkan sel-sel darah di dalam badan. Jika sumsum tulang tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi untuk menggantikan sel-sel mati, tubuh anda juga akan kekurangan darah. Akibatnya, anda sering berasa lemah dan lelah. Sekarang, untuk membantu pengeluaran sel darah merah dalam badan, terdapat pelbagai jenis makanan yang meningkatkan darah dan ubat penambahan darah yang boleh menjadi penyelamat anda. Semak senarai berikut.

Kenapa tubuh boleh kekurangan darah?

Anemia adalah keadaan biasa yang menyebabkan tubuh mengalami kekurangan sel darah merah. Keadaan ini berlaku apabila badan tidak mempunyai cukup sel darah merah yang sihat (hemoglobin).

Sel darah merah yang terlalu kecil di dalam badan boleh menyebabkan penyebaran oksigen dan nutrien ke sel-sel badan terganggu. Ini kemudian boleh menyebabkan anda mengalami gejala-gejala anemia, seperti keletihan, sakit kepala, kulit pucat, tangan dan kaki yang sejuk, dan sesak nafas.

Tubuh memerlukan vitamin, mineral dan nutrien tertentu untuk menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Besi, vitamin B12, dan asid folat adalah tiga bahan yang paling penting untuk menghasilkan sel darah merah. Malangnya, tidak semua orang mendapat nutrien ini kerana pelbagai faktor, seperti:

 • Kurangnya pengambilan nutrisi tertentu . Jika anda mengambil makanan yang rendah dalam besi, vitamin B-12, dan folat secara berterusan, maka anda berisiko mengembangkan anemia.
 • Sejarah keluarga. Jika keluarga anda telah mewarisi anemia, seperti anemia sel sabit, potensi penyakit anda juga tinggi.
 • Umur. Semakin anda berumur, lebih banyak risiko anda mengalami anemia. Jenis anemia yang paling biasa yang dialami oleh orang tua adalah anemia kerana kekurangan vitamin B12 dan asid folik.
 • Gangguan usus. Mempunyai gangguan usus yang menjejaskan penyerapan nutrien dalam usus kecil (seperti penyakit Celiac dan penyakit Crohn) memberi anda risiko anemia.
 • Kesan sampingan pembedahan. Setelah mengalami pembedahan atau pembedahan pembedahan yang berkaitan dengan sistem pencernaan seperti perut dan usus akan mempengaruhi penyerapan nutrien supaya anda dapat berisiko mendapat kekurangan zat makanan dan anemia.
 • Haid. Secara amnya, wanita yang belum mengalami menopause mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami anemia kekurangan zat besi daripada lelaki dan wanita selepas menopaus. Itu kerana haid menyebabkan kehilangan sel darah merah.
 • Kehamilan Sekiranya anda hamil, anda lebih berisiko untuk mengalami anemia kekurangan zat besi. Kerana selama kehamilan, kebutuhan besi Anda akan meningkat untuk membantu meningkatkan jumlah darah dan menjadi sumber hemoglobin untuk bayi Anda berkembang dan berkembang.
 • Keadaan kronik. Sekiranya anda mempunyai kanser, kegagalan buah pinggang atau hati, atau keadaan kronik yang lain, anda akan berisiko tinggi untuk mengalami anemia akibat penyakit kronik.
 • Faktor lain. Sejarah jangkitan, penyakit darah dan gangguan sistem imun, alkohol (alkoholisme), pendedahan kepada bahan kimia toksik, dan penggunaan ubat-ubatan tertentu juga boleh menjejaskan pengeluaran sel darah merah dan menyebabkan anemia.

Apakah komplikasi yang boleh berlaku kerana kekurangan sel darah merah?

Sekiranya tidak dirawat, anemia boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, seperti:

Keletihan yang teruk

Apabila anda mengalami anemia yang teruk, ini akan menyebabkan anda letih dan lesu. Anda mungkin sangat letih bahawa anda tidak dapat menyelesaikan tugas setiap hari, walaupun anda mungkin terlalu letih untuk hanya bermain.

