Glurenorm: Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dan Lain-lain

Glurenorm: Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dan Lain-lain

Anonim

Nama Generik: Glurenorm Jenama: Hanya generik. Tiada jenama.

Fungsi

Apa itu Glurenorm?

Glurenorm adalah ubat antidiabetik oral yang dimaksudkan untuk pesakit diabetes jenis 2. Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan tahap gula darah dalam tubuh jenis kedua pesakit kencing manis. Kawalan gula darah dengan Glurenorm dan disertai dengan program pemakanan dan senaman yang betul boleh mencegah kerosakan ginjal, masalah saraf, buta, amputasi yang mungkin, dan masalah fungsi seksual. Kawalan gula darah yang betul juga boleh mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

Gliquidone adalah bahan aktif utama yang terkandung dalam Glurenorm. Ubat ini dimasukkan dalam kelas rawatan diabetes untuk sulfonylureas. Cara Glurenorm berfungsi dengan merangsang pembebasan insulin oleh pankreas, terutama selepas makan. Selain gliquidone dalam ubat ini juga membantu pergerakan gula dari darah menjadi sel-sel yang memerlukannya. Gliquidone terkandung dalam glurenorm digunakan pada pesakit kencing manis dewasa yang tidak mempunyai ketergantungan insulin (diabetes mellitus bukan insulin bergantung kepada / NIDDM).

Bagaimana untuk menggunakan Glurenorm?

Glurenorm adalah ubat kencing manis oral yang penggunaannya dilakukan oleh mulut. Ubat ini biasanya dimakan pada waktu makan dimulakan atau gigitan pertama untuk dimakan. Jangan buang makanan jika anda mengambil ubat ini. Keputusan terbaik boleh dicapai dengan mengambil ubat ini dua atau tiga kali sehari.

Tidak ada pengukuran tepat dos yang diberikan kepada setiap individu, kerana semuanya bergantung pada keadaan orang itu dan betapa mampu tubuhnya mempunyai toleransi untuk rawatan. Untuk mengelakkan kesan sampingan, doktor anda akan bermula dengan dos yang rendah sebelum meningkatkan secara beransur-ansur.

Rujuk doktor anda jika anda tidak mengalami peningkatan atau mungkin menjadi lebih teruk. Jangan buat keputusan sendiri mengenai dos yang perlu anda makan. Jangan ubah dos atau berhenti menggunakan ubat ini sebelum berunding dengan doktor anda. Bincangkan dengan doktor anda tentang keadaan umum anda dan keadaan paras gula darah anda.

Ambil ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan hasil yang diharapkan. Untuk memudahkan anda ingat, ambil ubat ini pada masa yang sama setiap masa.

Bagaimana untuk menyelamatkan Glurenorm?

Simpan ubat ini pada suhu bilik, tidak melebihi 30 darjah Celsius. Elakkan menyimpan ubat ini di tempat yang terdedah kepada panas dan cahaya matahari langsung. Jangan simpan ubat ini di tempat yang lembap, seperti bilik mandi. Jenama lain ubat ini mungkin memerlukan rawatan yang berbeza. Sentiasa perhatikan arahan penyimpanan yang dimasukkan dalam pembungkusan ubat. Jauhkan ubat ini daripada jangkauan kanak-kanak.

Jangan buang ubat ini ke tandas atau parit lain. Buang produk ini apabila ia tidak lagi digunakan atau telah sampai tarikh tamat tempohnya. Rujuk dengan syarikat pelupusan anda atau syarikat pelupusan sampingan tempatan tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Dos

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan.

Apakah dos Glurenorm untuk pesakit dewasa?

 • Dos permulaan: 15 mg semasa sarapan pagi.
 • Dos boleh meningkat jika 15 mg tidak menunjukkan peningkatan. Walau bagaimanapun, jumlah dos harian lebih daripada 120 mg biasanya tidak akan menyebabkan peningkatan dalam kawalan gula darah
 • Glurenorm boleh diberikan sebagai dos tunggal jika tidak melebihi 60 mg (diambil semasa sarapan)
 • Jika dos yang lebih tinggi diperlukan, glurenorm boleh diminum dua hingga tiga kali sehari dengan dos tertinggi diambil pada waktu pagi
 • Dos maksimum: 120 mg (4 tablet) sehari

Apakah dos Glurenorm untuk kanak-kanak?

Keselamatan dan keberkesanan Glurenorm untuk pesakit kanak-kanak belum ditubuhkan.

Dalam dos dan persediaan apakah Glurenorm tersedia?

Tablet, Lisan: 30 mg

Kesan Sampingan

Kesan sampingan apa yang mungkin berlaku disebabkan penggunaan Glurenorm

Perlu diingat bahawa doktor memberikan ubat ini kerana ia menilai manfaat lebih besar daripada risiko kesan sampingan yang mungkin diterima. Hampir semua ubat mempunyai kesan sampingan. Ramai orang mengambilnya tetapi tidak terjejas oleh kesan sampingan yang serius.

Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Hipoglikemia
 • Kesakitan dada
 • Keletihan
 • Penglihatan kabur
 • Sakit kepala
 • Aka hipotensi darah rendah

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai tindak balas alahan dadah yang serius, seperti gatal-gatal, ruam, kemerahan, bengkak muka / mata / bibir / lidah / tekak, dan kesukaran bernafas.

Senarai di atas bukan senarai lengkap kesan sampingan yang berlaku akibat pengambilan ubat ini. Bincang dengan doktor tentang kemungkinan kesan sampingan yang anda bimbang akan berlaku.

Amaran dan Pencegahan

Apa yang perlu dipertimbangkan sebelum memakan Glurenorm?

 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah alahan dadah, terutamanya Gliquidone dan ubat-ubatan lain. Glurenoma mungkin mengandungi sebatian lain yang berpotensi menyebabkan alahan
 • Ubat ini tidak digunakan untuk rawatan pesakit dengan diabetes jenis 1 dan ketoasidosis diabetes
 • Maklumkan kepada doktor tentang sebarang penyakit yang anda miliki, sama ada anda mengalami atau menderita, terutamanya jangkitan yang teruk, penyakit buah pinggang dan hati, trauma, prediabetes, hipersensitiviti, dan keadaan teruk yang lain di mana gliquidone dalam Glurenorm tidak dapat mengawal hipoglisemia
 • Beritahu doktor anda tentang semua produk ubat yang anda gunakan, sama ada ubat-ubatan herba yang ditetapkan / tidak ditetapkan, vitamin atau ubat-ubatan.
 • Biarkan doktor anda tahu jika anda merancang atau hamil dan memerlukan kawalan gula darah. Penggunaan glurenorm mungkin dihentikan pada wanita hamil. Segera berunding dengan doktor anda mengenai rawatan alternatif untuk mengawal gula darah.

Adakah Glurenorm selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Ujian haiwan tidak menunjukkan risiko. Walau bagaimanapun, tidak ada penyelidikan yang mencukupi mengenai risiko menggunakan ubat ini pada wanita mengandung atau menyusui. Sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum menggunakan ubat ini.

Ia juga tidak diketahui sama ada gliquidone dalam Glurenorm juga mengalir melalui susu ibu atau tidak. Adalah lebih baik untuk berunding dengan doktor anda tentang mengambil ubat ini jika anda menyusu.

Interaksi Dadah

Apa ubat-ubatan mungkin berinteraksi dengan Glurenorm?

Interaksi ubat boleh mengubah cara kerja ubat atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Senarai berikut bukan senarai lengkap ubat yang mungkin berinteraksi dengan gliquidone dalam ubat ini. Simpan senarai semua produk yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi dan bukan preskripsi dan produk herba) dan beritahu doktor dan ahli farmasi anda. Jangan mulakan, berhenti, atau mengubah ubat mana-mana ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Berikut adalah senarai ubat yang berinteraksi dengan Glurenorm:

 • Aspirin
 • Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDS)
 • Antibiotik Sulfonamide
 • Cotrimoxazole
 • Betablockers, seperti metoprolol, propranolol, thymolol
 • Kortikosteroid
 • Testosteron
 • Antifungal, seperti miconazole
 • Rifamycins
 • Hormon tiroid
 • Glucagon
 • Pil kawalan kelahiran

Berlebihan

Apa yang perlu saya lakukan dalam keadaan kecemasan atau berlebihan?

Hubungi bantuan kecemasan perubatan segera (119) atau segera ke jabatan kecemasan hospital terdekat. Suatu overdosis ubat ini boleh menyebabkan hipoglikemia, yang dicirikan oleh kehilangan kesedaran, gemetar, denyutan jantung pesat, berpeluh, kesukaran bercakap, sawan, dan juga kehilangan kesedaran. Bantuan pertama apabila berlebihan akibat ubat ini dengan memberi glukosa secara lisan atau intravena.

Bagaimana jika saya terlepas jadual ubat?

Jika anda terlupa tentang jadual ubat anda, bawa secepat mungkin apabila anda masih ingat. Apabila mendekati jadual seterusnya, langkau dos terlupa dan kembali ke jadual asal. Jangan menggandakan dos pada satu ketika mengambil ubat.

Sumber

Glurenorm. https://www.mims.com/indonesia/drug/info/glurenorm?type=full#SpecialPrecautions. Diakses pada 7 Ogos 2018.

Ditinjau: 10 Oktober 2018 | Terakhir Edited: 10 Oktober 2018

Pilihan Editor