Apa ubat Dacarbazine?

Apa ubat Dacarbazine?

Anonim

Nama Generik: Dacarbazine Jenama: Dacarbazine Medac, Dacarbazine DBL dan Dacarbazine.

Penggunaan

Apakah dacarbazine untuk?

Dacarbazine adalah ubat yang digunakan untuk merawat beberapa jenis kanser, seperti kanser kulit yang telah menyebar (melanoma metastatic malignant) dan penyakit Hodgkin. Ubat ini adalah ubat kemoterapi untuk kanser yang digunakan secara tunggal atau dengan ubat lain untuk melambatkan atau menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser.

Cara menggunakannya

Cara menggunakan Dacarbazine?

Dacarbazine adalah ubat yang diberikan melalui suntikan ke dalam vena oleh seorang doktor. Ubat ini diberikan pada jadual yang diarahkan oleh doktor anda. Dosis ini berdasarkan keadaan perubatan anda, saiz badan, dan tindak balas terhadap rawatan.

Ikuti peraturan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Jika anda mempunyai soalan, rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimanakah Dacarbazine disimpan?

Dacarbazine adalah ubat yang baik yang disimpan pada suhu bilik, menjauhkan diri dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos dacarbazine untuk orang dewasa?

 • Dos Dewasa Biasa untuk Melanoma Ganas

Gunakan sebanyak 2-4.5 mg / kg IV sekali sehari selama 10 hari, ulang setiap 4 minggu atau 250 mg / m² IV sekali sehari selama 5 hari, ulang setiap 3 minggu.

 • Dos Dewasa Biasa untuk Penyakit Hodgkin

Gunakan sebanyak 150 mg / m² IV sekali sehari selama 5 hari, diulang setiap 4 minggu atau 375 mg / m² IV sekali, diulang setiap 15 hari dalam kombinasi dengan rawatan lain.

Apakah dos Dacarbazine untuk kanak-kanak?

Dacarbazine adalah ubat yang belum mempunyai keperluan dos untuk kanak-kanak. Ubat ini boleh berbahaya untuk kanak-kanak. Adalah penting untuk memahami keselamatan ubat sebelum digunakan. Rujuk doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Dalam dos apa Dacarbazine ada?

Dacarbazine adalah ubat yang terdapat dalam bentuk cecair yang dibubarkan untuk disuntik melalui vena:

 • Generik: 100 mg; 200 mg
 • Cecair terlarut, intravena: [tanpa bahan pengawet]
 • Generik: 200 mg

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana dacarbazine?

Dacarbazine adalah ubat yang boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan yang biasa termasuk rasa mual, muntah, dan kehilangan selera makan. Muntah boleh mengambil masa sehingga 12 jam. Kehilangan rambut sementara boleh berlaku. Pertumbuhan rambut normal boleh kembali selepas rawatan selesai.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alahan seperti: sarang; kesukaran bernafas; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • muntah yang teruk atau berterusan
 • demam, menggigil, sakit badan, gejala selesema
 • mudah lebam, pendarahan luar biasa (hidung, mulut, vagina atau rektum), bintik-bintik ungu atau merah di bawah kulit anda
 • kulit pucat, rasa pusing atau pendek nafas, denyutan jantung cepat, kesukaran menumpukan perhatian
 • loya, sakit perut atas, gatal-gatal, kehilangan nafsu makan, urin gelap, najis berwarna liat, jaundis (menguning kulit atau mata)

Kesan sampingan kurang serius mungkin termasuk:

 • kehilangan selera makan
 • cirit-birit
 • kehilangan rambut sementara
 • ruam kulit ringan
 • rasa mati rasa, sensasi terbakar, kemerahan, atau kesemutan pada wajah anda.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan dacarbazine?

Sebelum menggunakan decarbazine, beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada dacarbazine, ubat lain, atau salah satu ramuan dalam suntikan dacarbazine. Tanya ahli farmasi anda untuk senarai ramuan.

Beritahu doktor dan ahli farmasi mengenai ubat preskripsi, ubat tidak preskripsi, vitamin, suplemen pemakanan, dan produk herba yang anda gunakan atau merancang untuk digunakan.