Masalah jantung

Anemia boleh menyebabkan degupan jantung yang cepat atau tidak teratur - dipanggil aritmia. Hati anda mesti mengepam lebih banyak darah untuk mengimbangi kekurangan oksigen dalam darah apabila anda mengalami anemia. Ini juga boleh menyebabkan kegagalan jantung kongestif.

Mudah dijangkiti

Jika pengambilan sel darah merah tidak dipenuhi dengan betul, anda akan lebih mudah terdedah kepada jangkitan. Ini berlaku kerana sel darah merah mempengaruhi prestasi sistem imun dalam memerangi pelbagai virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit.

Gangguan kehamilan

Sekiranya anda mengalami kekurangan sel darah merah semasa hamil, anda juga berisiko mengalami gangguan kehamilan dan perkembangan janin, seperti kelahiran pramatang, berat lahir rendah dan sebagainya.

Kematian

Sesetengah anemia yang diwarisi, seperti anemia sel sabit, boleh menjadi serius dan menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa. Kehilangan darah yang cepat menyebabkan anemia teruk dan boleh membawa maut.

Mencegah anemia dengan memakan makanan yang meningkatkan darah

Anemia adalah masalah kesihatan yang sering dialami oleh ramai orang. Walaupun masalah kesihatan ini biasanya berlaku pada tahap yang ringan dan dalam masa yang singkat, anemia yang tidak dirawat dapat menjadi masalah yang serius. Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk mengambil langkah berjaga-jaga agar masalah kesihatan ini tidak semakin serius.

Satu cara mudah yang anda boleh lakukan untuk meningkatkan penghasilan sel darah merah untuk mencegah kekurangan darah adalah dengan memperhatikan pengambilan makanan yang anda makan setiap hari. Ini boleh dilakukan dengan mengamalkan diet sihat yang kaya dengan nutrien. Sesetengah nutrien yang perlu anda jumpai untuk memenuhi pengeluaran sel darah merah anda termasuk:

1. Besi

Kekurangan zat besi boleh mencetuskan anemia atau kekurangan darah. Oleh itu, anda perlu makan makanan yang kaya dengan besi. Besi itu sendiri mempunyai dua bentuk, iaitu besi heme dan besi bukan heme.

Heme besi boleh ditemui dalam makanan haiwan seperti ayam, daging merah (daging lembu atau kambing), daging organ (hati dan gizzard), ikan dan kerang. Walaupun besi bukan heme boleh didapati dalam makanan tumbuhan, seperti sayur-sayuran berdaun hijau, benih, kacang, dan buah-buahan.

2. Bahan tembaga

Tembaga adalah salah satu mineral yang diperlukan untuk meningkatkan pengeluaran sel darah merah. Makanan menaikkan darah yang kaya dengan tembaga termasuk gandum, kacang, ayam seperti ayam dan itik, makanan laut seperti udang dan ketam, ceri, dan coklat.

3. Asid folik

Asid folik atau vitamin B9 dapat membantu meningkatkan jumlah sel darah merah dalam tubuh. Kekurangan asid folik boleh menyebabkan anemia. Makanan yang meningkatkan darah yang mempunyai kandungan asid folik tinggi seperti kacang, kacang ginjal, kacang hijau, dan sayur-sayuran hijau seperti bayam dan brokoli.

4. Vitamin B12

Vitamin B kompleks jenis ini dapat meningkatkan fungsi sumsum tulang untuk membentuk sel darah merah. Nah, itulah sebabnya anda boleh membuat vitamin ini sebagai makanan yang meningkatkan darah.

Anda boleh mendapatkan vitamin B12 melalui pelbagai jenis makanan, seperti daging lembu, ikan, daging merah, telur, susu dan produk olahan, dan bijirin. Vitamin B12 jarang ditemui dalam sayur-sayuran atau buah-buahan, jadi anda yang menjalani diet vegetarian atau vegan lebih berisiko mengalami kekurangan vitamin B12.

