Memahami Bahaya Hipertensi Semasa Kehamilan, Inilah yang Harus Diperhatikan oleh Ibu

Memahami Bahaya Hipertensi Semasa Kehamilan, Inilah yang Harus Diperhatikan oleh Ibu

Anonim

Hipertensi adalah salah satu masalah kesihatan yang paling biasa yang dialami semasa kehamilan. Walaupun agak biasa, hipertensi pada wanita hamil tidak boleh dipandang ringan kerana keadaan ini dapat meningkatkan risiko perkembangan janin yang boleh membawa maut kepada ibu dan bayi.

Bagi anda yang merancang untuk mengandung atau menjalani kehamilan, berikut adalah beberapa perkara penting mengenai hipertensi berkaitan dengan kehamilan yang anda perlu fahami.

Jenis-jenis hipertensi pada wanita hamil

Hipertensi boleh berlaku dalam 10% daripada semua kes kehamilan dan dikelaskan sebagai kerap apabila dibandingkan dengan masalah kesihatan lain. Keadaan ini juga boleh menimbulkan wanita hamil yang sebelum ini mempunyai tekanan darah biasa.

Sebelum menentukan cara untuk mengatasinya, anda perlu mengetahui terlebih dahulu jenis hipertensi yang anda hadapi. Diagnosis hipertensi pada wanita hamil secara amnya dibahagikan kepada empat kategori, iaitu seperti berikut:

 • Hipertensi kronik yang telah wujud sejak sebelum kehamilan atau baru didiagnosis sebelum 20 minggu kehamilan.
 • Preeklampsia-eklampsia, yang merupakan komplikasi kehamilan yang berlaku apabila kehamilan memasuki usia 24 minggu ke atas. Jenis hipertensi ini boleh muncul tanpa sejarah terdahulu.
 • Hipertensi kronik dengan preeclampsia yang disemprotkan , keadaan ketika seorang wanita hamil yang mempunyai sejarah hipertensi kronik terdahulu juga mempunyai preeklampsia.
 • Hipertensi kehamilan atau hipertensi yang hanya berlaku semasa kehamilan. Tekanan darah kemudian akan jatuh selepas penyerahan.

Kesan hipertensi pada wanita hamil dan janin

Tekanan darah yang tidak terkawal semasa kehamilan boleh menyebabkan pelbagai gangguan pada janin yang sedang berkembang. Semakin tinggi tekanan darah dan semakin lama ibu mengalaminya, semakin teruk komplikasi bagi janin. Salah satu kesan yang paling berbahaya adalah kemungkinan peningkatan keguguran pada trimester awal dan kematian janin yang tiba-tiba (kematian melahirkan ).

Sekiranya kehamilan berlanjutan, pertumbuhan janin dan pembangunan akan terjejas, bahkan gagal. Masalah ini kemudiannya memberi impak kepada penurunan kognitif kanak-kanak yang dilahirkan.

Hipertensi pada wanita hamil umumnya tidak menyebabkan kesukaran untuk kehamilan berikutnya. Walau bagaimanapun, risiko hipertensi kekal apabila anda mempunyai kehamilan kedua dan seterusnya. Terutamanya jika anda mempunyai penyakit kronik seperti diabetes.

Bolehkah wanita hamil yang mempunyai tekanan darah tinggi dapat melahirkan bayi secara normal?

Anda masih boleh menyampaikannya walaupun mempunyai hipertensi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat yang mesti dipenuhi. Perkara yang paling penting ialah buruh mesti berlaku dalam masa yang singkat. Untuk itu, anda mesti dapat mendorong dengan berkesan supaya bayi itu dapat keluar dari rahim dengan cepat.

Sesetengah kes buruh mungkin mengambil masa 2-3 hari, tetapi ini adalah pantang larang jika anda mempunyai tekanan darah tinggi. Jika buruh berlanjutan lebih lama daripada yang sepatutnya, anda mungkin perlu menjalani proses induksi atau seksyen cesarean selagi tidak ada contraindications yang berbahaya.

