Bagaimana Anda Boleh Mencegah Glaukoma Jika Saya Mempunyai Tekanan Darah Tinggi?

Bagaimana Anda Boleh Mencegah Glaukoma Jika Saya Mempunyai Tekanan Darah Tinggi?

Anonim

Jika dibiarkan tidak terkawal, tekanan darah tinggi memang berbahaya. Selain sering membuat sakit kepala, tekanan darah tinggi sebenarnya boleh meningkatkan risiko glaukoma. Kenapa dan bagaimana untuk mencegah glaukoma? Berikut adalah ulasan penuh.

Risiko glaukoma meningkat apabila anda mempunyai tekanan darah tinggi

Bagi mereka yang tidak tahu, ia harus menggariskan bahawa risiko anda mendapat glaukoma agak besar apabila anda mempunyai tekanan darah tinggi. Glaukoma adalah penyakit yang menyebabkan kerosakan pada saraf optik.

Saraf optik mengandungi lebih daripada satu juta serat saraf yang menghubungkan mata ke otak. Saraf ini menghantar maklumat visual dari mata ke otak yang membuat anda dapat melihat dengan jelas.

Malangnya, lapisan gentian saraf boleh rosak jika terdapat tekanan yang berlebihan pada mata. Terutamanya jika anda mempunyai glaukoma, maka anda akan mengalami buta tetap yang tidak dapat sembuh.

Disebutkan dari Verywell Health, tekanan darah tinggi adalah salah satu faktor pencetus yang meningkatkan risiko glaukoma. Apabila tekanan darah anda tinggi, dinding saluran darah di retina akan menebal.

Akibatnya, saluran darah akan sempit dan aliran darah ke retina menjadi berkurangan. Dari masa ke masa, kerosakan kepada arteri retina akibat tekanan darah tinggi boleh merosakkan saraf optik dan menyebabkan glaukoma.

Dalam kajian yang dilakukan pada tikus, terdapat peningkatan risiko glaukoma pada tikus yang mempunyai tekanan darah tinggi untuk waktu yang lama. Dari sana, pakar-pakar sangat mengesyaki bahawa orang yang mempunyai tekanan darah tinggi dalam jangka panjang lebih berisiko untuk glaukoma.

Cara mencegah glaukoma jika anda sudah mempunyai tekanan darah tinggi

Kunci untuk mencegah glaukoma apabila anda mempunyai tekanan darah tinggi adalah dengan mengurangkannya perlahan-lahan. Untuk itu, anda perlu melaksanakan pelbagai perubahan gaya hidup seperti:

1. Hadkan pengambilan natrium (garam)

Natrium boleh meningkatkan tekanan darah dengan membuat badan menyimpan cecair berlebihan. Akibatnya, keadaan ini menyebabkan tekanan berlebihan pada saluran darah.

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan tidak mengambil sodium lebih daripada 2, 300 mg pada orang dewasa biasa atau 1, 500 mg sehari untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Adalah lebih baik untuk mengelakkan pelbagai jenis makanan yang tinggi natrium seperti makanan yang dibungkus.

2. Tambah pengambilan kalium

Rachel Johnson, Ph.D., pensyarah dalam pemakanan di Universiti Vermont di Burlington, Amerika Syarikat, berkata kalium mampu mengawal tekanan darah. Ini kerana kalium dapat melambatkan kesan natrium dalam badan. Pelbagai makanan yang mengandungi kalium adalah:

 • Buah-buahan seperti pisang, delima, alpukat, dan tarikh.
 • Sayur-sayuran seperti bayam, labu dan brokoli.
 • Pelbagai produk tenusu (pilih rendah atau bebas lemak).
 • Air kelapa.

3. Lebih banyak latihan rutin

Latihan rutin bukan sahaja membantu mengawal berat badan dan mengurangkan tekanan. Latihan juga membantu mengawal tekanan darah yang terlalu tinggi. Untuk itu, jangan malas untuk bersenam. Psst, walaupun berjalan termasuk sukan, anda tahu. Jadi apa lagi sebab yang anda mahu gunakan?

Berbasikal, berenang, berjalan lancar, dan menari juga sukan yang menyeronokkan untuk dilakukan. Untuk mendapatkan faedah maksimum, sekurang-kurangnya bersenam selama 30 minit sehari. Anda juga boleh menyertakan latihan fleksibiliti dan latihan dua kali seminggu.

4. Berhenti merokok

Merokok nampaknya boleh menyebabkan peningkatan sementara tekanan darah. Bukan itu sahaja, merokok juga boleh meningkatkan risiko pembentukan plak di arteri atau apa yang disebut aterosklerosis. Apabila arteri menjadi disekat, tekanan darah akan menjadi lebih cepat sehingga sangat berbahaya. Oleh itu, berhenti merokok sekarang.

5. Ambil ubat secara berkala

Juga Baca:

 • Kepentingan Mengobati Tekanan Mata Tinggi Jadi Tidak Untuk Dapatkan Glaukoma
 • Berbagai Gejala Glaukoma Anda Perlu Waspada, Berdasarkan Jenis
 • Bilakah Anda Mulakan Mengambil Ubat Tekanan Darah Tinggi, Jika Anda Mempunyai Tekanan Darah Tinggi?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Tekanan Darah, Tekanan Perfusi, dan Glaukoma Terbuka Angle: Kajian Mata Latino Los Angeles

https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2185951 diakses pada 5 Disember 2018

Adakah Terdapat Pautan Antara Tekanan Darah Tinggi & Glaukoma?

https://www.verywellhealth.com/high-blood-pressure-and-glaucoma-3422045 diakses pada 5 Disember 2018

Mendapatkan Aktif untuk Mengendalikan Tekanan Darah Tinggi

http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/getting-active-to-control-high- tekanan darah yang diakses pada 5 Disember 2018

5 Perubahan Gaya Hidup untuk Membantu Anda Menurunkan Tekanan Darah

https://www.everydayhealth.com/hypertension/living-with/lifestyle-changes-help-you-lower-blood-pressure/ diakses pada 5 Disember 2018

Guna Kebuluran Garam untuk Tekanan Darah Rendah

http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/shaking-the-salt-habit-to- Tekanan darah rendah rendah yang diakses pada 5 Disember 2018

Tekanan darah tinggi boleh meningkatkan risiko glaukoma

https://www.health24.com/Medical/Eye/Glaucoma/High-blood-pressure-may-boost-glaucoma-risk-20150108 diakses pada 5 Disember 2018

Merokok, Tekanan Darah Tinggi dan Kesihatan Anda

http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/smoking-high-blood-pressure-and- kesihatan anda diakses pada 5 Disember 2018

Pilihan Editor