Berhati-hati, Ini 7 Alasan Mengapa Keputusan Ujian Tekanan Darah Tidak Dapat Kurang Akurat

Berhati-hati, Ini 7 Alasan Mengapa Keputusan Ujian Tekanan Darah Tidak Dapat Kurang Akurat

Anonim

Sepanjang masa ini anda mungkin berfikir bahawa pemeriksaan tekanan darah adalah proses yang cepat dan mudah. Sebenarnya tidak salah. Hanya ada beberapa perkara penting yang mesti dipertimbangkan semasa proses pemeriksaan tekanan darah supaya hasilnya lebih tepat. Ini kerana walaupun kesilapan kecil semasa pemeriksaan tekanan darah boleh memberi kesan yang besar kepada keputusan. Apakah kesilapan yang mungkin?

Pelbagai kesalahan dalam pemeriksaan tekanan darah

Dr. Michael Hochman, sebagai pensyarah di University of Southern California dan sebahagian daripada Pasukan Petugas Persatuan Jantung Amerika, menyatakan pendapatnya mengenai ujian tekanan darah. Menurutnya, kesilapan yang tidak disengajakan dalam pemeriksaan tekanan darah boleh membuat keputusannya keliru.

Iaitu, keputusan pemeriksaan tidak cukup tepat untuk menyatakan sama ada tekanan darah anda tinggi atau rendah. Berikut adalah beberapa kesilapan yang sering berlaku semasa pemeriksaan tekanan darah:

1. Kurangkan kencing

Walaupun ia mungkin kelihatan remeh, kebiasaan untuk menahan kencing atau membenarkan pundi kencing untuk mengisi semasa pengukuran dapat mempengaruhi keputusan tekanan darah. Ini terbukti dengan kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Keluarga Korea.

Kajian yang melibatkan kira-kira 172 wanita pertengahan umur, mengukur panjang masa air kencing dan kesan tekanan pada pundi kencing. Malah, melakukan pemeriksaan tekanan darah dengan keadaan pundi kencing yang dipenuhi dapat membuat hasilnya bertambah baik.

Sementara itu, apabila pundi kencing mengalir sepenuhnya, hasil pengukuran tekanan darah akan berkurang dan kembali normal. Penyelidik masih belum menemui penyebab sebenar keadaan ini. Walau bagaimanapun, tekanan pada pundi kencing apabila diisi dengan bendalir dianggap mempengaruhi perubahan tekanan darah.

Itulah sebabnya, disarankan agar anda buang air kencing sebelum anda mempunyai pemeriksaan tekanan darah untuk membuat kesilapan membaca.

2. Kedudukan duduk yang tidak betul

Duduk dengan posisi badan yang bengkok dan tergantung kaki atau tidak berdiri dengan sempurna di atas tanah, ia boleh menyebabkan kesilapan dalam pemeriksaan tekanan darah. Ini kerana setiap kaki mempunyai nadi dan aliran darah sendiri.

Apabila pemeriksaan dilakukan, tekanan darah automatik di kaki juga akan dinilai. Biasanya, tekanan darah pada kaki mestilah sama seperti di tangan. Walau bagaimanapun, jika kedudukan badan yang menetap, walaupun disertai dengan kaki yang tidak sempurna menginjak lantai, pastinya boleh mengganggu keputusan peperiksaan.

3. Duduk bersama kaki anda

Di samping menggantung atau tidak rata di atas lantai, kedudukan duduk dengan kaki bersilang juga boleh menyebabkan kesilapan dalam pemeriksaan tekanan darah. Kerana apabila satu atau kedua-dua kaki disebarkan, saluran darah yang mengalir di sepanjang kaki akan berubah mengikut ukuran kedudukan kaki.

Akibatnya, tekanan darah akan meningkat yang kemudiannya akan mempengaruhi bacaan hasil pengukuran. Sekali lagi, pastikan anda duduk dengan kaki anda lurus dan langkah di atas tanah. Matlamatnya ialah keputusan pemeriksaan tekanan darah lebih tepat.

4. Posisi salah apabila memasang peranti pemeriksaan tekanan darah

Sebaiknya, peranti pemeriksaan tekanan darah perlu dipasang di dalam bulatan pada lengan atas, secara langsung dilekatkan pada kulit. Sekiranya peranti dipasang pada lengan tetapi dilekatkan pada baju, ia boleh menyebabkan kesilapan dalam pemeriksaan tekanan darah.

