Fistula trakea-oesophageal

Fistula trakea-oesophageal

Anonim

Definisi

Apakah fistula trakea-esophageal?

Tracheal-oesophageal fistula (TEF) adalah pertumbuhan tisu yang tidak normal yang menghubungkan esophagus (esophagus; menghubungkan paip leher ke perut) dengan trakea (tekak; menghubungkan paip leher dan paru-paru).

TEF adalah keadaan kecacatan kelahiran. Di bawah keadaan biasa, kedua-dua paip dipisahkan dari satu sama lain, tidak mempunyai sambungan. TEF biasanya muncul menyertakan bentuk kecacatan kelahiran lain.

Apabila bayi yang dilahirkan dengan makanan TEF, cairan menelan boleh memasuki jalur penyambung yang tidak normal ke dalam paru-paru. Ini boleh menyebabkan radang paru-paru dan masalah pernafasan yang lain.

Terdapat beberapa jenis TEF. Dalam hampir 80% kes TEF, bahagian atas esofagus berakhir dengan hujung mati berbentuk kantung, manakala bahagian bawah menghubungkan ke dalam tekak. Jenis kedua TEF yang paling biasa adalah esophagus tersumbat tanpa sambungan ke tekak. Jenis ketiga yang paling biasa adalah jenis TEF H. Di dalam TEF jenis H, kedua-dua tiub trakea dan esofagus adalah utuh, tetapi di antara mereka terdapat "jambatan penghubung" - sama seperti huruf H. Jenis ini adalah yang paling sukar didiagnosis, kerana anda masih boleh makan dan bernapas seperti secara umum.

Bagaimanakah biasa fistula trakea-oesophageal?

TEF berlaku dalam 1 dalam 3 ribu kelahiran hidup. Keadaan ini lebih biasa pada lelaki berbanding perempuan. Sesetengah kajian melaporkan bahawa risiko TEF meningkat jika wanita hamil pada usia tua. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala fistula trakea-oesophageal?

Gejala fistula trakea-oesophageal termasuk:

  • Buih di dalam mulut
  • Batuk atau tercekik ketika makan atau makan
  • Untuk muntah
  • Kulit biru, terutamanya apabila bayi menyusu atau makan
  • Kesukaran bernafas
  • Perut bulat merosot, terasa keras

Mungkin terdapat tanda-tanda dan gejala yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa dengan doktor anda.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan fistula trakea-oesophageal?

Dalam rahim, perkembangan trakea dan esofagus bermula dari satu tiub. Pada minggu keempat hingga kelapan selepas persenyawaan, dinding akan tumbuh memisahkan dua ke dua tiub berasingan. Sekiranya dinding ini tidak dibentuk dengan betul, TEF boleh berlaku.

Ubat & Ubat-ubatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Bagaimana fistula trakea-oesophageal didiagnosis?

Doktor boleh memasukkan tiub khas dari mulut ke perut bayi. Jenis dan lokasi fistula boleh ditentukan melalui kateter radiasi, yang boleh mengambil gambar esofagus. X-ray akan menunjukkan peningkatan gas dalam usus.

Endoskopi tidak dapat mengesan saiz fistula kecil.

Apakah pilihan rawatan saya untuk fistula trakea-oesophageal?

Kemungkinan hidup dalam bayi yang dilahirkan dengan jenis H TEF adalah kecil jika pembedahan tidak dilakukan dengan segera untuk memisahkan trakea dan esofagus. Apabila pembedahan dilakukan, kerongkong akan dibentuk semula untuk memisahkannya dari trakea.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang pembedahan tidak dapat dilakukan dengan segera apabila bayi dilahirkan lebih awal, mempunyai keadaan lain yang cacat lahir, atau mempunyai komplikasi aspirasi radang paru-paru.

Operasi ini hanya boleh dilakukan di hospital yang mempunyai kemudahan penjagaan kecemasan neonatal. Untuk mengelakkan risiko pneumonia aspirasi, langkah berjaga-jaga berikut boleh diambil:

  • Menyokong belakang kepala bayi untuk mencegah refluks asid perut ke dalam paru-paru
  • Gunakan catheter sedutan untuk mengeluarkan cecair dan air liur yang mungkin terhirup ke dalam paru-paru
  • Makan melalui hos khas, jika perlu

Pemulihan rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi rumah yang boleh dilakukan untuk merawat fistula trakea-esophageal?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut. Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Fistula Tracheoesophageal. http://www.healthofchildren.com/T/Tracheoesophageal-Fistula.html. Diakses pada 27 Oktober 2017.

Tracheoesophageal Fistula dan Esterage Atresia. http://www.seattlechildrens.org/medical-conditions/chromosomal-genetic-conditions/tef-and-ea/. Diakses pada 27 Oktober 2017.

Tracheoesophageal Fistula dan Esterage Atresia. http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=tracheoesophageal-fistula-and-esophageal-atresia-90-P02018. Diakses pada 27 Oktober 2017.

https://emedicine.medscape.com/article/186735-overview#a5

Tarikh disemak: 17 Disember, 2017 | Terakhir Edited: 17 Disember 2017

Pilihan Editor