Adakah Garam Really Punca Tekanan Darah Tinggi?

Adakah Garam Really Punca Tekanan Darah Tinggi?

Anonim

Garam yang juga dikenali sebagai natrium klorida adalah sebatian terdiri daripada 40% natrium dan 60% klorida. Kedua-duanya adalah elektrolit yang memainkan peranan penting dalam kesihatan. Elektrolit adalah atom dengan cas elektrik yang terdapat dalam cecair badan. Terdapat banyak kesan dalam kerja-kerja tubuh manusia.

Contohnya natrium memainkan peranan dalam penguncupan otot, fungsi saraf, dan mengawal jumlah darah dan tekanan darah. Kekurangan sodium akibat berpeluh atau kehilangan bendalir boleh menyebabkan kekejangan otot. Sementara itu, klorida membantu mengekalkan keseimbangan cecair dalam sel supaya jumlah dan tekanan darah kekal stabil.

Jadi jika kedua-dua mineral ini benar-benar penting, mengapa ramai yang mengatakan bahawa garam menyebabkan hipertensi, aka tekanan darah tinggi?

Hubungan antara garam dan hipertensi

Kira-kira 95 peratus daripada orang hipertensi didiagnosis dengan hipertensi utama, iaitu apabila punca keadaan ini tidak diketahui. Walaupun hipertensi sekunder adalah hipertensi yang disebabkan oleh penyakit lain dan masih boleh sembuh.

Dalam hipertensi utama, terdapat banyak faktor yang disebutkan boleh meningkatkan risiko hipertensi, termasuk pengambilan garam. Ya, banyak yang mengatakan garam menyebabkan hipertensi. Malah, kenyataannya tidak begitu mudah.

Penyingkiran cecair sisa dalam badan oleh buah pinggang bergantung kepada baki natrium dan kalium untuk mengikat air dan menyampaikannya ke pundi kencing. Pengambilan garam paling banyak akan merosakkan keseimbangan natrium dan kalium, menjadikannya sukar bagi buah pinggang untuk berfungsi dengan baik. Apa yang berlaku kemudian ialah pengekalan cecair diikuti dengan kenaikan tekanan darah.

Pengambilan garam paling banyak juga menyebabkan tekanan yang melemahkan dinding arteri. Arteri-arteri yang tertekan ini akan menebal dan menjadi semakin sempit, sehingga tekanan darah meningkat. Akhirnya, arteri akan pecah atau menjadi disekat.

Organ yang disambungkan kepada arteri yang rosak maka kekurangan oksigen. Kekurangan oksigen boleh menyebabkan kerosakan organ. Sekiranya ini berlaku kepada arteri koronari yang membekalkan jantung, anda boleh mengalami serangan jantung.

Mungkin anda sensitif terhadap garam

Hipertensi adalah keadaan kesihatan yang dipengaruhi oleh faktor genetik (keturunan) dan gaya hidup. Walaupun penyelidikan membuktikan bahawa garam meja adalah salah satu faktor utama yang mencetuskan hipertensi dari segi gaya hidup, risiko berbeza untuk setiap orang.

Para pakar mendapati bahawa sesetengah orang mungkin baik walaupun makanan mereka tinggi garam. Walau bagaimanapun, terdapat juga orang yang mengalami tekanan darah tinggi atau kembung jika kebanyakan garam. Ini yang dipanggil keadaan sensitif garam boleh dialami oleh sesiapa sahaja, sama ada mereka mempunyai hipertensi atau tidak.

Peka garam adalah syarat yang diwarisi dari keluarga. Orang yang mempunyai keadaan ini perlu memantau pengambilan garam mereka dengan teliti. Sebagai tambahan kepada keturunan, ada juga perkara yang menentukan bagaimana tekanan darah anda bereaksi terhadap garam.

 • Jantina: Wanita mengalami kepekaan lebih tinggi terhadap garam daripada lelaki.
 • Umur: Orang lebih dari 45 tahun mungkin lebih sensitif terhadap garam.
 • Obesiti.
 • Mempunyai keadaan perubatan: Hipertensi, diabetes, dan penyakit ginjal kronik boleh meningkatkan risiko anda menjadi sensitif terhadap garam.