Biarkan doktor anda tahu jika anda menyusu. Merancang untuk mengelakkan pendedahan matahari yang tidak perlu atau berpanjangan dan memakai pakaian pelindung, kacamata hitam dan sunblock. Dacarbazine boleh membuat kulit anda sensitif kepada cahaya matahari.

Adakah dacarbazine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Dacarbazine adalah ubat yang keselamatannya tidak dikenali pada wanita mengandung dan menyusui. Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko menggunakan ubat ini pada wanita mengandung atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini termasuk dalam risiko kategori kehamilan C menurut Agensi Penyeliaan Makanan dan Dadah (BPOM) di Amerika.

Rujukan berikut adalah kategori risiko kehamilan mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah (BPOM) di Amerika:

 • A = Tiada risiko,
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian,
 • C = Mungkin berisiko,
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif,
 • X = Contraindications,
 • N = Tidak diketahui

Kerana, Dacarbazine boleh mengalir ke dalam susu ibu dan boleh berbahaya bagi bayi yang menyusui. Jangan gunakan debrisoquine tanpa terlebih dahulu berunding dengan doktor anda jika anda menyusu bayi.

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan dacarbazine?

Dacarbazine adalah ubat yang boleh bertindak balas dengan ubat tertentu. Interaksi ubat boleh mengubah prestasi ubat anda atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Tidak semua interaksi dadah mungkin disenaraikan dalam dokumen ini. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor

Walaupun ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan bersama, dalam keadaan lain, dua ubat yang berbeza boleh digunakan bersama walaupun interaksi adalah mungkin. Dalam kes ini, doktor anda mungkin mahu mengubah dos atau mengambil langkah berjaga-jaga yang mungkin diperlukan. Apabila anda menggunakan ubat ini, adalah penting bahawa doktor anda tahu jika anda mengambil mana-mana ubat yang disenaraikan di bawah. Interaksi berikut dipilih atas dasar potensi mereka dan tidak bermakna mereka dimasukkan.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat berikut tidak digalakkan. Doktor anda boleh memutuskan untuk tidak merawat ubat ini atau mengubah ubat lain yang anda gunakan.

 • Vaksin Rotavirus, Hidup

Menggunakan ubat ini dengan salah satu ubat berikut biasanya tidak disyorkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Sekiranya kedua-dua ubat ini ditetapkan bersama, doktor anda boleh menukar dos atau menukar seberapa kerap anda menggunakan satu atau kedua-dua ubat.

 • Vaksin Adenovirus Jenis 4, Hidup
 • Adenovirus Jenis Vaksin 7, Hidup
 • Vaksin Bacillus Calmette dan Guerin, Live
 • Vaksin Influenza Langsung
 • Vaksin campak, hidup
 • Vaksin Mumps, Hidup
 • Vaksin Rubella, Hidup
 • Vaksin cacar
 • Vaksin Tifoid
 • Vaksin Varicella
 • Vaksin Demam Kuning

Menggunakan ubat ini dengan salah satu ubat berikut boleh menyebabkan risiko peningkatan kesan sampingan tertentu, tetapi menggunakan kedua-dua ubat mungkin merupakan rawatan terbaik untuk anda. Sekiranya kedua-dua ubat ini dirujukkan bersama-sama, doktor anda boleh menukar dos atau menukar seberapa kerap anda menggunakan satu atau kedua-dua ubat.

 • Aldesleukin

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan dacarbazine?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan dacarbazine?

Masalah kesihatan lain dalam tubuh anda boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, terutamanya:

 • cacar (termasuk pendedahan kepada cacar baru)
 • kayap (sirap) - peningkatan risiko penyakit yang boleh menjejaskan bahagian tubuh yang lain
 • Jangkitan - dacarbazine dapat mengurangkan keupayaan tubuh anda untuk melawan jangkitan
 • penyakit buah pinggang
 • Penyakit hati - kesan dacarbazine dapat ditingkatkan akibat pembersihan obat yang lebih perlahan dari tubuh.

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Tetapi apabila ia menghampiri dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

MIMS. Dacarbazine. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Dacarbazine Diakses pada 18 Februari 2016

Intravena dacarbazine https://www.webmd.com/drugs/2/drug-1568/dacarbazine-intravenous/details Diakses pada 26 September 2018

Tarikh Semakan: 26 September, 2018 | Terakhir Edited: 26 September, 2018

Pilihan Editor