Kenapa, Jadi Cirit-Birit Selepas Seks? Rupa-rupanya, inilah sebabnya!

Kenapa, Jadi Cirit-Birit Selepas Seks? Rupa-rupanya, inilah sebabnya!

Anonim

Seks sering menyebabkan kesakitan pada faraj. Keadaan ini dialami oleh hampir semua wanita. Walau bagaimanapun, seks juga boleh menyebabkan pembaziran air. Bagaimana datang? Sebenarnya, apa yang menyebabkan cirit-birit selepas seks? Jangan berprasangka, ketahui jawapan dalam kajian berikut.

Sebab mengapa anda mengalami cirit-birit selepas seks

Mungkin anda berasa keliru apabila anda mengalami cirit-birit selepas seks. Ya, cirit-birit biasanya berlaku kerana anda makan secara tidak sengaja atau makan makanan yang terlalu pedas. Selain makanan, seks juga boleh mencetuskan cirit-birit. Kenapa

1. Seks tanpa kondom

Teresa Hoffman, MD, seorang hamil dan pakar obstetrik di Pusat Perubatan Mercy di Baltimore, menjelaskan sebabnya. Semen mengandungi sebatian kimia yang disebut prostaglandin.

Sebatian kimia ini menyebabkan otot-otot di dalam rahim dan usus untuk kontrak. Bagaimana datang? Keadaan ini mungkin berlaku jika anda dan pasangan anda mempunyai seks tanpa perlindungan.

Ya, sedikit prostaglandin dapat masuk ke usus yang berada di belakang rahim. Bahan ini juga merangsang pergerakan usus, sehingga usus akan mengosongkan makanan dalam perut lebih cepat. Oleh itu, anda mungkin banyak membuang air besar.

Kemudian, bagaimana dengan seks oral? Sama seperti seks faraj, seks oral juga membolehkan progtaglandin memasuki badan. Walau bagaimanapun, ia tidak mungkin menyebabkan cirit-birit. Sebabnya, walaupun protaglandin memasuki sistem penghadaman melalui laluan oral, maka bahan-bahan ini akan dipecahkan terlebih dahulu oleh asid perut.

2. Mempunyai hubungan seks sebelum atau semasa haid

Menuju haid, tubuh anda menunjukkan pelbagai tanda, seperti sakit badan, kejang perut, dan cirit-birit. Kenapa Ini disebabkan oleh perubahan hormon, iaitu pengeluaran prostaglandin.

Sekiranya anda mempunyai seks tanpa perlindungan sebelum atau semasa tempoh anda, prostaglandin akan meningkat dalam jumlah. Akibatnya, risiko cirit-birit akan menjadi lebih besar. Malah, ia akan menjadi lebih buruk, jika anda sudah mengalami cirit-birit.

Kemudian bagaimana untuk mencegahnya?

Terus buang air kecil yang disertai dengan kram perut pasti akan membuat anda tidak selesa. Mujurlah, keadaan ini dapat dicegah dengan cara berikut:

1. Gunakan kondom

Ramai yang telah mengadu, menggunakan kondom membuat pasangan tidak selesa. Walau bagaimanapun, terdapat banyak perkara yang harus dipertimbangkan, terutamanya isu kesihatan. Selain mencegah cirit-birit selepas seks, kondom juga melindungi anda daripada menyebarkan penyakit bersama.

2. Elakkan perhubungan intim sebelum haid

Risiko cirit-birit meningkat jika anda melakukan hubungan seks sebelum atau semasa haid. Untuk mengelakkan ini, maka elakkan masa untuk melakukan hubungan seks. Begitu juga, ketika anda memang cirit-birit. Tunggu keadaan anda untuk memperbaiki terlebih dahulu. Bercakap dengan pasangan anda tentang masalah ini supaya dia memahaminya.

3. Menarik zakar sebelum ejakulasi

Penyebab cirit-birit selepas seks adalah sperma dari pasangan anda. Selagi sperma tidak dikeluarkan di rahim, cirit-birit boleh dicegah. Tanya pasangan anda untuk mengeluarkan zakar sebelum ejakulasi. Anda juga boleh mengambil motrin - kelas ubat ibuprofen - untuk menangkis kesan prostaglandin.

Juga Baca:

 • Bila-bila masa selepas seks? Mungkin ini 4 Sebab
 • Badan Aches Selepas Hubungan Intim? Mungkin 3 Punca ini
 • Bolehkah saya Memiliki Hubungan Intim Ketika Saya Mempunyai Jangkitan Kulat Faraj?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Seks Tanpa Perlindungan Boleh Memberikan Anda Cirit-birit. https://www.womenshealthmag.com/sex-and-love/a19954261/semen-can-give-you-diarrhea/. Diakses pada 12 Februari 2019.

Bolehkah Tempoh Anda Menukar Kebiasaan Bilik Mandi Anda? https://www.everydayhealth.com/digestive-health/diarrhea-and-your-period/. Diakses pada 12 Februari 2019.

Adakah anda mempunyai cirit-birit? https://www.cdc.gov/shigella/do-you-have-diarrhea.html. Diakses pada 12 Februari 2019.

Pilihan Editor