Menurut Persatuan Jantung Amerika, lebih kurang 50 peratus orang hipertensi sensitif terhadap garam. Malah, 1 dari 4 orang dengan tekanan darah normal sebenarnya sensitif terhadap garam dan berisiko untuk mengalami hipertensi kerana diet garam yang tinggi hari ini.

Adakah hanya garam yang disyaki?

Kita tidak boleh menuduh garam menyebabkan hipertensi. Menurut penyelidikan dalam jurnal Open Heart, penggunaan gula yang berlebihan juga boleh membuat lonjakan tekanan darah. Ini kerana kebanyakan gula di dalam badan akan meningkatkan tahap insulin. Dari sana, insulin yang tinggi akan mengaktifkan sistem saraf simpatik. Tubuh akan bertindak balas dengan merangsang degupan jantung dan meningkatkan tekanan darah. Di samping itu, reseptor yang bertanggungjawab mengawal paras tekanan darah juga terganggu.

Diet gula tinggi, walaupun hanya beberapa minggu, dilaporkan mempunyai kesan yang signifikan terhadap tekanan darah. Malah impaknya kekal lebih besar daripada diet garam yang tinggi. Dalam kajian berasingan, orang yang minum 700 ml minuman beralkohol menunjukkan peningkatan dalam tekanan darah hanya beberapa jam selepas itu.

Kuncinya adalah pengambilan yang seimbang

Walaupun mengehadkan pengambilan garam adalah baik, kekurangan garam juga boleh berbahaya. Jadi, anda tidak perlu menahan diri dari garam sama sekali kerana takut garam menyebabkan hipertensi. Ia sangat disyorkan untuk mengurangkan garam, terutama orang yang sensitif terhadap garam.

Cara terbaik untuk mengehadkan garam adalah untuk mengurangkan penggunaan makanan segera dalam pakej. Sebabnya, kira-kira 77% natrium harian biasanya diperoleh daripada makanan yang dibungkus (daging beku, rempah diproses, dan makanan dalam tin).

Juga Baca:

 • 15 Manfaat Garam Dalam Selain Memasak (Boleh Membuat Bersih, Anda Tahu!)
 • Tekanan darah tinggi tidak boleh dielakkan hanya dengan mengurangkan garam
 • 6 Bahaya Kepada Tubuh Jika Anda Makan Banyak Garam Banyak

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 14 Disember 2018 | Terakhir Edited: 14 Disember 2018

Sumber

Kesan garam pada badan anda. http://www.bloodpressureuk.org/microsites/salt/Home/Whysaltisbad/Saltseffects Diakses pada 22 November 2018.

Dia, F., Li, J., & MacGregor, G. (2013). Kesan pengurangan garam sederhana jangka panjang ke atas tekanan darah. Pangkalan Data Cochrane Daripada Kajian Sistematik . doi: 10.1002 / 14651858.cd004937.pub2

Mitos Tekanan Darah Tinggi Biasa. (2018). Diperolehi daripada http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/the-facts-about-high-blood-pressure/common-high-blood-pressure-myths

Chloride (Cl) | Perubatan Michigan. (2018). Diperoleh dari https://www.uofmhealth.org/health-library/hw6323

Walton, A. (2018). Kajian mencadangkan Gula Lebih Buruk Untuk Tekanan Darah Daripada Garam: Betul? Diperolehi daripada http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2014/12/11/study-is-sugar-worse-for-blood-pressure-than-salt/#6e3f4bb8223f

Gula Vs. Garam: Apa yang Lebih Buruk untuk Tekanan Darah? http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/video/sugar-vs-salt-whats-worse-for-blood-pressure.

Martha Franco et al., 'Patofisiologi Hipertensi Salt-Sensitive: Satu Skop Baru Masalah Lama', Pembersihan Darah 26, no. 1 (2008): 45-48, https://doi.org/10.1159/000110563.

Adakah Anda Sensitif Garam? (2018). Diperolehi daripada http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/nutrition/article/are-you-salt-sensitive

DiNicolantonio, J., Mehta, V., & O'Keefe, J. (2017). Adakah Garam Pelakunya atau Pesakit yang Tidak Bersalah dalam Hipertensi? Hipotesis Mencabar Paradigma Purba. American Journal of Medicine , 130 (8), 893-899. doi: 10.1016 / j.amjmed.2017.03.011

Pilihan Editor