7 Cara Menghindari Hipertensi Jika Terdapat Tekanan Darah Tinggi

7 Cara Menghindari Hipertensi Jika Terdapat Tekanan Darah Tinggi

Anonim

"Bakat" hipertensi yang berasal dari pokok keluarga biasanya tidak dapat dielakkan. Sejarah keluarga tekanan darah tinggi dapat meningkatkan risiko hipertensi sehingga empat kali orang-orang yang tidak mengalami hipertensi. Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda tidak dapat mencegah tekanan darah tinggi pada masa akan datang jika anda mewarisi genetik dari ibu bapa atau datuk nenek anda.

Hipertensi bakat bukan perkara mutlak

Faktor genetik memainkan peranan yang besar dalam menentukan risiko hipertensi anda. Menurut Jurnal Jantung Eropah, masalah tekanan darah tinggi dalam keluarga boleh diwarisi dengan risiko 30-50% kepada generasi akan datang, termasuk kembar.

Walau bagaimanapun, terdapat juga orang yang mempunyai tekanan darah tinggi yang tidak pernah mengalami hipertensi dalam hidup mereka. Maksudnya, mewariskan "bakat" hipertensi tidak secara automatik anda akan ditakdirkan untuk mempunyai penyakit yang sama seperti nenek moyang anda.

Gen hipertensi yang dipulih boleh menjadi aktif dan berkembang apabila juga dipengaruhi oleh pilihan alam sekitar dan gaya hidup yang anda tinggal setakat ini.

Rahsia untuk mencegah tekanan darah tinggi jika anda hipertensi

Terdapat banyak cara untuk mencegah tekanan darah tinggi yang boleh anda lakukan dan patuh dari hari ini, yang juga memainkan peranan dalam mengekalkan kesihatan badan keseluruhan anda. Hanya apa?

1. Makan sihat dan kurangkan garam

Garam adalah musuh di bawah selimut. Itulah sebabnya orang yang berisiko tinggi tekanan darah tinggi ditekankan untuk mengurangkan pengambilan garam. Salah satu cara adalah melalui diet DASH (Pendekatan Pemakanan untuk Menghentikan Hipertensi). Diet DASH juga membuatkan anda mengurangkan pengambilan kolesterol dan lemak yang tidak baik.

Diet DASH telah terbukti berkesan dalam mengawal tekanan darah tinggi dengan memakan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan bijirin penuh. Sumber makanan sihat ini bukan hanya tinggi dalam serat dan vitamin, tetapi juga mineral kalium yang dapat meneutralkan kesan-kesan negatif garam dalam tubuh.

Orang dewasa yang sihat perlu makan sekurang-kurangnya 5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari untuk menurunkan tekanan darah. Satu hidangan buah atau sayur umumnya bersamaan dengan 80 gram atau penumbuk.

2. Jangan lupa melakukan aktiviti fizikal

Aktiviti fizikal adalah apa-apa aktiviti yang menjadikan tubuh anda aktif bergerak dan membakar kalori. Semua aktiviti ini boleh termasuk pembersihan rumah, naik dan turun tangga pejabat, menyertai sukan pasukan seperti futsal atau badminton, untuk sukan aerobik seperti berjalan, berjoging, berenang, dan berbasikal.

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Hipertensi menyatakan bahawa risiko tekanan darah tinggi menurun sebanyak 34% pada orang-orang hipertensi yang berjaya menjaga tubuh mereka sesuai, bukannya mereka yang jarang bersenam.

Persatuan Jantung Amerika, sebuah yayasan kesihatan jantung bukan berasaskan di Amerika Syarikat, mengesyorkan agar anda melakukan intensiti sederhana 150 minit seminggu atau 75 minit seminggu untuk intensitas berat dan kombinasi. Anda boleh membahagikannya sehingga 30 minit sehari selama 5 hari seminggu.

Cara paling mudah untuk mula bergerak lebih aktif adalah untuk membiasakan diri untuk berjalan. Mudah, murah, dan tidak membebankan!

3. Mengekalkan berat badan

Berat badan anda boleh menjejaskan tekanan darah anda. Kemudian anda harus menurunkan berat badan jika anda mengalami berat badan berlebihan. Kehilangan berat badan adalah cara terbaik untuk mencegah tekanan darah tinggi daripada muncul pada masa akan datang.

Memetik kajian yang diterbitkan dalam Journal of Hypertension, memotong sekurang-kurangnya 5 kilogram berat badan anda sekarang dapat membantu mengurangkan tekanan darah secara drastik.

Di samping itu, mengekalkan berat badan yang sihat akan membolehkan anda mempunyai lebih banyak tenaga untuk bergerak tanpa perlu memaksa jantung bekerja lebih keras.