5. Vitamin B6

Seperti vitamin B12, vitamin B6 juga dapat membantu pembentukan sel darah merah bagi mereka yang kekurangan darah atau anemia. Untuk meningkatkan tahap vitamin B6 dalam darah, cubalah memakan nasi, gandum, bijirin, dan kacang. Daging sapi, kambing, kambing dan ayam juga kaya dengan vitamin B6.

Pelbagai buah-buahan untuk penggalak darah

Pelbagai nutrien penting untuk membentuk sel darah merah tidak hanya terkandung dalam daging dan sayur-sayuran hijau. Malah, buah-buahan juga mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah. Sesetengah buah-buahan yang boleh membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah termasuk:

1. Orange

Jeruk mengandungi asid folik tinggi. Nah, inilah yang membuat oranges menjadi salah satu makanan yang meningkatkan darah yang kuat kerana asid folik itu sendiri boleh membantu tubuh untuk membuat sel darah merah baru. Menurut Pangkalan Data Pemakanan Kebangsaan USDA untuk Rujukan Standard, kandungan asid folik dalam satu gelas jingga ialah 31.5 mcg.

Bukan sahaja kaya dengan asid folik, oren juga boleh menyerap zat besi dalam tubuh kerana buah ini kaya dengan vitamin C. Besi merupakan komponen sel darah merah yang membantu mengikat oksigen sehingga mempercepat pembentukan sel darah merah.

2. Kismis

Buah kering ini juga dapat membantu anda meningkatkan darah. Ini kerana kandungan besi dalam kismis. Dalam 2/3 gelas kismis mengandungi kira-kira 2 gram besi.

Anda juga boleh menikmati buah-buahan kering ini dalam pelbagai cara, seperti tambah kepada kek, bijirin, oat, dan lain-lain. Ini sememangnya boleh memudahkan anda mendapatkan sumber besi.

3. Anggur

Sama seperti jeruk, anggur juga merupakan salah satu buah yang kaya dengan asid folik. Dalam satu gelas wain, ia diketahui mengandungi 21 mcg asid folik. Tidak hanya itu, walaupun kecil, buah ini juga kelihatan mengandungi vitamin A yang membantu pembentukan sel darah merah.

4. Strawberry

Strawberi adalah antioksidan yang tinggi supaya mereka dapat membantu tubuh menghasilkan sel darah merah. Kandungan antioksidan dalam buah yang banyak orang, terutamanya wanita, juga berguna untuk melindungi sel-sel tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, anda tahu!

5. Lobak

Wortel sering dirujuk sebagai buah-buahan yang kaya dengan vitamin A. Ya, kandungan vitamin A dalam bentuk retinol dalam aksi buah berwarna oren ini membantu tubuh menghasilkan sel darah merah dan menghantar oksigen ke sel-sel tubuh.

Untuk memaksimumkan pengeluaran sel darah merah dalam badan, anda dinasihatkan untuk makan wortel sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

6. Tembikai

Buah lain yang boleh menjadi makanan penggalak darah adalah semangka. Satu keping tembikai saiz sederhana diketahui mengandungi sebanyak 1.5 gram besi. Selain itu, semangka juga mengandungi vitamin C, yang merupakan nutrien penting untuk memudahkan tubuh menyerap zat besi. Jadi, dalam satu hidangan, anda boleh mendapatkan kedua-dua manfaat ini.

Mengambil ubat meningkatkan darah untuk meningkatkan pengeluaran sel darah merah

Dalam sesetengah kes, memenuhi pengambilan makanan yang meningkatkan darah tidak mencukupi untuk meningkatkan pengeluaran sel darah merah. Sekiranya anda mempunyai ini, ubat penguat darah diperlukan untuk mencegah anemia atau anemia.

