Bolehkah Kami Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi Dengan Makanan?

Bolehkah Kami Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi Dengan Makanan?

Anonim

Bukan hanya bergantung kepada ubat dari doktor, tetapi anda mesti mengawal tekanan darah dengan melaraskan diet harian anda. Ya, apa yang anda makan sebenarnya menjejaskan kenaikan dan penurunan tekanan darah, anda tahu. Ada juga yang mengatakan bahawa sesetengah makanan boleh menurunkan tekanan darah. Jadi, adakah terdapat makanan yang menurunkan darah tinggi? Apakah jenisnya?

Diet DASH, diet khas untuk orang yang mengalami hipertensi

Satu kajian yang dikemukakan di Sesi Saintifik Bersama Hipertensi Persatuan Hati Amerika 2018 menyatakan bahawa peraturan pemakanan yang betul, dapat mengurangkan keperluan untuk ubat antihipertensi pada pesakit selama 16 minggu. Oleh itu, pakar mengesyorkan bahawa pesakit pergi untuk diet DASH.

Diet adalah diet khas untuk membuat pesakit menghadkan pengambilan lemak, kolesterol dan natrium mereka yang menyebabkan tekanan darah tinggi.

Prinsip diet DASH agak mudah, sebenarnya, untuk dilakukan. Begini bagaimana bahagian harian dikongsi apabila anda pergi ke diet DASH:

 • Sayuran: 4-5 hidangan
 • Buah: 4-5 hidangan
 • Daging tanpa lemak: 2 hidangan
 • Susu rendah lemak: 2-3 cawan
 • Kacang: 4-5 hidangan

Bukan sahaja diet, makanan tekanan darah tinggi juga mesti dipilih

Diet DASH membuatkan anda mengehadkan pengambilan lemak, kolesterol dan garam. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan lebih jauh dari risiko penyakit jantung, anda boleh bergantung kepada beberapa makanan rendah darah yang berikut.

1. Sayuran berdaun hijau

Sayur-sayuran hijau mengandungi sebatian nitrat bukan organik yang terbukti dapat membantu meredakan dinding saluran darah yang tegang. Apabila saluran darah lebih santai, tekanan darah cenderung menurun.

Kandungan nitrat juga terdapat dalam makanan penurun darah tinggi yang lain, iaitu bit merah. Dalam kajian yang dijalankan pada tahun 2017, didapati bahawa minum jus bit merah secara teratur, adalah lebih berkesan dalam menurunkan tekanan darah berbanding dengan mengambil makanan tambahan nitrat.

Makanan penurun darah yang lain yang mengandungi nitrat bukan organik adalah bayam, kubis, dan lobak.

2. delima

Banyak yang bersetuju bahawa delima adalah salah satu yang paling sihat dan mempunyai banyak faedah. Ya, salah satu sifatnya adalah membantu menurunkan tekanan darah. Penyelidikan yang dilaporkan dalam Pemakanan Klinikal membuktikan bahawa jus delima boleh mengurangkan tekanan sistolik darah sebanyak 21 peratus.

Kajian-kajian lain juga mendapati sama. Kajian yang diterbitkan dalam Penyelidikan Phytotherapy, mendedahkan bahawa 21 pesakit hipertensi yang diberikan jus buah delima selama dua minggu mengalami penurunan drastik dalam tekanan darah.

Makanan rendah darah ini mempunyai polifenol yang antioksidan. Bahan-bahan ini diperlukan oleh badan untuk mencegah pembentukan radikal bebas. Kerana, radikal bebas terbentuk, sel-sel tubuh akan rosak dan mengganggu aliran darah. Jika dibiarkan, saluran darah akan disekat dan akhirnya menyebabkan tekanan darah meningkat.

Kandungan polifenol yang tinggi juga boleh dijumpai dalam coklat gelap, minyak zaitun dan teh bunga raya.

3. Gandum keseluruhan

Pada tahun 2010, penyelidikan dalam American Journal of Clinical Nutrition menunjukkan bahawa gandum boleh menjadi salah satu makanan yang menurunkan darah tinggi dalam kumpulan tua.

Kerana kumpulan warga tua yang meletakkan gandum keseluruhan dalam menu harian mereka, mempunyai tekanan darah yang lebih normal dan terkawal. Sementara itu, kajian lain juga menunjukkan bahawa makan gandum setiap hari dapat mengurangkan tekanan darah sebanyak 73%.

