Apa ubat glukagon?

Apa ubat glukagon?

Anonim

Nama Generik: Glucagon Jenama: Hanya generik. Tiada jenama.

Penggunaan

Apa itu Glukagon?

Glukagon adalah hormon yang berfungsi untuk meningkatkan tahap gula darah. Ubat ini juga berfungsi untuk melambatkan pergerakan otot sukarela di perut dan usus yang membantu pencernaan.

Glukagon digunakan untuk merawat hipoglikemia (gula darah rendah). Glukagon juga digunakan untuk pemeriksaan radiologi (x-ray) untuk membantu mendiagnosis gangguan tertentu perut atau usus.

Glukagon juga boleh digunakan untuk tujuan rawatan tertentu yang tidak disenaraikan dalam garis panduan rawatan.

Cara menggunakan Glukagon?

Glukagon disuntik di bawah kulit, di otot, atau dalam saluran darah. Anda akan diarahkan bagaimana menyuntik glukagon dalam keadaan kecemasan untuk hipoglikemia yang teruk. Beritahu doktor anda selepas menyuntik ubat ini.

Ubat ini dilengkapi dengan arahan untuk penggunaan yang selamat dan berkesan untuk anda dan teman anda. Baca arahan untuk menggunakan ubat ini dengan teliti sebelum menyuntik glukagon. Jika anda mempunyai soalan, tanya doktor dan ahli farmasi anda.

Hipoglikemia mesti dirawat secepat mungkin. Jika gula darah anda terlalu rendah, ia boleh menyebabkan sawan, koma dan juga kematian.

Selepas menyuntik glukagon, anda harus mengambil makanan yang mengandungi sumber gula (seperti jus buah, jeli glukosa, kismis, soda tanpa diet), kemudian makan makanan ringan seperti keju, keripik atau sandwic daging.

Pastikan anda tahu cara yang betul untuk menyuntik glukagon sebelum menggunakannya. Suntikan separuh dos glukagon pada kanak-kanak di bawah 6 tahun, atau pada orang yang beratnya kurang dari 20 kg.

Glukagon adalah ubat serbuk yang mesti dicampur dengan cecair (nipis) sebelum digunakan. Sediakan ubat hanya apabila waktunya telah tiba. Jangan gunakan ubat ini jika warna telah berubah dan terdapat zarah lain di dalamnya. Hubungi doktor anda dengan segera jika masih ada zarah lain dalam ubat itu selepas mencampurkan dos glukagon baru.

Sekiranya anda seorang pesakit pesakit, dapatkan bantuan perubatan sebaik sahaja anda menyuntik glukagon ke dalam pesakit. Jika pesakit masih tidak sedarkan diri dalam masa 15 minit, anda harus menyuntik lebih banyak glukagon ke dalam pesakit.

Anda mesti tahu dan mengenali tanda-tanda penurunan paras gula darah, seperti: sakit kepala, sakit kelaparan, kelemahan badan, berpeluh, sawan, menurunkan kerentanan dan menurunkan kepekatan.

Sentiasa menyediakan makanan yang mengandungi sumber gula jika gejala di atas sering berulang. Jika anda mengalami hipoglikemia yang tidak boleh mengambil ubat oral, gunakan glukagon yang disuntik. Pastikan keluarga atau kawan rapat tahu bagaimana untuk membantu anda dalam keadaan kecemasan.

Pastikan pemeriksaan gula darah jika anda sakit atau tertekan, jika anda melakukan perjalanan, bersenam lebih daripada biasa, selepas meminum alkohol, atau apabila anda lupa makan. Ini boleh menjejaskan tahap glukosa anda. Mungkin rawatan dos diabetes anda akan berubah.

Tanya doktor anda bagaimana untuk menetapkan dos ubat diabetes anda. Jangan sekali-kali menukar dos atau jadual untuk mengambil ubat tanpa pengetahuan doktor anda.

Laraskan diet anda, ambil ubat secara teratur, dan bersenam secara kerap boleh mencegah hipoglisemia daripada menjadi teruk.

Bagaimana untuk menyimpan Glukagon?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat cahaya dan lembapan langsung. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membekukannya. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan storan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau minta ahli farmasi anda. Jauhkan ubat-ubatan daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Jangan sembuh ubat di dalam tandas atau di dalam pembetung melainkan jika diarahkan. Buang produk ini apabila ia tamat tempoh atau jika ia tidak lagi diperlukan. Rujuk syarikat farmasi anda atau syarikat pelupusan sisa tempatan mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos glukagon untuk orang dewasa?

Dewasa yang mengalami hipoglikemia

Berat kurang daripada 20 kg: 0.5 mg (0.5 unit) subkutaneus, IM atau IV

Berat badan 20 kg atau lebih: 1 mg (1 unit) subkutaneus, IM atau IV

Dos untuk tujuan pemeriksaan (diagnostik)

Ubat ini sangat berguna untuk pemeriksaan radiografi perut, duodenum, dan usus kecil apabila motilitas usus dikurangkan.