Kemudian, bagaimana jika anda didiagnosis dengan hipertensi apabila usia kehamilan mencukupi untuk disampaikan? Bagi kes-kes seperti ini, saya mencadangkan supaya bayi itu dilahirkan dengan segera untuk mencegah komplikasi lanjut. Sama ada buruh boleh dilakukan secara normal atau dengan seksyen cesarean, ia bergantung kepada keadaan janin dan anda sendiri.

Bolehkah hipertensi dihalang dan dirawat?

Seperti pesakit hipertensi pada umumnya, wanita mengandung yang mempunyai tekanan darah tinggi juga boleh mengambil ubat penurun tekanan darah. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa penggunaan ubat-ubatan ini mesti berdasarkan peruntukan preskripsi kerana tidak semua jenis ubat hipertensi boleh dimakan semasa kehamilan.

Malangnya, pengambilan ubat hipertensi tidak boleh dikatakan sebagai penyelesaian mutlak untuk menyelesaikan masalah kesihatan ini. Lebih-lebih lagi jika anda hanya bergantung pada gaya hidup yang sihat dan diet yang lebih baik apabila anda telah didiagnosis dengan hipertensi semasa kehamilan.

Peningkatan gaya hidup dan corak makan sepatutnya dilakukan dengan baik terlebih dahulu apabila anda merancang kehamilan, dan terdiri daripada kaedah berikut:

 • Mengekalkan berat badan yang ideal sebelum hamil supaya anda tidak terlalu kurus atau terlalu gemuk.
 • Bergerak dan bersenam secara aktif untuk mengelakkan kenaikan berat badan yang tidak terkawal.
 • Laraskan berat badan anda semasa mengandung dengan indeks jisim badan anda sebelum mengandung. Iaitu, kenaikan berat badan tidak harus berlebihan jika sebelum ini indeks jisim badan anda berlebihan, dan ia tidak sepatutnya kurang jika badan anda dikelaskan sebagai nipis.
 • Jangan ikut saran makanan yang menyesatkan, seperti meningkatkan makanan manis supaya janin tumbuh cepat atau makan dengan dua hidangan untuk memenuhi keperluan janin.

Sekiranya anda gemuk semasa merancang kehamilan, lebih baik menangguhkan kehamilan terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, kadang-kadang terdapat syarat-syarat tertentu yang mungkin membuat anda tidak dapat menangguhkan kehamilan. Dalam kes seperti ini, prinsip utama tidak lagi menurunkan berat badan, tetapi untuk mengekalkan berat badan di bawah kawalan dan tidak meningkat secara berterusan untuk mencegah tekanan darah tinggi pada wanita hamil.

Peranan suami jika isteri mengalami hipertensi semasa kehamilan

Pencegahan dan rawatan hipertensi mesti dilakukan dengan teliti. Oleh itu, suami juga memainkan peranan penting dalam mengekalkan komitmen isterinya dalam menjalani gaya hidup sihat.

Suami mesti dapat mengatur diet dan gaya hidupnya untuk membantu isterinya mencegah tekanan darah tinggi. Selain memakan makanan berkhasiat seimbang, suami juga mesti mengambil bahagian dalam menjemput isterinya untuk lebih aktif dalam bergerak dan bersenam.

Faktor yang sama penting ialah bagaimana suami harus bijak dalam menangani isteri yang sedang mengidam . Jangan biarkan keinginan untuk memenuhi keinginan mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan ibu dan janin.

Juga Baca:

 • Tekanan Darah Tinggi Apabila Hamil? Berhati-hati dengan Tanda-tanda Preeklampsia
 • Perbezaan dalam Hipertensi Gestational, Preeclampsia, dan Eclampsia
 • Bilakah Memulakan Persediaan Kehamilan jika Anda Mahu Bayi?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Pilihan Editor