Apakah kolesterol tinggi?

Apakah kolesterol tinggi?

Anonim

Definisi

Apakah kolesterol tinggi?

Kolesterol tinggi adalah keadaan yang berlaku apabila tahap kolesterol dalam badan lebih tinggi daripada biasa.

Kolesterol adalah zat lilin yang terdapat dalam lemak dalam darah anda. Kolesterol memainkan peranan dalam membentuk sel-sel yang sihat, tetapi mempunyai tahap kolesterol yang tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Apabila kolesterol tinggi, deposit lemak boleh berkumpul di dalam saluran darah. Akibatnya, deposit ini menjadikannya lebih sukar untuk darah mengalir melalui arteri. Keadaan ini boleh menyebabkan jantung tidak mendapat darah kaya oksigen yang diperlukan. Akhirnya, keadaan ini akan meningkatkan risiko serangan jantung.

Kolesterol tinggi juga boleh menyebabkan aliran darah terjejas ke otak. Pengurangan aliran darah ke otak dapat menyebabkan strok.

Kolesterol tinggi biasanya disebabkan oleh gaya hidup tidak sihat. Oleh itu, kolesterol sebenarnya boleh dicegah dan diatasi. Diet yang sihat, senaman yang kerap, dan kadang-kadang ubat dapat mengurangkan kadar kolesterol.

Bagaimanakah biasa adalah kolesterol tinggi?

Kolesterol tinggi dianggarkan menyebabkan 2.6 juta kematian. Walau bagaimanapun, kolesterol tinggi boleh dirawat dengan mengurangkan faktor risiko. Bincangkan dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Tanda dan Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala kolesterol tinggi?

Kolesterol tinggi biasanya tidak mempunyai sebarang gejala. Oleh itu, ujian darah adalah satu-satunya cara untuk mengesan tahap kolesterol anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Diagnosis awal dan rawatan boleh menghentikan keadaan ini daripada memburuk dan mencegah keadaan perubatan kecemasan lain, jadi berhubung dengan doktor anda dengan segera untuk mencegah keadaan serius ini.

Jika anda mempunyai kebimbangan atau soalan lain, berjumpa dengan doktor anda. Tubuh setiap individu berbeza. Sentiasa berunding dengan doktor untuk merawat keadaan kesihatan anda.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan kolesterol tinggi?

Untuk dibawa melalui darah, kolesterol mesti berpegang pada protein. Gabungan protein dan kolesterol ini dipanggil lipoprotein. Berdasarkan jenis kolesterol yang dibawa oleh lipoprotein, kolesterol boleh mempunyai pelbagai jenis, seperti:

 • Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL). LDL, atau sering dipanggil "buruk" kolesterol, menyampaikan zarah kolesterol ke seluruh badan. Kolesterol LDL membina dinding arteri, menjadikan arteri keras dan sempit.
 • Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). HDL, atau "kolesterol" yang baik, menghilangkan kolesterol yang berlebihan dan mengembalikannya ke hati.

Faktor-faktor yang berada dalam kawalan anda, seperti gaya hidup tidak aktif (malas untuk bergerak), obesiti, dan pola makan yang tidak sihat akan meningkatkan kolesterol LDL dan menjadikan tahap kolesterol HDL rendah.

Di samping itu, faktor di luar kawalan anda boleh memainkan peranan. Sebagai contoh, solek genetik anda boleh menyimpan sel-sel daripada mengeluarkan kolesterol LDL dari darah dengan cekap atau menyebabkan jantung anda menghasilkan terlalu banyak kolesterol.

Faktor Pencetus

Apa yang membuat saya lebih berisiko untuk mengembangkan kolesterol tinggi?

Terdapat banyak faktor risiko untuk kolesterol tinggi, iaitu:

Diet miskin

Mengonsumsi lemak tepu, yang terdapat dalam produk haiwan, dan lemak trans (terdapat dalam kuki yang terlalu banyak) dapat meningkatkan kadar kolesterol. Makanan yang tinggi dalam kolesterol, seperti daging merah dan produk tenusu penuh lemak, juga akan meningkatkan jumlah kolesterol.

