Mengapa Duduk Kaki Berjalan Boleh Meningkatkan Tekanan Darah?

Mengapa Duduk Kaki Berjalan Boleh Meningkatkan Tekanan Darah?

Anonim

Bagaimana anda duduk? Adakah dengan kaki bersilang? Melangkah kaki adalah salah satu tabiat duduk yang sering dilakukan oleh wanita. Bagi wanita, duduk dengan kaki yang disilangkan kelihatan lebih elegan daripada melebar kedua-dua kaki. Walau bagaimanapun, ternyata bahawa kaki tersilang menyelamatkan bahaya yang jarang diketahui oleh orang. Salah satu daripada mereka adalah bahawa ia boleh meningkatkan tekanan darah.

Adakah cara kami duduk boleh menimbulkan tekanan darah?

Ini adalah fakta yang jarang diketahui oleh ramai orang. Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam Pemantauan Tekanan Darah, duduk dengan kaki yang disebarkan dapat meningkatkan tekanan darah, tetapi hanya untuk sementara waktu.

Melangkah kaki meningkatkan tekanan darah sistolik oleh hampir tujuh peratus dan diastolik oleh dua peratus. Tekanan sistolik atau kadar tekanan darah adalah tekanan apabila jantung mengepam darah. Sementara itu, tekanan diastolik atau tekanan darah yang lebih rendah adalah kadar denyutan jantung untuk menambah darah ke jantung.

Kajian itu juga mengatakan bahawa pesakit hipertensi harus mengelakkan melintas kaki mereka ketika memeriksa tekanan darah.

Kerana, kebiasaan duduk ini telah didapati untuk meningkatkan tekanan darah sistolik dan diastolik. Walaupun pada pesakit bukan hipertensi ia hanya menyebabkan tekanan sistolik meningkat. Oleh itu, pastikan kaki anda rata di atas lantai apabila memeriksa tekanan darah.

Ini kerana kaki diseberang, mendorong lebih banyak darah ke jantung. Walaupun, kaki yang dipintal boleh menyebabkan kenaikan tekanan darah sementara, tetapi ini tidak bermakna ia akan membahayakan kesihatan jantung atau menyebabkan rangsangan tekanan darah yang sangat berisiko.

Walau bagaimanapun, jika anda berisiko mengalami pembekuan darah, anda harus berbincang dengan doktor tentang bagaimana duduk yang sihat dan bagaimana sikap anda boleh menjejaskan kesihatan.

Melangkah kaki anda juga menjimatkan bahaya lain

Menurut Dr. Stephen T. Sinatra, FACC, ahli kardiologi dan penulis The Great Cholesterol Myth, yang sering menyeberang kaki boleh menyebabkan tekanan sendi pinggul dan boleh menyebabkan pengumpulan darah di kaki ketika saluran darah dimampatkan. Ini boleh membuat anda terdedah kepada keradangan arteri di bahagian bawah dan kemungkinan pembekuan darah.

Di samping itu, kaki terlentang juga boleh menyebabkan sakit belakang dan leher. Pinggul anda akan dipintal sedikit apabila menyeberangi kaki anda dan menyebabkan ketidakseimbangan di pinggul. Ini akan memberi tekanan kepada tulang belakang dan mungkin menyebabkan sakit belakang dan juga sakit leher di kemudian hari.

Menyeberang kaki untuk masa yang lama juga boleh menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan di kaki dan kaki yang lebih rendah seperti kekejangan, kebas atau kesemutan. Walaupun hanya sementara, jika dilakukan setiap hari dan untuk masa yang lama akhirnya boleh memberi impak yang buruk ke atas saraf kaki anda.

Bagaimanakah anda menghilangkan kebiasaan menyeberang kaki anda?

Jika anda merasakan kaki anda menyeberang terlalu lama dan terlalu kerap, cubalah untuk mengelakkannya lebih daripada 10-15 minit. Setiap setengah jam, anda perlu bangun dan berjalan kaki.

Juga Baca:

  • Adakah Ia Benar-benar Kedudukan Duduk "W" dalam Kanak-kanak Yang Memudaratkan? Ini adalah Firman Pakar.
  • Kedudukan Tempat Yang Betul untuk Pekerja Pejabat Jadi Tidak Berpuasa
  • Posisi Satu Duduk Ini Boleh Membuat Mood Anda Lebih Baik. Seperti apa?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Bolehkah Menyeberangi Kaki Anda Meningkatkan Tekanan Darah Anda? https://health.clevelandclinic.org/can-crossing-your-legs-raise-your-blood-pressure/ diakses 29 Oktober 2018.

Bagaimana Menyeberangi Kaki Anda Menyakitkan Hati Anda https://abcnews.go.com/Health/Wellness/crossing-legs-hurts-heart/story?id=22583483 diakses 29 Oktober 2018.

Velthoven, Van. Kesan Crossing the Ankle Over the Lutut pada Presure Darah. Jurnal Hipertensi 10: 251. DOI: 10.1097 / 01.hjh.0000378934.18921.a9

Tidak, Duduk Dengan Kaki Anda Menyeberang Tidak Akan Merosakkan Anda, Tetapi Berikut Cara Posture Duduk Memengaruhi Kesihatan Anda https://www.medicaldaily.com/no-sitting-your-legs-crossed-wont-harm-you-heres- how-sitting-posture-affect-your-357926 diakses 29 Oktober 2018.

Adakah merentasi kaki anda menaikkan tekanan darah anda? https://www.besthealthmag.ca/best-you/blood-pressure/does-crossing-your-legs-raise-your-blood-pressure/ diakses 29 Oktober 2018.

4 Alasan Mengapa Menyeberangi Kaki Anda Adalah Buruk Bagi Anda https://www.lifehack.org/324449/4-reasons-why-crossing-your-legs-bad-for-you diakses 29 Oktober 2018.

Pilihan Editor