0.25 mg hingga 2 mg IV atau 1 hingga 2 mg IM

Ubat ini sangat berguna untuk pemeriksaan usus besar apabila motilitas usus dikurangkan.

2 mg (2 unit) IM, diberi mengikut arahan untuk digunakan.

Apakah dos glukagon untuk kanak-kanak?

Kanak-kanak yang menderita hipoglikemia

Neonates: 0.02 - 0.2 mg / kg subkutaneus, IM atau IV (disosiasi maksimum: 1 mg);

Nota: Ingat tarikh pengeluaran dan tamatnya ubat

Kanak-kanak:

Berat kurang daripada 20 kg: 0.5 mg (0.5 unit) atau sama dengan 20 hingga 30 mcg / kg.

Berat badan 20 kg atau lebih: 1 mg (1 unit) subkutaneus, IM atau IV

Dalam dos apa glukagon terdapat?

Glukagon boleh didapati dalam dos berikut:

Dalam bentuk tablet atau suntikan: 1 mg

Penyelesaian hidrokrida atau cecair: 1 mg

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan yang boleh dialami kerana glukagon?

Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami tanda-tanda tindak balas alergi berikut: sarang, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan berikut. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan tertentu, berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Pencegahan & Amaran

Apa yang perlu anda ketahui sebelum menggunakan Glucagon?

Sebelum menggunakan ubat tertentu, pertimbangkan risiko dan faedah terlebih dahulu. Ini adalah keputusan yang perlu anda lakukan dan doktor anda. Untuk mengambil ubat ini, perhatikan perkara berikut:

 • Beritahu doktor jika anda mengandung, merancang untuk menjadi hamil atau menyusu.
 • Beritahu doktor anda jika terdapat masalah dengan kelenjar, saluran darah, pankreas, insulin atau pheochromocytoma, atau anda mengalami malnutrisi.

Alahan

 • Biarkan doktor anda mengetahui jika anda mengalami reaksi yang tidak biasa atau alahan terhadap ubat-ubatan ini atau lain-lain
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai alahan jenis lain seperti makanan, pewarna, pengawet, atau alahan haiwan. Untuk produk bukan preskripsi, baca label pada pembungkusan dengan berhati-hati.

Adakah glucagon selamat untuk wanita hamil dan menyusu?

Tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko menggunakan ubat ini pada wanita mengandung atau penjagaan. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini termasuk dalam risiko kategori kehamilan B menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA)

Berikut adalah rujukan kepada kategori risiko kehamilan mengikut FDA:

A = Tiada risiko,

B = Tiada risiko dalam beberapa kajian,

C = Mungkin berisiko,

D = Terdapat bukti risiko yang positif,

X = Contraindications,

N = Tidak diketahui

Interaksi

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Glucagon?

Interaksi ubat boleh mengubah prestasi ubat anda atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Tidak semua interaksi dadah mungkin disenaraikan dalam dokumen ini. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat-ubatan preskripsi / bukan preskripsi dan produk herba) dan dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor.

Mengambil ubat ini dengan ubat-ubatan di bawah boleh meningkatkan risiko kesan sampingan, tetapi dalam beberapa kes, gabungan kedua-dua ubat ini mungkin rawatan terbaik. Jika kedua-dua ubat ini ditetapkan kepada anda, doktor anda biasanya akan mengubah dos atau menentukan berapa kerap anda harus mengambil ubat ini.

 • Acenocoumarol
 • Anisindione
 • Dicumarol
 • Phenindione
 • Phenprocoumon
 • Warfarin

Bolehkah makanan atau alkohol berinteraksi dengan glukagon?

Ubat tertentu tidak boleh digunakan ketika makan atau ketika makan makanan tertentu karena interaksi obat dapat terjadi. Mengambil alkohol atau tembakau dengan ubat tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Bincangkan penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol, atau tembakau dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Apakah keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan Glucagon?

Keadaan kesihatan lain yang anda ada boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, terutamanya:

 • Diabetes mellitus - apabila ubat ini digunakan untuk ujian X-ray pada pesakit dengan diabetes yang tidak terkawal, gula darah akan meningkat; atau sebaliknya, glukagon adalah ubat penting untuk merawat hipoglikemia (gula darah rendah)
 • Insulinoma (tumor dalam kelenjar pankreas yang mengeluarkan sejumlah besar insulin) - Kepekatan gula darah akan menurun
 • Pheochromocytoma - Glukagon boleh menyebabkan tekanan darah tinggi

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi pembekal perkhidmatan kecemasan tempatan (112) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya terlepas dos?

Jika anda terlupa satu dos ubat ini, ambil secepat mungkin. Tetapi apabila ia menghampiri dos seterusnya, langkau dos terlepas dan kembali ke jadual dos biasa. Jangan menggandakan dos.

Sumber

MIMS. Glucagon. 2016. http://mims.com/Indonesia/Home/GatewaySubscription/?generic=Glukagon Accessed December 12, 2015

Tarikh disemak: 14 Disember 2016 | Terakhir Edited: 14 Disember 2016

Pilihan Editor