Obesiti

Mempunyai indeks jisim badan 30 atau lebih meletakkan anda berisiko untuk mempunyai kolesterol tinggi.

Lingkaran pinggang yang besar

Anda lebih berisiko untuk mempunyai kolesterol tinggi jika anda seorang lelaki dengan lilitan pinggang sekurang-kurangnya 102 cm atau seorang wanita dengan lilitan pinggang sekurang-kurangnya 89 cm.

Kurang senaman

Latihan membantu meningkatkan kolesterol LDL atau "baik", sambil meningkatkan saiz zarah yang membentuk HDL atau "buruk" kolesterol, yang menjadikannya kurang berbahaya.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Bagaimana kolesterol tinggi didiagnosis?

Jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai paras kolesterol tinggi, doktor anda akan melakukan ujian darah untuk mengesan keadaan ini.

Ujian darah untuk melihat tahap kolesterol, yang dipanggil panel lipid atau profil lipid, secara umumnya memaklumkan amaun:

 • Jumlah kolesterol
 • Kolesterol LDL
 • Kolesterol HDL
 • Trigliserida - sejenis lemak dalam darah

Untuk ukuran yang paling tepat, jangan gunakan apa-apa (selain daripada air) selama 9-12 jam sebelum sampel darah diambil.

Standard biasa paras kolesterol boleh berbeza dari satu makmal ke yang lain. Tanya doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai hasilnya.

Bagaimana untuk merawat kolesterol tinggi?

Perubahan gaya hidup seperti senaman dan pemakanan yang sihat adalah cara utama untuk menangani kolesterol tinggi. Walau bagaimanapun, jika anda telah membuat perubahan gaya hidup dan tahap kolesterol anda tetap tinggi, doktor anda boleh mengesyorkan rawatan.

Pilihan rawatan yang dipilih bergantung kepada pelbagai faktor, seperti faktor risiko individu, usia, keadaan kesihatan, dan kesan sampingan yang mungkin. Pilihan ubat tertentu atau gabungan ubat boleh digunakan. Rawatan paling kerap digunakan termasuk:

Statin

Statin boleh menghalang bahan-bahan yang diperlukan oleh hati untuk menghasilkan kolesterol. Ini menyebabkan hati mengusir kolesterol dari darah. Statin juga boleh membantu tubuh menyerap kolesterol daripada deposit di dinding arteri dan berpotensi menghalang penyakit arteri koronari.

Inhibitor penyerapan kolesterol

Usus kecil anda menyerap kolesterol dari makanan dan membebaskannya ke dalam aliran darah. Ezetimibe ubat (Zetia) membantu mengurangkan kolesterol darah dengan mengehadkan penyerapan kolesterol daripada makanan. Ezetimibe boleh digabungkan dengan ubat statin.

Pencegahan

Apa yang boleh saya lakukan untuk mencegah dan merawat kolesterol tinggi?

Berikut adalah gaya hidup dan penyelesaian rumah yang dapat membantu anda menangani kolesterol tinggi:

 • Ambil diet rendah kolesterol dengan mengelakkan makanan yang kaya dengan lemak tepu dan kalikan penggunaan lemak yang baik, seperti lemak tak tepu dan omega 3 yang membantu mengurangkan kolesterol
 • Meningkatkan penggunaan serat
 • Kurangkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang sihat
 • Berhenti merokok
 • Latihan beberapa hari seminggu selama sekurang-kurangnya 30 minit
 • Hadkan penggunaan alkohol, atau elakkan sama sekali

Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Kolesterol tinggi. http://www.webmd.com/cholesterol-management/tc/high-cholesterol-overview#1. Diakses pada 18 Mac, 2017.

Kolesterol tinggi. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/manage/ptc-20181978. Diakses pada 18 Mac, 2017.

Kolesterol tinggi. http://www.emedicinehealth.com/high_cholesterol/article_em.htm. Diakses pada 18 Mac, 2017.

Kolesterol tinggi. http://emedicine.medscape.com/article/330369-overview. Diakses pada 18 Mac, 2017.

Tarikh Semakan: 3 Disember, 2018 | Terakhir Edited: 3 Disember 2018

Pilihan Editor