5 Sebab Kenapa Lebih Muda Dapatkan Hipertensi

5 Sebab Kenapa Lebih Muda Dapatkan Hipertensi

Anonim

Hipertensi lebih dikenali sebagai penyakit yang sering menyerang orang tua. Risiko hipertensi meningkat apabila kita semakin tua. Tetapi pada hakikatnya, kes-kes hipertensi pada kanak-kanak kecil dan kanak-kanak didapati lebih banyak di seluruh dunia.

Di Amerika Syarikat, kira-kira 20% orang dewasa muda berusia 18-30 tahun yang berisiko mengalami penyakit jantung koronari yang pertama mempunyai hipertensi. Sementara itu di Indonesia, data Penyelidikan Kesihatan Asas 2013 menunjukkan bahawa daripada 25.8 peratus daripada jumlah kes hipertensi kebangsaan, ternyata bahawa 5.3% dipegang oleh remaja berusia 15-17 tahun.

Sebenarnya, apa yang menyebabkan hipertensi pada kanak-kanak kecil?

Sekitar 90-95% kes hipertensi di dunia, termasuk jenis hipertensi utama. Hipertensi utama adalah keadaan tekanan darah tinggi yang tidak mempunyai sebab yang jelas; tidak disebabkan atau dipengaruhi oleh sebarang keadaan perubatan.

Selebihnya dimasukkan dalam kategori hipertensi sekunder. Ini adalah sejenis hipertensi yang disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu yang menyerang fungsi buah pinggang, saluran darah, jantung, atau sistem endokrin.

Punca hipertensi sekunder pada anak-anak kecil adalah penyakit ginjal / penyakit ginjal kongenital, disfungsi aorta, apnea tidur, penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), atau masalah tiroid (hypothyroidism atau hyperthyroidism). Wanita muda juga lebih berisiko untuk mengalami hipertensi ketika mengambil pil kawalan kelahiran secara teratur.

Walau bagaimanapun, kecurigaan hipertensi sekunder dalam kanak-kanak kecil mesti ditolak terlebih dahulu jika disyaki. Hipertensi sekunder boleh diterbalikkan apabila penyebabnya dibasmi.

Gaya hidup moden meningkatkan risiko hipertensi pada usia muda

Kebanyakan kes tekanan darah tinggi di kalangan kanak-kanak tergolong dalam hipertensi utama. Walaupun tidak jelas apa sebab khusus, hipertensi utama kemungkinan besar dipengaruhi oleh keturunan (genetik) atau gaya hidup tidak sihat, atau gabungan kedua-duanya. Untuk butiran lanjut, pertimbangkan penjelasan berikut:

Faktor genetik

Sejarah keluarga hipertensi boleh meningkatkan risiko hipertensi pada generasi muda generasi akan datang.

Dalam kanak-kanak yang mempunyai tekanan darah tinggi tetapi tiada masalah perubatan adalah pencetus dan gaya hidup mereka juga tidak berisiko, genetik adalah punca yang paling mungkin.

Obesiti

Hari ini, terdapat lebih banyak orang muda dan remaja yang berlebihan berat berbanding generasi remaja yang lalu. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa kes obesiti telah meningkat dua kali ganda sejak 1980-an. Sekurang-kurangnya 1 dalam 10 orang dewasa muda di dunia termasuk obesiti.

Meningkatkan masalah obesiti secara global adalah salah satu faktor risiko utama yang dapat menjelaskan mengapa kes-kes hipertensi di kalangan remaja semakin meningkat. Satu tinjauan antarabangsa yang diterbitkan oleh Journal of American College Surgery melaporkan orang yang berat badan berlebihan adalah 1.7 kali lebih tinggi mempunyai hipertensi berbanding orang yang sihat atau berat badan biasa.

Lebih banyak skor BMI anda adalah lebih tinggi daripada 30, yang secara kebetulan dimasukkan dalam kategori "berat berlebihan (cenderung menjadi gemuk)", semakin tinggi risiko hipertensi anda.

Kurang senaman

Aktiviti fizikal seperti sukan membuat badan menghasilkan hormon yang mengendurkan dinding saluran darah, sehingga membantu mengurangkan ketegangan anda.

Sementara itu, semakin kurang anda bergerak bermakna lebih banyak lemak dimakamkan di dalam badan agar anda dapat meningkatkan berat badan.

Jika anda tidak cukup berolahraga dan mempunyai berat badan yang cenderung menjadi gemuk, ini akan meningkatkan risiko tekanan darah tinggi pada usia muda.

Diet miskin

Kebiasaan orang muda untuk makan makanan cepat saji yang tinggi garam juga menyumbang kepada peningkatan kes hipertensi di seluruh dunia.

Pengambilan garam natrium yang berlebihan dan berterusan akan mengecilkan saluran darah dan membuat badan menyimpan lebihan berat air. Kedua-dua faktor ini akan meningkatkan tekanan darah.

Tidak biasa memeriksa tekanan darah

Hipertensi sering diremehkan oleh kanak-kanak kerana mereka fikir penyakit ini hanya akan menyerang orang tua. Itulah sebabnya orang muda jarang atau tidak pernah memeriksa tekanan darah mereka. Walaupun idealnya, kita harus memulakan pemeriksaan tekanan darah biasa bermula pada usia 20 tahun.

Juga Baca:

 • Garis Panduan Latihan Selamat untuk Orang dengan Hipertensi
 • Bilakah Anda Mulakan Mengambil Ubat Tekanan Darah Tinggi, Jika Anda Mempunyai Tekanan Darah Tinggi?
 • 6 Pemulihan Asli untuk Mengatasi Tekanan Darah Tinggi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 9 November, 2018 | Terakhir Edited: November 9, 2018

Sumber

Thang Nguyen dan David CW Lau, 'Obesiti Epidemic dan Kesannya terhadap Hipertensi', Journal of Cardiology Kanada 28, no. 3 (Mei 2012): 326-33, https://doi.org/10.1016/j.cjca.2012.01.001.

 1. Mangena et al., 'Pendekatan kepada Pesakit Hipertensi Muda', Jurnal Perubatan Afrika Selatan = Suid-Afrikaanse Tydskrif Vir Geneeskunde 106, no. 1 (Januari 2016): 36-38.

http://www.apiindia.org/pdf/medicine_update_2008/chapter_76.pdf

Paul Leeson, 'Hipertensi dan Risiko Kardiovaskular dalam Kehidupan Dewasa Muda: Insight from CAVI', Suplemen Jantung Eropah 19, no. suppl_B (1 Mac, 2017): B24-29, https://doi.org/10.1093/eurheartj/suw061.

Toni De Venecia, Marvin Lu, dan Vincent M. Figueredo, 'Hipertensi dalam Dewasa Muda', Perubatan Pascasiswazah 128, no. 2 (2016): 201-7, https://doi.org/10.1080/00325481.2016.1147927.

Allegra Battistoni et al., 'Hipertensi pada Orang Muda: Epidemiologi, Penilaian Diagnostik dan Pendekatan Terapeutik', Tekanan Darah Tinggi & Pencegahan Kardiovaskular: Jurnal Rasmi Persatuan Hipertensi Masyarakat 22, no. 4 (Disember 2015): 381-88, https://doi.org/10.1007/s40292-015-0114-3.

https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/features/hypertension-serious-in-young-men#1

Pilihan Editor