Berhati-hati, Kekurangan Besi Boleh Memaksa Tekanan Darah Tinggi!

Berhati-hati, Kekurangan Besi Boleh Memaksa Tekanan Darah Tinggi!

Anonim

Penyakit jantung, juga dikenali sebagai penyakit kardiovaskular, adalah salah satu punca utama kematian di dunia. Selain menjadi gaya hidup yang tidak sihat, risiko penyakit jantung dapat meningkat kerana anda kekurangan zat besi dalam tubuh. Sebabnya, besi mempunyai peranan penting untuk fungsi jantung.

Kepentingan besi untuk jantung

Ini telah terbukti dalam satu kajian dari Imperial College London dan University College London, England. Dalam kajian ini penyelidik menyatakan bahawa orang yang mengalami kekurangan zat besi lebih berisiko untuk mengalami pelbagai penyakit jantung, seperti penyakit jantung koronari.

Penyakit jantung koronari berlaku apabila terdapat pembentukan plak di arteri koronari yang menyebabkan arteri koronari menjadi semakin sempit. Sehingga aliran darah tidak dapat mencapai jantung dengan betul. Penyakit jantung koronari boleh menyebabkan angina (sakit dada) dan juga serangan jantung.

Walaupun kajian lain yang diterbitkan dalam jurnal Arteriosclerosis, Thrombosis, dan Biologi Vascular menunjukkan bahawa tahap besi dalam tubuh mungkin mempunyai kesan perlindungan terhadap penyakit jantung.

Hasil laporan kajian bahawa tahap besi yang lebih tinggi dapat mengurangkan kemungkinan penyakit jantung koronari.

Bagaimanakah kekurangan zat besi boleh menyebabkan penyakit jantung?

Kajian yang diterbitkan oleh European Heart Journal, mendapati 73 peratus orang yang mengalami kegagalan jantung juga mengalami anemia akibat kekurangan zat besi. Oleh itu, pakar menyimpulkan bahawa kedua-dua syarat tersebut berkaitan.

Menurut Ezra A. Amsterdam, MD, seorang pakar kardiologi dan pensyarah dalam bidang perubatan di University of California menjelaskan bahawa dalam kes anemia yang teruk, jantung cenderung untuk mengepam atau mengalahkan lebih cepat (takikardi).

Dari masa ke masa, keadaan ini boleh menyebabkan jantung membesar dan akhirnya menyebabkan kegagalan jantung, di mana jantung tidak boleh mengepam darah yang cukup dengan betul. Gejala kegagalan jantung boleh termasuk pembentukan cecair, sesak nafas, dan tekanan darah yang sangat rendah.

Pelaporan dari Detik Health, Dr., Dharmeizar, SpPD-KGH dari Bahagian Hipertensi Buah Pinggang, Jabatan Perubatan Dalaman RSCM, mengatakan bahawa kekurangan zat besi boleh mengganggu kerja jantung.

Besi merupakan komponen utama hemoglobin dalam badan. Apabila mengalami kekurangan zat besi, paras hemoglobin dalam badan adalah rendah, sedangkan hemoglobin adalah sebahagian daripada sel darah merah yang berfungsi untuk membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh tubuh.

Besi akan memberi hemoglobin kuasa untuk mengikat oksigen dalam darah supaya oksigen boleh sampai ke sel-sel badan yang memerlukannya. Tanpa zat besi, tubuh tidak dapat membuat hemoglobin dan menghasilkan sel darah merah yang cukup. Ini menyebabkan sel-sel di dalam badan tidak akan mendapat oksigen yang mencukupi.

Juga Baca:

  • 3 Rahsia Untuk Jaga Hati Anda Sihat Jika Anda Mempunyai Penyakit Keturunan
  • Tidak disangka-sangka, 7 perkara ini boleh menjadi penyebab penyakit jantung
  • Menurut Penyelidikan, Keriput pada Dahi Dapat Menjadi Isyarat Penyakit Jantung

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Fakta Mengenai Anemia Kekurangan Besi dan Hati Anda https://www.everydayhealth.com/hs/anemia/iron-deficiency-anemia/heart/

Kekurangan zat besi boleh meningkatkan risiko penyakit jantung https://www.medicalnewstoday.com/articles/318383.php?sr

Sarnak, et al. 2002. Anemia sebagai faktor risiko penyakit kardiovaskular dalam risiko aterosklerosis dalam komuniti (arik). JACC . 40 (1): 27-33. DOI: https://doi.org/10.1016/S0735-1097(02)01938-1

Pilihan Editor