Alat kerja yang disekat oleh pakaian atau tidak disambungkan terus ke kulit akan menyebabkan tekanan darah anda kurang tepat. Malah, angka itu boleh meningkat lebih tinggi daripada yang sepatutnya.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk menggulung pakaian di atas lengan anda, jadi alat itu boleh melekat terus ke kulit semasa proses pengukuran.

5. Kedudukan lengan gantung

Pemeriksa tekanan darah biasanya akan meminta anda untuk meletakkan salah satu lengan yang telah dipasang di atas meja. Atau setidak-tidaknya, letakkan tangan anda di tempat yang setinggi supaya tidak digantung.

Ini kerana posisi lengan yang tinggi atau rendah memberi kesan kepada lokasi jantung, supaya ia menyumbang kepada tekanan darah. Apabila tangan anda tergantung tanpa belakang, ia akan menyebabkan kesilapan kerana keputusan ujian tekanan darah biasanya akan meningkat.

Oleh itu, anda harus meletakkan tangan anda di meja rata atau alas supaya sekurang-kurangnya kerja jantung dapat lebih santai. Dengan cara itu, keputusan yang ditunjukkan dari pemeriksaan tekanan darah adalah lebih tepat.

6. Bercakap atau bergurau semasa peperiksaan

Tanpa menyedari, ternyata banyak bercakap, ketawa, atau bahkan bergurau semasa proses pengujian tekanan darah dapat menyebabkan kesalahan dalam hasilnya. Sebabnya, tekanan darah di dalam badan boleh meningkat selagi anda bercakap secara aktif.

Inilah yang menyebabkan keputusannya kurang tepat, kerana ia berbeza dengan tekanan darah yang sebenarnya. Penyelesaiannya, cuba untuk diam semasa pemeriksaan tekanan darah sedang berjalan, dan hanya bercakap apabila selesai.

7. Saiz alat tidak sesuai

Kesilapan dalam penggunaan alat mengukur tekanan darah boleh menjejaskan keputusan pemeriksaan. Memetik dari Harvard Health Publishing, menggunakan alat yang terlalu kecil dapat membuat anda merasa tidak nyaman.

Juga Baca:

  • Berhati-hati, Kekurangan Besi Boleh Memaksa Tekanan Darah Tinggi!
  • Cara Semak Tekanan Darah di Rumah
  • Bolehkah Tidur Kurangkan Tekanan Darah Anda?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

7 Kesalahan yang Boleh Dampak Tekanan Darah Anda. https://www.health24.com/Medical/Hypertension/Measuring-blood-pressure/7-mistakes-that-can-impact-your-blood-pressure-reading-20180521 Diakses pada 27 Mei 2019.

Kallioinen, Noa. Hill, Andrew. Horswill, Mark S. Ward, Helen E. Watson, Marcus O. Sumber Innacuracy dalam Pengukuran Tekanan Darah Pesakit Dewasa dalam Tetapan Klinikal: Kajian Sistematik. https://journals.lww.com/jhypertension/Fulltext/2017/03000/Sources_of_inaccuracy_in_the_measurement_of_adult.2.aspx Jilid 35. Diakses pada 27 Mei 2019.

7 Kesalahan yang Meningkatkan Tekanan Darah Anda. https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20180511/7-mistakes-that-boost-your-blood-pressure-reading Accessed 27 Mei 2019.

Eun Jung Choi, Dong Wook Jeong, Jeong Gyu Lee, et al. Kesan Distensi Pundi Kencing pada Tekanan Darah pada Wanita Pertengahan Pertengahan. Jurnal Perubatan Keluarga Korea. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3383137/ Diakses pada 27 Mei 2019.

Kaki Kaki Anda kepada Arteri tersumbat. https://health.clevelandclinic.org/your-feet-hold-clues-to-clogged-arteries-2/ Diakses pada 27 Mei 2019.

Elakkan Tekanan Darah Biasa Mengukur Kesilapan. https://www.health.harvard.edu/heart-health/avoid-these-common-blood-pressure-measuring-mistakes Diakses pada 27 Mei 2019.

Pilihan Editor