Biasanya ubat penambah darah mengambil bentuk makanan tambahan. Walaupun dikelaskan sebagai suplemen, ubat penguat darah masih harus diambil mengikut peraturan penggunaan dan dos yang betul. Tambahan pula, jangan sembarangan mengambil tambahan ini jika anda tidak memerlukannya.

Sebelum mengambil suplemen dalam bentuk suplemen pendorong darah, anda dinasihatkan terlebih dahulu berunding dengan doktor atau pakar pemakanan untuk menentukan sama ada anda benar-benar memerlukannya atau tidak.

Bergantung kepada punca, suplemen yang biasa digunakan untuk merawat kekurangan darah adalah makanan tambahan besi, vitamin B12, asid folik, atau vitamin dan mineral lain.

Doktor anda juga boleh menetapkan beberapa ubat penambahan darah yang lain, seperti:

 • Kortikosteroid atau ubat-ubatan lain yang menyekat sistem imun
 • Erythropoietin, ubat yang membantu sumsum tulang anda membuat lebih banyak sel darah

Jika ubat-ubatan ini tidak menjadikan keadaan anda lebih baik, pemindahan darah mungkin merupakan pilihan terbaik untuk meningkatkan pengambilan darah merah anda.

Berhati-hati, dengan mengambil ubat menaikkan darah secara sembarangan boleh merosakkan DNA anda

Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa ubat penambahan darah yang digunakan oleh berjuta-juta orang tanpa preskripsi doktor boleh merosakkan badan dalam masa 10 minit.

Kajian yang dijalankan oleh penyelidik dari Institut Jantung dan Lung Kebangsaan di Imperial College London, menguji kesan dosis tinggi ubat peningkatan darah ke sel endotel manusia, yang menghubungkan arteri dan urat.

Hasilnya, selepas sepuluh minit menyuntikkan ubat penguat darah tinggi ke dalam sampel budaya sel, para penyelidik mendapati tanda-tanda kerosakan DNA di dinding urat dan arteri.

Reaksi ini berlaku dalam ubat menaikkan darah dalam bentuk suplemen zat besi. Berdasarkan kajian ini, diketahui bahawa sel endothelial kelihatan agak sensitif terhadap jumlah besi yang berlebihan dan dapat mencetuskan kerusakan sel hanya dalam 10 menit setelah obat itu diambil.

Sebenarnya setiap sel dalam badan kita mempunyai program automatik yang akan membaiki dirinya sendiri apabila ia rosak. Walau bagaimanapun, apabila anda menambah besi, program ini terpaksa bekerja lebih keras daripada biasa, memicu kerosakan sel.

Sehingga kini para penyelidik tidak tahu dengan tepat apa manifestasi kerusakan DNA dalam dinding saluran darah disebabkan oleh pengambilan overdosis besi. Oleh itu, kajian lanjut diperlukan terhadap kesan kerosakan sel kepada tahap yang lebih tinggi.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang yang mengambil makanan tambahan besi untuk keadaan telangiectasia hemoragik, kelainan kongenital dalam laporan saluran darah mengalami pendarahan hidung yang lebih kerap setelah mengambil ubat.

Juga Baca:

 • Anemia Kekurangan Besi pada Kanak-kanak
 • 6 Buah untuk Menurunkan Tekanan Darah
 • Diet untuk orang yang mengalami anemia kekurangan zat besi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: April 16, 2018 | Terakhir Edited: April 16, 2018

Sumber

Makanan untuk Makan Meningkatkan Sel-sel Darah Merah. http://www.livestrong.com/article/349946-foods-to-eat-to-increase-red-blood-cells/ Diakses pada 16 Februari 2017.

Diet Sesuai untuk Orang Dengan Anemia. http://patient.info/health/diets-suitable-for-people-with-anaemia Diakses pada 16 Februari 2017.

Bagaimana Meningkatkan Sel Darah Merah. http://www.md-health.com/How-To-Increase-Red-Blood-Cells.html Diakses pada 17 Februari 2017.

Pilihan Editor