Apa itu Acetate Glatiramer?

Apa itu Acetate Glatiramer?

Anonim

Nama Generik: Acetate Glatiramer Jenama: Hanya generik. Tiada jenama.

Penggunaan

Apakah Glatiramer Acetate digunakan?

Ubat ini digunakan untuk mengubati jenis sklerosis berbilang yang berlaku apabila gejala muncul dalam kitaran yang semakin teruk dan bertambah baik. Ini adalah protein yang dianggap berfungsi dengan menghalang sistem imun daripada menyerang saraf di dalam otak dan saraf tunjang. Kesan ini dapat mengurangkan bilangan tempoh yang bertambah buruk (relaps) penyakit dan mencegah atau menangguhkan kecacatan. Ubat ini dikenali sebagai imunomodulator. Ini bukan ubat untuk merawat pelbagai sklerosis.

Apakah peraturan untuk menggunakan Glatiramer Acetate?

Ubat ini diberikan melalui suntikan di bawah kulit seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ubat ini boleh didapati dalam 2 dos yang berbeza. Bergantung kepada dos, biasanya diberikan sekali sehari atau 3 kali seminggu sekurang-kurangnya 48 jam. Ikut arahan doktor anda dengan teliti mengenai berapa kerap anda menggunakan ubat ini. Sekiranya anda menggunakan ubat ini di rumah, pelajari semua persediaan dan arahan penggunaan dari doktor anda.

Basuh dan keringkan tangan sebelum menyuntik glatiramer. Sebelum menggunakan, panaskan ubat itu jika ia telah disejukkan dan simpan jarum suntikan pada suhu bilik selama 20 minit. Jangan menyuntik glatiramer sejuk kerana ini boleh menyakitkan. Ubat ini biasanya jelas dan tidak berwarna kekuningan. Sebelum menggunakan, lihat secara visual produk ini untuk perubahan zarah atau warna. Sekiranya ia berubah maka jangan gunakan cecair.

Sebelum menyuntikkan setiap dos, bersihkan tapak suntikan dengan alkohol. Adalah penting untuk menukar laman suntikan setiap hari untuk mengelakkan masalah di bawah kulit. Semak suntikan dan jangan suntikan suntikan yang sama selama sekurang-kurangnya 1 minggu. Suntikan ubat di bawah kulit pinggul, paha, perut, punggung, atau belakang lengan atas. Jangan menyuntik ke dalam vena. Selepas mengeluarkan jarum, sapukan tekanan lembut ke tapak suntikan. Jangan gosok. Buang bahagian picagari yang tidak digunakan selepas digunakan. Jangan simpan untuk kemudian.

Gunakan ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan faedah yang optimum. Untuk membantu anda ingat untuk mengambil ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Jangan berhenti menggunakan ubat ini sebelum berunding dengan doktor.

Ketahui cara menghilangkan jarum dan peralatan perubatan yang selamat.

Biarlah doktor anda tahu jika keadaan anda bertambah buruk.

Bagaimanakah anda menyelamatkan Glatiramer Acetate?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Glatiramer Acetate untuk orang dewasa?

20 mg subkutan sekali sehari atau 40 mg subkutan sekali tiga kali seminggu.

Apakah dos Glatiramer Acetate untuk kanak-kanak?

Tiada ketetapan untuk dos ubat ini untuk kanak-kanak. Ubat ini boleh berbahaya untuk kanak-kanak. Adalah penting untuk memahami keselamatan ubat sebelum digunakan. Rujuk doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Dalam dos dan penyediaan apakah Glatiramer Acetate tersedia?

Ubat ini boleh didapati dalam dos berikut:

Penyelesaian, Suntikan: 20 mg / mL

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang mungkin berlaku kerana Glatiramer Acetate?

Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami tanda-tanda tindak balas alergi seperti: gatal-gatal, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan glatiramer dan hubungi doktor anda jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • Kesakitan dada
 • Ruam yang teruk atau kerengsaan kulit
 • Pusing, berpeluh, kesukaran bernafas
 • Palpitasi jantung
 • Atau kesakitan yang teruk di mana suntikan diberikan

Kesan sampingan yang lebih ringan termasuk:

 • Kemerahan, sakit kecil, gatal-gatal, bengkak, atau ketulan keras di mana suntikan diberikan
 • Flushing (kehangatan, kemerahan, atau kesemutan)
 • Penglihatan berganda
 • Mual, muntah, peningkatan dorongan untuk membuang air kencing atau buang air besar
 • Lemah, sakit belakang
 • Colds
 • Bengkak di tangan atau kaki
 • Gatal-gatal atau keluar dari vagina
 • Demam, menggigil, sakit badan, gejala selesema, sakit tekak
 • Atau tompok putih atau luka di mulut atau bibir anda.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu diketahui sebelum menggunakan Glatiramer Acetate?

Sebelum memakan glatiramer,

 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada glatiramers, mannitol atau ubat lain
 • Beritahu doktor dan ahli farmasi tentang apa ubat preskripsi dan ubat-ubatan, vitamin, suplemen nutrisi, dan produk herba yang anda gunakan. Doktor anda mungkin perlu mengubah dos ubat anda atau memantau anda dengan teliti untuk kesan sampingan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau mempunyai penyakit buah pinggang.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk menjadi hamil, atau menyusu. Jika anda hamil semasa menggunakan glatiramer, hubungi doktor anda.
 • Anda perlu tahu bahawa anda mungkin mempunyai tindak balas selepas menyuntik glatiramer. Anda mungkin mengalami gejala berikut: pedih ulu hati, sakit dada, berdebar-debar, kegelisahan, kesukaran bernafas, penutupan tekak, dan gatal-gatal. Reaksi ini berkemungkinan besar berlaku dalam tempoh beberapa bulan rawatan anda, tetapi boleh berlaku pada bila-bila masa. Gejala-gejala ini biasanya akan hilang tanpa rawatan dalam masa yang singkat. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika gejala ini menjadi teruk atau bertahan lebih lama daripada beberapa minit. Adalah penting untuk memberitahu doktor jika ini berlaku.

Adakah Glatiramer Acetate selamat untuk wanita hamil atau menyusu?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko menggunakan ubat ini pada wanita mengandung atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini termasuk dalam risiko kategori kehamilan X menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

 • A = Tiada risiko,
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian,
 • C = Mungkin berisiko,
 • D = Terdapat bukti risiko yang positif,
 • X = Contraindications,
 • N = Tidak diketahui

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Glatiramer Acetate?

Interaksi dengan ubat lain boleh menjejaskan cara kerja ubat dan meningkatkan risiko kesan sampingan yang berbahaya. Artikel ini tidak mengandungi semua kemungkinan interaksi dadah. Simpan rekod semua produk ubat yang anda gunakan (termasuk preskripsi, bukan preskripsi, dan ubat herba) dan tunjukkan kepada doktor dan ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kebenaran doktor.

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan Glatiramer Acetate?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan Glatiramer Acetate?

Keadaan kesihatan lain yang anda ada boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, terutamanya:

 • Alergi kepada manitol - tidak boleh digunakan pada pesakit dengan keadaan ini.
 • Jangkitan - ubat ini mungkin mengurangkan keupayaan tubuh anda untuk melawan jangkitan.

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Tetapi apabila ia menghampiri dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

MIMS. Glatiramer Acetate. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Glatiramer+Acetate Accessed February 18th, 2017

Tarikh penyajian: 15 Mac, 2017 | Terakhir Edited: 15 Mac, 2017

Pilihan Editor