Jika anda tidak pasti sama ada berat badan anda sesuai atau tidak, cubalah semak di kalkulator Hello Healthy BMI atau di bit.ly/indeksmassatubuh pautan berikut.

4. Hentikan merokok dan batasi alkohol

Rokok adalah penyebab penyakit kronik, seperti kanser dan penyakit jantung, yang sering diabaikan.

Nah, menjauhkan diri daripada dua perkara ini adalah cara yang betul untuk mencegah tekanan darah tinggi jika anda sudah berisiko tinggi tekanan darah tinggi akibat keturunan.

Nikotin dalam rokok boleh merangsang cara otak dengan menghasilkan hormon tertentu yang memperlambat pembuluh darah sempit dan meningkatkan tekanan darah anda. Dalam jangka panjang, nikotin boleh merosakkan saluran darah secara kekal. Sekiranya anda mengalami kesukaran berhenti merokok, segera dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan penyelesaian yang paling sesuai dan berkesan.

Minum minuman beralkohol juga boleh meningkatkan tekanan darah. Sebaliknya, minum terlalu banyak alkohol juga menambah beban kalori dalam badan yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Terdapat banyak kajian yang membuktikan bahawa mengurangkan alkohol minum boleh mengurangkan tekanan darah sistolik sehingga 3 mm Hg.

5. Jangan biarkan tekanan mengganggu anda

Tekanan boleh meningkatkan tekanan darah buat sementara waktu. Tetapi jika dibenarkan untuk terus berkumpul dan tidak dapat diatasi, tahap hormon tekanan yang berlebihan dalam tubuh dari masa ke masa dapat mencetuskan hipertensi.

Oleh itu, segera selesaikan tekanan anda sebelum ia benar-benar memakan badan dan minda. Ada banyak cara murah untuk melegakan tekanan. Bermula dari sukan, mendengar muzik, menonton filem, bermeditasi di tempat yang tenang, atau tidur siang. Pilih apa yang anda suka dan nikmati dengan mudah.

6. Pemeriksaan tekanan darah yang rajin

Belajar dan melatih diri untuk mendapatkan pemeriksaan tekanan darah di rumah dengan kerap. Ini adalah cara untuk mencegah tekanan darah tinggi yang cukup penting kerana secara amnya hipertensi tidak menunjukkan gejala yang ketara.

Berbekalkan hasil pemeriksaan tekanan darah biasa, anda boleh merancang lebih banyak cara untuk mengawal tekanan darah anda dengan lebih baik. Maklumat ini juga membantu mengingatkan anda untuk melakukan modifikasi gaya hidup yang selama ini telah dilaksanakan.

7. Semak dengan doktor

Di samping itu, ingat bahawa untuk menjauhkan diri dari risiko penyakit, anda juga memerlukan bantuan daripada pakar. Jangan teragak-agak apalagi teragak-agak untuk berjumpa doktor apabila anda mengesyaki sesuatu yang salah dengan kesihatan anda. Fikirkan doktor anda sebagai rakan kongsi atau kawan yang sentiasa bersedia untuk membantu anda hidup lebih sihat.

Juga Baca:

  • Bagaimana Hipertensi Boleh Menyebabkan Serangan Jantung
  • 6 Komplikasi Kerana Hipertensi Anda Perlu Berhati-hati
  • Garis Panduan Latihan Selamat untuk Orang dengan Hipertensi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 23 November, 2018 | Terakhir Edited: 23 November, 2018

Sumber

http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/the-facts-about-high-blood-pressure/common-high-blood-pressure-myths

http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure

Georg B. Ehret dan Mark J. Caulfield, 'Gen untuk Tekanan Darah: Peluang untuk Memahami Hipertensi', European Heart Journal 34, no. 13 (1 April 2013): 951-61, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehs455.

Pei Betty Shih dan Daniel T. O'Connor, 'Determinants Keturunan Hipertensi Manusia', Hipertensi 51, tidak. 6 (Jun 2008): 1456-64, https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.107.090480.

http://www.who.int/genomics/public/geneticdiseases/en/index3.html#CVD

https://ghr.nlm.nih.gov/primer/mutationsanddisorders/predisposition

https://www.kidney.org/atoz/content/hbpfamily

https://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/ask-a-health-expert/am-i-destined-to-inherit-my-moms-high-blood-pressure/article4375214/

https://newsarchive.heart.org/overcoming-family-history-of-blood-pressure-with-diet-exercise-and-medication/

https://www.webmd.com/fitness-exercise/news/20120514/fitness-fights-high-blood-pressure-genes#1

https://www.everydayhealth.com/hypertension/preventing/controllable-risk-factors.aspx

Pilihan Editor