Walau bagaimanapun, pakar tidak tahu apa sebabnya mengapa bijirin adalah makanan yang menurunkan darah tinggi. Walau bagaimanapun, makanan ini mempunyai kandungan serat yang tinggi, jadi ia dapat mencegah obesiti.

4. Susu dan yogurt

Siapa kata orang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak boleh minum susu kerana ia mempunyai kandungan lemak tinggi? Pada masa ini, banyak produk tenusu telah dipangkas lemak, menjadikannya lebih selamat untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Pakar bersetuju bahawa kandungan kalsium dalam susu dan yogurt menjadikan makanan dan minuman ini berfungsi untuk mengawal tekanan darah.

5. Minyak ikan

Minyak ikan terkenal dengan pelbagai faedahnya. Ya, salah satu sifat yang diramalkan oleh banyak orang dapat mencegah tekanan darah tinggi dan baik untuk kesihatan jantung.

Dalam jurnal Nutrition, menjelaskan bahawa memakan minyak ikan dari salmon atau sardin sekurang-kurangnya 3 kali seminggu, terbukti dapat membantu mengurangkan tekanan darah.

Kandungan lemak yang baik, omega-3, menjadikan minyak ikan sebagai pilihan makanan menurunkan tekanan darah tinggi. Anda boleh mencari lemak yang baik dalam tuna dan makarel.

Juga Baca:

 • Mengapa Duduk Kaki Berjalan Boleh Meningkatkan Tekanan Darah?
 • 8 Cara Alternatif Selain Ubat Tekanan Darah Yang Dapat Menolong Mengekalkan Tekanan Darah
 • Bolehkah Tidur Kurangkan Tekanan Darah Anda?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 14 Disember 2018 | Terakhir Edited: 14 Disember 2018

Sumber

Diet untuk tekanan darah tinggi. http://www.everydayhealth.com/high-blood-pressure/guide/diet.

Makanan diet DASH untuk tekanan darah tinggi (Hipertensi) - WebMD. http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/dash-diet#1

Diet tekanan darah tinggi: Makanan dan cadangan makanan. http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/high-blood-pressure-diet#1

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/whole-grain-foods/faq-20058417

http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Yourlifestyle/Eatingwell/Fruitandveg

https://www.racgp.org.au/clinical-resources/clinical-guidelines/handbook-of-non-drug-interventions-(handi)/nutrition/dash

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180909103056.htm

Zahra Bahadoran et al., 'Tekanan Darah Tanpa Nitrate - Menurunkan Kesan Jus Beetroot: Kajian Sistematik dan Meta-Analisis', Kemajuan dalam Pemakanan 8, no. 6 (1 November, 2017): 830-38, https://doi.org/10.3945/an.117.016717

Satnam Lidder dan Andrew J. Webb, 'Kesan Vaskular Nitrate Pemakanan (seperti yang terdapat dalam Sayur-sayuran Leafy Hijau dan Beetroot) melalui Laluan Nitrat-Nitrit-Nitrik Oksida', British Journal of Pharmacology Clinic 75, tidak. 3 (1 Mac 2013): 677-96, https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04420.x.

Michael Aviram et al., 'Penggunaan Juim Pomegranat selama 3 Tahun oleh Pesakit dengan Stenosis Arteri Carotid Mengurangkan Ketebalan Intima-Media Karotid Biasa, Tekanan Darah dan Pengoksidaan LDL', Pemakanan Klinikal 23, no. 3 (1 Jun 2004): 423-33, https://doi.org/10.1016/j.clnu.2003.10.002.

'Bijirin Oat Biji Seluruh Mengurangkan Keperluan untuk Ubat Antihipertensi dan Meningkatkan Kawalan Tekanan Darah? | Minta PDF ', ResearchGate, diakses 24 Oktober 2018, https://www.researchgate.net/publication/11391513_Do_whole-grain_oat_cereals_reduce_the_need_for_antihypertensive_medications_and_improve_blood_pressure_control.

https://metro.co.uk/2018/05/01/oily-fish-list-salmon-tuna-mackerel-count-oily-fish-7511476/?ito=cbshare

Pilihan Editor